Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

11 Kasım '11

 
Kategori
Felsefe
 

Doğru nedir? bence, sence ve Bertan Akpınar'ca

Doğru nedir? bence, sence ve Bertan Akpınar'ca
 

İnsanlar ve düşünceleri olimpiyat halkaları gibi iç içedir ama üst üste değidlir.


Soldan sağa, sağdan sola, yukarıdan aşağıya, aşağıdan yukarıya okunuşu aynı olan bir kelime var mıdır?

Herşey görecelidir i kabul ettiren büyük fizikçinin atladığı bir kavramı biliyorum ANA yı soldan sağa yazın, sonra orta harfini ortaya alacak şekilde yukarıdan aşağıya yazın ve sonra hangi yandan isterseniz o yandan okuyun, bütün okumalar ANA yı talaffuz eder ve tartışmasız her çocuğun her yavrunun bir anası vardır ve analık (doğurmuşluk) tartışılmaz.

Ancak bunun gibi her yandan talaffuzu aynı, sahipliği aynı, fonksiyonu aynı (bırakın cümleleri) kelimeler kavramlar var mıdır? Bence yoktur. Çok kurcalanırsa belki tartışılacak bir iki kavram bulunabilir ama tartışılmayacak doğruluğu kesin kavramlar mümkün görünmüyor. 

Bu konuda yönetim yaşamımın başlarında duayenlerden deneyimlerden öğrendiğim bir yöntem der ki; hayat tavla oyunu kadar kesin olmadığından doğrularda zarlar gibi köşeli değildir. 

Doğrular sohbet masasının orta yerine konduğunda bir yerde duracak civa gibi uygun zemin buldu mu durur ama duruş kesin değildir.

Sohbetin muhataplarının her birinin mantığı orta yerdeki doğruyu (civayı) öne arkaya sağa sola kaydırır ve eğer sohbetin tarafları ortak bir mantık arayışında iseler gündemi tartışa tartışa (civayı yoğura yoğura ortak bir şekle sokar gibi) bir noktada uzlaşırlar ancak uzlaşı o günlüktür, daha sonra yeniden değişebilir. 

Bu doğrultuda ikili diyaloglarda çoklu toplantılarda düşünceyi 'bence' diyerek ifade etmek şekillenecek bir doğrunun buluşulacak ortak bir noktanın başlangıcını yapmaktır, makuldur.

Ama bu böyledir diye kesin ifade büyük ihtimalle söyleyenin mantık yenilgisinin başlangıcıdır, çünkü hiç kimse hiçbir konunun 360 derecesini bir çırpıda düşenecek kadar süzülmüş olamaz, olsa bile onlar bu ihtimali düşünecek kadar deneyimli olduğundan belki düşüncesiyle dönecek bir yer bırakacak ifadeler kullanırlar.

Yaşama dair bir şeyi özümseriz özümseriz ama sonuçta kendimizce özümseriz, biri çıkar onu da özümseyecek yeni bir süzgeç ortaya koyabilir.

Herşey matematik olsaydı yaşamda sanırım ruhsuz olurdu.

Yaşamımda hatırladığım ilk aptallığım 18 yaşlarındayken doğrumun herkesçe olabileceği düşüncesini en katı şekilde savunduğum gündü, süreç doğrunun 'bence' olduğunu öğrettiğinden beridir, önce ne diyiyoru anlamaya çalışıyorum...

Bir konuda alakasız doğruları birleştirip ortak bir mantık üretmek mümkün müdür? Bence olabilir...

Çalışma yaşamımda en rahat konuştuğum ve halen mümkün oldukça görüştüğüm Denetim Kurulunda kıdemlim olan çok şey öğrendiğim Üstadım Bertan AKPINAR'la bir konuyu enine boyuna tartıştığımız bir gün konuya dair doğruyu anlatmaya çalışırken DENEDİN Mİ? diye sorduğunda, kısaca denememiş doğrunun olamayacağını öğretmişti.

Yaşamı deneye deneye tüketiriz de? alt alta yazsak kaç doğru edeceğini merak etmemek mümkün mü?

 
Toplam blog
: 617
: 1221
Kayıt tarihi
: 03.12.07
 
 

Her kesimi anlama ve kabullenme bilincimle; her kişinin asgari yaşam şartlarına sahip olabildiği,..