Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

11 Temmuz '15

 
Kategori
Doğal Hayat / Çevre
 

Doğayı Katlederek Kalkınmak

Doğayı Katlederek Kalkınmak
 

Son yıllarda şehirlerarası yollarda seyahat ederken hiç çevredeki dağlara tepelere bakıyor musunuz? Özellikle bahar aylarında yol kıyısında yeşile bezenmiş doğada bir bıçak ile karnı yarılmış gibi görünen alanlara hiç gözünüz takılmıyor mu? Kıvrım kıvrım akan derelerin değişen yataklarındaki suyunu kaybetmiş doğanın yalnızlığını hissediyor musunuz? Ormanlık bölgelerde kaybolan toprak örtüsünün altından taş, mermer ocaklarının ve madenlerin çöle çevirdiği ve kirlettiği alanlardaki çirkin tablondan rahatsız olmuyor musunuz?

Kesilen güzelim ağaçların, bozulan doğal dengenin acını duymuyor musunuz? Geleceğin hesabı yapılmadan, bize emanet edilen geleceğe devretmemiz gereken mirası müsrif bir mirasyedi gibi tükettiğimizi fark ediyor musunuz?   Dünyanın her yanında bozulan doğal dengenin, küresel ısınmanın ve artan doğal afetlerin ortaya çıkardığı riskleri ve tehlikeleri anlayabiliyor musunuz?

Dini ve insani değerleri bir tarafa bırakıp sadece bugünkü kazancını ve menfaatini düşünen çevrelerin doğayı ve hatta insanı bir tarafa bırakan hırslarını görebiliyor musunuz? En üzücüsü de buna adeta seyirci kalan sorumluların suskunluğuna şaşmıyor musunuz? 1 cm toprağın oluşumu için yüzyıllar gerektiğini, toprağın varlığının geleceği olduğunu, bu süreçte bir insan ömrünün yetmediğini bile bile bu hırs niye?

Yıkarak, tahrip ederek, çevreyi kirleterek, tüketerek ve üretmeden, işlemeden satarak sonunda nereye varacağımızı düşünüyoruz? Gelir sağlamam ve ekonomik kalkınma adına böylesi tahribatın gelecekteki bedellerini düşünüyor muyuz? Hangi ülkenin doğayı katlederek kalkındığını zannediyoruz? Hangi ülkede böylesi manzaraları görebiliyoruz? Doğa katliamlarına karşı çıkanların onca tehdit ve engeller karşısında direnmeleri neden saptırılıyor? Onların fedakârca ve bu ülkenin geleceği için direndikleri düşünülmüyor?

Ne yazık ki bugün ülkemizde doğayı katlederek kalkınacağımız sanılıyor. Kolay para kazanma hırsı içine giren çevreler kendi insanlarının geleceğini bile düşünmüyorlar. Dünyanın neredeyse hiçbir ülkesinde görülmeyen aşırılıklarda yangından mal kaçırırcasına doğayı katlederek kazanç elde etmeyi en kolay yol olarak görüyorlar. Ülkenin her yanında dağlarında, ormanlarında her yer maden ocaklarının yıkıntıları ile dolmaya başladı. Madencilik en etkin ve ön planda görünen kazanç alanı oldu. Madenlerde gerekli önlemler alınmadığı için tabiri caiz ise masraftan kaçınan maden sahiplerinin hataları ile nedeniyle yüzlerce işçi öldü. Maden sahipleri korunurken neredeyse çalışanlar, işçiler suçlu ilan edildi.  

En üzücü tablo da bu uygulamalara karşı çıkan köylülere dahi güç kullanılmaya başladı. Bugüne kadar yaşanan olaylar dikkate alındığında son olarak Artvin’de ortaya çıkan tablo üzücü bir o kadarda düşündürücü olaylardır. Bu ülkenin kaynakları tabii ki kullanılacaktır. Doğal kaynakları ekonomiye kadar kazandırılacaktır. Ancak tüm bunların bir denge içinde çevreyi, doğayı ve insanı dikkate alan ölçülerde olması gereklidir. Tarım topraklarını ve ormanları kısa dönemlik kazanç hesapları içinde talan etmeye, geriye yıkık bir harabe bırakmaya kimsenin hakkı yoktur.

Kalkınma sosyal ve ekonomik dengeleri dikkate alarak, halkın refahını, geleceğini güvenceye kavuşturarak, tüm sektörlerde sürdürülebilir bir üretim ve değerlendirme yapısına ulaşmak ile mümkündür. Gelişmiş ülkelerin bile bugün en önem verdikleri konunun doğayı korumak olduğu dönemde, doğayı katlederek elde edilecek gelir ile kalkınmayı düşünmek bu topraklardaki insanların geleceğini hiçe saymak demektir. Doğayı katlederek kalkınmak bir araç olmamalıdır.  Bir an önce bu tehlikeli gidişe son verilmelidir. Bu yanlış hesaptan bir an önce vazgeçilmelidir. Halkın ve bilim çevrelerinin tepkisine kulak verilmelidir. Çocuklarımızın geleceği için temiz bir doğanın ve korunan toprakların sigorta olduğu unutulmamalıdır.  

 
Toplam blog
: 416
: 790
Kayıt tarihi
: 19.02.10
 
 

Tarım, Gıda, Ormancılık, Çevre, Örgütlenme ve Proje konularında çalışmalarda bulunmaktayım. Öncel..