Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

06 Haziran '13

 
Kategori
Doğal Hayat / Çevre
 

Doğayla Dost olmak

Doğayla Dost olmak
 

"Dünya herkesin ihtiyacına yetecek kadarını sağlar, fakat herkesin hırsını karşılamaya yetecek olanı değil." demiş Ghandi. Yeşil ve barışçıl bir gelecek için harekete geçmek, geleceği kurtarmak için bir emek sarfetmek gerekir.

Her yıl Dünya Çevre Günü olarak kutlanan 5 Haziran’ın Türkiye için ayrı bir önemi vardı. Dünya Çevre Günü'nün doğuşu, 1972'de  İnsan ve çevre üzerine Birleşmiş Milletler Konferansı'yla başladı ve 5 Haziran 1973 Dünya Çevre Günü'nün ilk kutlandığı tarih oldu.

“Çevrecilik hareketinin modern anlamdaki akımı 19. yüzyılda Avrupa ve Amerika Birleşik Devletleri'nde oluşmaya başlar. İlk toplu eylemlerinden biri, 1720 yılında Hindistan'da gerçekleşmiştir. Bir grup köylü bölgedeki ağaçları yıkmak isteyen askerlere karşı direnerek, bu yıkımı engellemiştir.

Tamam ama kimdir ilk çevreci, ekolojist derseniz size Amerikalı bir şair olan Henry David Thoreau dünya tarihindeki ilk çevreci olduğunu söyleyebiliriz. Devamında, 1864 yılında George Marsh İnsan ve Doğa adında bir çalışma yayımlar. İnsanoğlunun çevre ve doğa üzerindeki yıkıcı etkisinden bahseden bu çalışma daha sonra çevreci harekete referans olan bir analize dönüşür. Bundan iki sene sonra zoolog Alman Ernst Haeckel ekoloji terimini dünyaya kazandırır. Dünya’nın ilk Çevre Koruma Örgütü İngiltere'de 1815 yılında, 1854 yılında da Fransa'da örgütlenmeler oluşmaya başlar. Çevre ve doğanın korunması için İlk büyük sivil toplum kuruluşu ise 1892 yılında, ABD'de Sierra Kulüp adıyla ortaya çıkar.

Artık, dünya ülkeleri çevre bilincine sahip olsa da asıl emeği ve çabayı sivil toplum kuruluşları harcıyor demek, yanlış olmaz. Dünya’da faaliyetleriyle ses getiren uluslararası sivil toplum kuruluşlarının amacı doğayı ve çevreyi korumak, sanayi toplumunun hızla yayılan çevresel zararlarına karşı farkındalık oluşturmak ve bu zararları ortadan kaldırmaya çalışmak, hükümetler içinde lobbying yaparak yasalar hakkında söz sahibi olmak ve eyleme geçmektir.

Bizim topraklarımızdaki çevreci hareketlere baktığımızda, Türkiye'de, 1970'li yıllar çevre bilincinin yerleşmesi ve yaygınlaşmasında önemli adımların atıldığı dönemi temsil eder. Bu dönemde ilk kez, güçlü ve etkili olmasa da çevresel değerler adına tepkiler ortaya konmaya başlandı. Türkiye’de en çok dikkat çeken sivil toplum kuruluşlarından bazıları; Türkiye Çevre Vakfı, Greenpeace Türkiye, TEMA, Doğal Hayatı Koruma Derneği, Turmepa Deniz Temiz Derneği, Çevko Çevre Koruma Derneği, Greenpeace Türkiye, Doğal Hayatı Koruma Derneği (DHKD), Dünya Doğayı Koruma Vakfı Türkiye olarak sayılabilir. Dünyada olduğu kadar ülkemizde de ses getiren projeleriyle tanıdığımız Greenpeace Nükleersiz Gelecek, Akdeniz'i Koruyoruz, Küresel Isınma ve Enerji, Tarım ve GDO ile ilgili güncel kampanyalarını Türkiye'de devam ettiriyor.

Son günlerin gündemi olan Gezi Parkı direnişi, Türkiye’de yeşili koruma, doğaya sahip çıkma konularında duyarlılığın arttığını göstermektedir. Gezi Parkı’nı korumak isteyen çevrecilerin Dünya Çevre Günü’nde de direnişlerine devam etmeleri bu özel günü daha da anlamlı kıldı.

Bugün, çevreyi korumak için atılan adımlardan biri de doğaya zarar vermeden, doğal alanlarda kurulan tatil bölgeleri. Son yıllarda, çevre bilincinin artmasıyla birlikte insanlar, çevreci oluşumları desteklemekle birlikte, bozulmayan, korunan bölgelerde tatillerini geçirmeye başladılar. Ekolojik duyarlılığa sahip olan gezginler artık Yeşil Tatil seçeneklerini tercih ediyor. Yeşil Tatil, telaş içinde geçen günlük yaşamdan bir kaçış, kırsal yaşam ve huzur dolu bir tatili içeriyor. Bununla birlikte, Dünya şehirlerinde doğaya duyarlı oteller ve rezidanslarda da kalırken, kültürel aktiviteleriniz için de fırsat sunuyor. Kuvvetlenen doğayı koruma bilinciyle çeşitlenen tatil seçenekleri yeni fırsatlar sunuyor. Ekoturizmin amacı kendinizi düşünerek değil sevdiğiniz yerlerin korunmasıdır. Kaldığınız oteldeki güneş enerjisi paneli, enerji yönetim sistemleri, floresan ampuller, tavan vantilatörü,  kamu dinlenme odaları, egzersiz odaları, enerji tasarrufu için hareket sensörleri yeşil seyahatinizin önemli unsurlarıdır.

Doğayla iç içe olan, çevreye duyarlı oteller hakkında bilgi almak için tıklayın! 

 
Toplam blog
: 67
: 2743
Kayıt tarihi
: 15.04.13
 
 

Jabiroo ismi bir tür Güney Amerika leyleğinden esinlenerek bulunmuştur. Jabiroo özel seyahat haya..