- Kategori
- Sağlıklı Yaşam
Doğal yolla dişleri beyazlatan yiyecekler neler?
Dişleri nasıl beyazlatırız?
Bu soruya şöyle bir cevap verdiğinizi duyar gibiyim.
Tabi ki diş macunu!
Tabi birde diş doktorlarının kullandığı kimyasallar.
Bu arada sirke, karbonat ve tuz karışımının da dişleri beyazlattığı bilinen bir gerçek!
Siyah odun kömürünün tozu da dişleri beyazlatır.
Belki daha başka karışımlar da vardır. Ancak o konuda fazla bir bilgim yok. Benim dikkat çekmek istediği dişleri beyazlatan yiyecekler.
Dişlerimizin mücevher gibi olmasını sadece kimyasallarla değil doğal ve elimizin altındaki yiyeceklerle de sağlayabiliriz.
İşte dişlerimizin beyazlamasına ve daha parlak olmasına yardımcı olacak yiyecekler...
Çilek
Çileği dişlerimize sürersek ya da sadece bir avuç çilek bile yersek dişlerimizin üzerinde lekeler oluşmasını engelleyecektir. Ancak dikkat etmemiz gereken nokta ağzımızı mutlaka çalkalamaktır. Çünkü çileğin içerisinde bulunan asit ve şeker uzun süre kaldığında diş minesine zarar verecektir.
Portakal
Portakal kabuklarının iç tarafı(kabuk altındaki beyaz kesim)dişleri beyazlatıcı olarak bilinir. Kuru portakaldan elde edeceğimiz macunu ise diş fırçası yardımıyla dişlerimize uygulayabiliriz. Bu işlemi haftada bir-iki kez tekrarlarsak, farkı görebiliriz.
Limon suyu
Oldukça asitli olduğu bilinen limon suyu sadece saçlarımızın rengini açmada değil, dişlerimizi beyazlatmada da etkilidir. Ancak elbette bu tarifi çok sık uygulamamamız gerekiyor. Doğal diş beyazlatma yöntemleri içinde en çok tercih edilen uygulama olan limon suyu ve kabuğu 1-2 hafta dişlerin fırçalanması ile etkisini gösterecektir. Sık kullanıldığı takdirde diş minemiz zarar görecek ve çürüğe elverişli bir hale gelecektir.
Elma sirkesi
Limon suyu gibi elma sirkesi de dişleri beyazlatmak için kullanılabilir. Karbonatla karıştırılıp dişlere sürüldüğünde elma sirkesi diş macunu görevi görecektir. Bu karışımın içine az miktarda da tuz koymakta fayda var.
Sert meyve ve sebzeler
Elma, havuç, karnabahar, armut ve diğer sert besin maddeleri dişleri temizler ve lekelerin yok olmasını sağlar. Meyveler ve sebzeler içerisindeki doğal lifler ağızda tükürük ile birleştiğinde, dişlerin arasında kalmış olan yemek artıklarını ve leke yapan bakterileri temizleyecektir.
Brokoli
Bu çok faydalı sebze kansere ve kalp hastalarına karşı antioksidan olma özelliğinin yanı sıra diş minemizin üzerine asitlere karşı dayanıklı bir film çekerek dişlerimiz için de bir koruyucudur. Brezilya’da yapılan bir araştırmaya göre soda asidinin diş minemize verdiği zararın önemli bir kısmı brokoli banyosu ile önlenebilmektedir.
Shiitake Mantarı
Bu mantarların gizli içeriği lentinan adı verilen şekerdir ve bu şeker bakterilerin ağzınızda diş plakası oluşturmasını engeller. Bu sayede dişlerimizin çürümesini ve diş minemizin aşınmasını da engellemiş oluuz.
Susam
Yapılan araştırmalara göre, bu küçük tohumlar dişlerimizdeki plakaların azaltılmasına yarayan temizleyici bir fırça görevindedirler. Ayrıca diş sağlığımız açısından faydalı olan kalsiyum minerallerinin de vücuda alınmasını sağlarlar. Badem gibi kuru meyveler de aynı plaka temizleyici etkiye sahiptirler.