Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

31 Ocak '09

 
Kategori
Haber
 

Doğalgaz fiyatlarında indirim yapıldı

Doğalgaz fiyatlarında indirim yapıldı
 

http://www.milliyet.com.tr/Siyaset/SonDakika.aspx?aType=SonDakika&Kategori=siyaset&KategoriID=&Artic


Başbakan Erdoğan’ın bizzat yaptığı açıklamaya göre 1 Şubat’tan itibaren doğalgazı %17 oranında daha ucuz kullanacağız. Sanayinin tükettiği doğalgazdaki indirim ise %18 olacak.

Yani siz tıpkı benim gibi kombiyi en düşük sıcaklıkta yaktığınız halde 300 TL’lik fatura ödemişseniz, yine havalar kısmen sıcak olursa en düşük ayarda ısınırsanız şubat faturasını 300 TL yerine 249 TL olarak ödeyeceksiniz.

Şubat faturanız 51 TL daha azalacak. Aman ha, yanlış anlaşılmasın kombiyi kısık ayarda çalıştırmanız ve Şubat’ta yalancı yazın yaşanması kaydıyla söylüyorum bunu. Sakın “Doğalgaz ucuzladı nasılsa” deyip kombinizin ayarını “şöyle kemiklerimiz iyice ısınsın artık” diyip yükseltmeyin. Doğalgaz gibi yanarsınız. 600-700 TL, hatta 800 TL’lik fatura ödemeniz işten bile değil.

Size en iyisi şöyle yapın. Ödeyebileceğiniz azami doğalgaz faturasını hesaplayın. Sonra günlük tüketimi tespit edin. Kombinizin ayarını ona göre yapın.

Şöyle ki; odanızın sıcaklığını 23 derece olarak ayarladığınızda günlük 15 metreküp tüketiyorsanız ve bunu makul buluyorsanız, öyle çalıştırın kombinizi... “Yok bu fazla, ben günlük 10 metreküpten çok ödeyemem” derseniz, odanızın sıcaklığını daha da düşürmeniz gerekecek. Bu arada günlük tüketimde asıl etkenin dışarıdaki sıcaklık olduğunu unutmayın. Ev içi sıcaklığını 22 dereceye getirebilmek için Samsun’daki tüketimle Erzurum’daki tüketim aynı olmayacaktır. Doğal olarak Erzurumlu vatandaş ev içi sıcaklığını 22 derecede tutabilmek için daha çok doğalgaz tüketecektir.

En iyisi siz 1 Şubat’tan itibaren doğalgazın metreküpüne 1.02 TL yerine 0.83 TL ödeyeceğinizi bilin. Günlük tüketiminiz 10 metreküp ise artık on günlük yakıt harcamanız 8.30 TL’dir.

En kolayı da şu galiba, sonuncu doğalgaz faturanızı alın, sonuncu endeksle şu anki son endeksi not edin. Not ettiğiniz son endeks sayısından ödediğiniz faturanızdaki son endeksi çıkarın. Bu sayıyı aradan geçen süreye bölün, karşınızdaki sayı sizin günlük doğalgaz tüketiminizdir.

"Rusya ve İran’dan aldığımız doğalgaz fiyatında herhangi bir indirim olmadı. Dolarda düşüş yerine çıkış oldu. Nerden çıktı bu indirim? Madem daha ucuza verilebiliyordu, aylarca neden yüksek faturalar ödettirildi" diye sorduğunuzu duyabiliyorum?

“Seçim yaklaşıyor ya ondan” mı diyorsunuz.
Hadi canıım; vatandaş bu tür numaralara kanmaz...:))

Musa Özcan

 
Toplam blog
: 165
: 3919
Kayıt tarihi
: 25.08.07
 
 

Samsun Terme Şuvayip Köyü'nde doğmuşum. İlk ve ortaokulu Terme'de, lise öğrenimimi Ünye'de tamala..