- Kategori
- Türk Mutfağı
Doğal yaprakları az mayhoş sebze
doğanın armağanı ebegümeci
<ı>EBEGÜMECİ: ı>Yağmurlarla kendini otlar arasında gösterir, etrafı kıvrım kıvrımdır.
Halk arasında, ’cincır’ da denir.
Ortası hafif damarlı bazen yarım daire bazen yuvarlak üzeri hafif tüylüdür.Tam ortasından toprağa bağlıdır.Hoş bir tadı kokusu vardır çiğde yenir.Dağda bayırda çokça yetişen ebegümeci gölgede toplanır ki yeşilliği kaybolmasın. Benim çocukluğumda etli sarmasını babaannem yapardı bizim tabirimizle yemede yanında yat , derler(lezzetinin artı oluşu yemeği engeller anlamında söylenir.)Ebegümecine yarım doktorda denir.Kullanıldığı yerler:
Ebegümeci, ilaç ol arak toplandığında mutlaka çiçeğiyle toplanılmalıdır.
<ı>ı>
<ı>ı>
<ı>ÇAYIN HAZIRLANIŞIı>: Bir su bardağı kaynamış fıkır suya bir TATLI KAŞIĞI karıştırılır 10 dk bekler ılık içilir.
Boğazı şiş olanlar çay şeklinde hazırlarlar az sıcak gargara yapılır.Dinlendiricidir.
Şiş ve iltihaplı bölgelere sıcak kompres yapılır.