Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

10 Temmuz '15

 
Kategori
Otomotiv
 

Doğanımız, Şahinimiz vardı, Toroslar, Anadollar yollarda akardı; nerede bizim yerli arabalarımız

Doğanımız, Şahinimiz vardı, Toroslar, Anadollar yollarda akardı; nerede bizim yerli arabalarımız
 

“Neden yerli araba üretilmiyor” internette ilginç cevaplar verilmiş. İşte onlardan biri: çünkü devlet vatandaşından astronomik ÖTV vergisi alarak, üretip satmaktan daha fazla kâr sağlamış oluyor. Örnek vermek gerekirse

Mercedes CLS-350 AMG yi ele alalım

Mercedes CLS-350 AMG

ÖTV siz fiyatı 148,219 TL
ÖTV li fiyatı 431.700 TL

%145 gibi bir vergi ortaya çıkıyor...

Yani devlet uyguladığı vergi ile hiç bir masraf harcamadan arabayı üretenden 2 kat daha fazla kazanmış oluyor. Tabii ki başka nedenler de var.

“Yerli malı yurdun malı herkes onu kullanmalı”  Olsa kullanacağız. Yani tercih edilmez mi diyorsunuz. Bildiğim kadarıyla Türkiye’de otomotiv sektörü oldukça gelişti. Adı Türk olsun yabancıların kalitesinde yapın.

ÖTV ile beraber çok büyük fiyatlara mal edilen yabancı markalar bir yandan kaliteli diye meraklıları tarafından tercih ediliyor diğer yandan devlet yabancı arabalardan %150’lere varan vergi geliri elde ediyor. Yani durum kaymak. Niye üretsin ki.

İyi de devletin bu yaptığı soygun değil mi? Ve de yabancı araba meraklıları kazıklanmıyorlar mı? Yerli araba üretilse devlet ÖTV alamayacak, fiyatlar ucuz olacak. Yerli arabaların kaliteli olmayacağını da söyleyemeyiz. Toros’lar, Şahinler, Doğanlar fena değildi. Şimdi daha kaliteli olabilir.

Yerli arabalara burun kıvıran gösteriş meraklıları yüzünden de yerli araba üretilmiyor olabilir. Ülkemizde tam 17 milyon araç var. Nasıl kendi üretimimiz olmaz. Üstelik milyonlarca işsizimiz varken. Burada da bir alicengiz oyunu dönüyor ama acaba ne!

 

 
Toplam blog
: 6332
: 653
Kayıt tarihi
: 21.09.08
 
 

Sadece sayfalarda kalan yazılar şaheser olsalar bile önemsiz ve anlamsızdır. İnsanlara ulaşan ve ..