Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

08 Kasım '13

 
Kategori
Gezi - Tatil
 

Doğru bildiğimiz yanlışlar

Doğru bildiğimiz yanlışlar
 

Jabiroo Kuşu olarak bu kez, 7Tepe İstanbul'u araştırdım sizler için... Aklınıza hemen Çamlıca, Beykoz veya Nakkaş Tepe gelmesin. Bugün gördüğümüz İstanbul’un 600 yıl önce henüz İstanbul olarak anılmadığını unutuyoruz. Sur içi dediğimiz İstanbul, Roma İmparatorluğu’ndan beri görkemini koruyor. İstanbul'un üzerine kurulduğu 7 tepe çoğumuzun bildiğinin aksine Tarihi Yarımada'da bulunuyor. Roma İmparatoru Konstantin, o dönemde gökyüzünde güneş, ay ve 5 gezegenin olduğu gerçeğinden hareket ederek şehri yedi tepe üzerine kurar. Roma gibi Bizans İmparatorluğu ve Osmanlı İmparatorluğu da 7 tepeli kentin bu sınırlarını koruyarak üzerine görkemli yapılarını dikti.

Peki İstanbul'un yedi tepesinin üzerinde hangi yapıtlar var?

İstanbul'un kalbi olan tepeye Fatih Sultan Mehmet tarafından 1478 yılında yaptırılan Topkapı Sarayı, birinci tepenin en önemli noktasına inşa edilmiştir. Birinci tepede ayrıca Bİzans ve Osmanlı imparatorlukları tarafından saray alanı olarak seçilmiştir.  Aya İrini, Ayasofya Müzesi, Sultanahmet Camisi, İbrahim Paşa Sarayı, Milion Taşı, Alman Çeşmesi, Küçük Ayasofya Camisi, İstanbul Arkeoloji Müzesi, Yerebatan Sarnıcı, Cağaloğlu Hamamı, Yeni Cami, Sirkeci Garı, Bukoleon Sarayı da bulunuyor.

İkinci tepe'de Firuzağa Camisi, Kapalıçarşı, Binbirdirek Sarnıcı, Çemberlitaş Hamamı, Çorlulu Ali Paşa Camisi ve medresesi, Nuruosmaniye Camisi, Çinili Han, Mısır Çarşısı yer alıyor.

İstanbul'un en belirgin üç tepesinden biri olan üçüncü tepe, altıncı ve yedinci tepelerle birlikte şehrin en yüksek sırtını oluşturuyor. Bu tepede Mimar Sinan'ın eseri, Süleymaniye Camisi yer alıyor. Ayrıca tepede, Beyazıt Camisi, İstanbul Üniversitesi, Laleli Camisi, Çukurçeşme Hamamı, Süleymaniye Külliyesi, Mimar Sinan Türbesi ve Zeyrek Camisi yer alıyor. 

İstanbul'un en yüksek noktalarından biri olan dördüncü tepede  Fatih Camisi ve Külliyesi inşa edilmiştir.

Yavuz Sultan Selim Camisi, Fethiye Camisi, Kariye Camisi, Fener Rum Patrikhanesi ise Sur içindeki İstanbul'un beşinci tepesini simgelemektedir.

Şehrin en yüksek kotuna, 70. metreye ulaşan  6.tepeye Mihrimah Sultan Camisi yapılmıştır.

Son olarak yedinci tepeye; Osmanlı döneminde, Haseki Külliyesi ve imareti, Haseki Sultan Camisi ve Bayrampaşa mescidi inşa edilmiştir. 

İstanbul'da ne yapılır?

 
Toplam blog
: 67
: 2743
Kayıt tarihi
: 15.04.13
 
 

Jabiroo ismi bir tür Güney Amerika leyleğinden esinlenerek bulunmuştur. Jabiroo özel seyahat haya..