Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

06 Mart '08

 
Kategori
Türk Mutfağı
 

Doğal yaprakları az mayhoş sebze

Doğal yaprakları az mayhoş sebze
 

doğanın armağanı ebegümeci


<ı>EBEGÜMECİ: Yağmurlarla kendini otlar arasında gösterir, etrafı kıvrım kıvrımdır.

Halk arasında, ’cincır’ da denir.

Ortası hafif damarlı bazen yarım daire bazen yuvarlak üzeri hafif tüylüdür.Tam ortasından toprağa bağlıdır.Hoş bir tadı kokusu vardır çiğde yenir.Dağda bayırda çokça yetişen ebegümeci gölgede toplanır ki yeşilliği kaybolmasın. Benim çocukluğumda etli sarmasını babaannem yapardı bizim tabirimizle yemede yanında yat , derler(lezzetinin artı oluşu yemeği engeller anlamında söylenir.)Ebegümecine yarım doktorda denir.Kullanıldığı yerler:

    Açık yaralar bölgeler(haşlanır lapa halinde o bölgeye uygulanır.)Kabızlığa müshil görevi görür.Ağız kuruluğuna(sıcak suyuyla gargara yapılması)El ayak şişlerini indirmede haşlanır şiş bölgelerin şişini indirir.

Ebegümeci, ilaç ol arak toplandığında mutlaka çiçeğiyle toplanılmalıdır.

<ı>

<ı>

<ı>ÇAYIN HAZIRLANIŞI: Bir su bardağı kaynamış fıkır suya bir TATLI KAŞIĞI karıştırılır 10 dk bekler ılık içilir.

Boğazı şiş olanlar çay şeklinde hazırlarlar az sıcak gargara yapılır.Dinlendiricidir.

Şiş ve iltihaplı bölgelere sıcak kompres yapılır.
 
Toplam blog
: 151
: 1010
Kayıt tarihi
: 13.02.08
 
 

Kısaca öğretmen ve öğretenim. Yaşamayı yaşarken öğrenmeyi ilke edinmenin dustur olduğuna inananla..