Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

12 Eylül '20

 
Kategori
Deneme
 

DOĞRU DÜŞÜNMEK VE AZ YANILMAK

 

Kirli bilgilerin bu denli dünyayı sardığı günümüzde hemen her şeyin birbirine girdiği belki de günümüzün tek gerçeğidir. Durum böyle olunca; doğru karar verebilmek sıradan insan için neredeyse her zamankinden daha zor.

Sosyal medyadan yayılan haberler, diğer kaynakların haberleri her zamankinden daha fazla tartışmalı olduğu bir dönemden geçiyoruz ki sıradan insan herhangi bir konuda karar verirken hemen her zaman yanlış ata oynatılarak kandırılıyor, borsacı deyimiyle hemen her alanda keriz silkeleniyor. Buna ben de dâhilim!

Kendimce zaman zaman düşünce şekli geliştirmeye çalışsam da genellikle yanıldığımı görmek beni de üzüyor. Bir kere doğru dürüst kaynaklara ulaşmak zor. İkincisi sizi yanıltmak istemeyecek kadar doğru kişileri bulmanız gerekiyor. Hem öyle olsa bile daha önce yediğiniz kazıklar, aldatılmalar buna engel teşkil ediyor. Bu durumda insan gerçekten karar vermekte zorlanıyor. Gazete haberleri diyoruz, patronları var, taraflara bakıyoruz onların da ideolojileri var. Hemen hepsi fikirleri konusunda tartışma dahi kabul etmiyorlar. Türkiye’de klasik sağcılar, solcular yapay dünya solunun sağında farklılık arz etse de iş din, mezhep, tarikat, cemaat, grup, bölge, şehir, kasaba, köy birbirinden ayrışmakla kalmıyor, küçücük menfaatler karşılığında kardeş kardeşi öldürüyor. Birbirinin yüzüne gülen dostlar birbirini kazıklıyor ve her geçen gün “güven” daha da ölüyor.

Tüm bu olanlara karşı ayakta ve sapasağlam durabilmek herkes için zor. En çok da sapasağlam görünenler o kadar korkuyorlar ki dev koruma orduları ile dolaşıyor, kendilerini halktan izole edebilmek için güvenlikleri için devasa bütçeler ayırıyorlar ama vakti gelince ölmekten kurtulamıyorlar. Kimileri daha önce ölüyor. Evet ama doğru düşüncede nasıl olacağız da doğru kararlar vereceğiz. Birincisi; önyargılı olmamak: Hayatta hiçbir meslek erbabına, hiçbir yaş ve hiçbir ırka dair kesin olarak önyargı beslememek. İkincisi; neden sonuç ilişkilerinde ne için ne yapıyor? Sorusuna cevap aramak. Ne için yalan söylüyor misal. Küçük şeyler için yalan söyleyenin büyük şeyler için yalan söylememesi düşünülemez. Yalan söyleyenler yüz yalan söylüyorsa sadece birini o da belki sizi düşündükleri için yalan söyleyebilirler. Diğer yalanlar sizi manipüle etmek, aldatmak amacıyla söylenir. Bu aslında her şeyi açıklamaya tek başına yeterli olabilir. Yalanları kişinin kalitesini gösterir!

Beyazı, siyahı, moru, alı boş verin. Yalanı ortadan kaldırın, yarın bambaşka bir dünyadayız hatta cennetteyiz. Hiçbir günah yalansız işlenemeyecek kadar zayıf pamuk ipliğine bağlıdır.

 
Toplam blog
: 2271
: 163
Kayıt tarihi
: 15.10.14
 
 

Bugünün doğrusu yarının eğrisi, dost görünenler düşman ve herşey aslında zıddı olabilir. Büyük ih..