Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

08 Ocak '09

 
Kategori
Ekonomi - Finans
 

Doğalgaz darboğazı ve muhtaç olduğumuz kudret: Enerji

Doğalgaz darboğazı ve muhtaç olduğumuz kudret: Enerji
 

exponent.com


Bir doğalgaz krizimiz eksikti…

Dünyaca içinde bulunduğumuz küresel mali krizin etkileri her geçen gün koca şirketleri vurup, dünya genelinde işsizliğin çığ gibi arttığı bir darboğazda bu sefer de doğalgaz için gözler Rusya’ya çevrildi.

Bilindiği gibi Rusya hafta başında Ukrayna üzerinden Avrupa’ya ulaştırdığı doğalgazı kestiğini duyurmuştu. Kesintiden en fazla Balkan ülkelerinin etkilendiği ifade ediliyor.

Hoş bu gelişmenin şimdilik bizimle doğrudan bir alakası yok. Bize sağlanan doğalgazda herhangi bir kesintiye gidilmedi. Ancak global ekonomi platformunda bu (olası) krizin önce Avrupa’yı ve sonra da genişleyerek birçok dünya ülkesini etkilemesi muhtemel. Bir kere, birkaç ay önce tavan yapıp şimdilerde hızla düşen petrol fiyatlarını tekrar yukarılara çekebilir ki bunun sinyallerini anında vermişti zaten. Aman ha; Ortadoğu’daki siyasi kriz ve savaş ortamı da bunun tuzu biberi olmasın.

Direkt anlamda bizi şimdilik pek etkilemediğinden bahsetmiştik. Zira ülkemize giren doğalgaz miktarında herhangi bir düşüş kaydedilmedi hatta Rus doğalgazı (nam-ı değer Mavi Akım) günlük 5 milyon metreküplük bir artışla 45 milyon metreküp/gün’e yükseltildi. Bunun dışında İran’dan 15, Azerbaycan’dan da 17 milyon metreküp doğalgaz ithalatımız var (günlük).

Son gelen haberlere göre Hamitabat ve Ambarlı elektrik üretim tesislerinde (doğalgazdan) üretime ara verilmişse de bunun sadece bir önlem olduğu bildirilmiş.

Şunu da belirtmek isterim ki; asıl mesele bizim doğalgaza bu kadar bağımlı olmamızdır. Oysa yenilenebilir enerji kaynakları bakımından oldukça şanslı bir lokasyondayız. Güneş enerjisi, rüzgâr enerjisi, termal enerji kaynaklarımız ve en önemlisi çok suyumuz var. Hidroelektrik enerji üretimi için oldukça iyi bir yerleşkedeyiz.

Neticede bu doğalgaz darboğazının bizi mümkünse “teğet” bile geçmemesini beklemekten başka yapabileceğimiz tek şey uzun vadede mevcut kaynaklarımızı enerji üretimi için değerlendirip enerjide dışa bağımlı bir ülke konumunda olmaktan kurtulmamızdır.

Atatürk’ün bahsettiği; “damarlarımızdaki asil kanda saklı, muhtaç olduğumuz kudret” enerji olmasın sakın…

 
Toplam blog
: 290
: 2581
Kayıt tarihi
: 15.06.06
 
 

Kimya Yüksek Mühendisi. Sporsever ve edebiyat aşığı. Periyodik tablo, T cetvel..