Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

03 Ocak '14

 
Kategori
Bebek - Çocuk
 

Doğru emzirme

Doğru emzirme
 

Merhaba,

Bugün sizlerle doğru emzirmeyi paylaşacağım, bebeği nasıl tutacağınızı, memeyi nasıl tutacağınızı, nelere dikkat etmeniz gerektiğini, anlatmaya çalışacağım. Umarım bebek bekleyen anne adaylarına ve yeni bebeği olan annelere  bir faydam olur.

Bebek dünyanın en muhteşem, en tatlı, en vazgeçilmez varlığıdır. O yumucuk elleriyle, tüm masumiyetiyle aramıza geldiği zaman akan sular durur. Tüm aile fertleri o muhteşem varlığa kilitlenir. Hayat uzunca bir süre, onun etrafında döner. Dünyaya sağlıkla  gelmesi, tüm ailenin mutluluk kaynağıdır. Hoş gelmiştir, sefa gelmiştir. Gelmiştir gelmesine ama, sorumluluklarınıda beraberinde getirmiştir. Bir bebeğin ilk ve en önemli sorumluluğu ise onu beslemektir. Beslemenin en temel kuralıda Emzirmek tir. Artık hepimiz biliyoruz ki Anne Sütü nün yerini hiç bir formüla tutmamaktadır.

EMZİRİRKEN:

Bebeği kucağınıza aldığınızda tamamen size dönük olmalı, yani bebeğin karnı sizin karnınıza yapışmalı. Bebeğin ağzı memenizin tam karşısında olmalıdır. Yani, memenizi serbest bırakıp , anatomisini bozmandan, sağa sola , yukarı aşağı çekiştirmeden bebeğinizi kucağınıza aldığınızda, bebeğin ağzı, memenizin areola kısmının tam karşısında olmalıdır. Memenizin (Areola) kahverengi kısmını, bebeğinizin ağzına, tam alması için, memenizi C şeklinde tutarak bebeğin ağzına yerleştirmelisiniz. Memeyi bebeğe doğru iterken bebeğinizi de kendinize, memeye doğru çekmelisiniz. Bu işleme kavrama diyoruz. Yani bebeğin memenin, kahverengi kısmının, tamamına yakınını ağzına alarak vakumlama (soğurma) işlemine başlaması demektir. Eğer bebek kavrayamamışsa aynı işlemi yeniden tekrar edin. Bebek vakumlamaya başlamışsa pozisyonu bozmadan emzirmeye devam edin. Taki bebek doyup kendiliğinden memeyi bırakana kadar.  Bu süre bazen 10 dk olur, bazen 20, bazen 30 dk... yani sürenin bir önemi yoktur. Önemli olan bebeğin, memeyi kavrama ve vakumlama işlemini kendisinin sonlandırmasıdır. Bebek memeyi emerken dinlene, dinlene emer, sürekli vakumlama yapmaz. Bazen bu dinlenme süresi uzayabilir, eğer uzarsa ve meme hala ağzındaysa gıdısının altına parmağınızla küçük bir uyarı yapabilirsiniz ama nazikçe :)

Bebeğinize ilk verdiğiniz  memeyi, kendiliğinden bırakınca, kucağınıza alın (kanguru tutuşu) sırtına hafif, hafif vurarak, gazını çıkarın ve diğer memenizi de ona önerin , teklif edin. İlk verdiğiniz memeden doyduğu için ikinci memeyi belki almak istemeye bilir, isteyede bilir, onun keyfine bırakın. Ama bilmelisiniz ki, son teklif ettiğiniz memeniz, bir sonraki emzirmeye başladığınızda ilk emzireceğiniz memeniz olacaktır. Bir sonraki emzirmenin (emme aralığı) ne zaman olacağını bebek tayin edecektir. Bu süre çok kısa da olur (10 dk) , Çok uzun süre de olur (4-5 saat) Yani bebek ne zaman istiyorsa o zaman emmelidir. Gecede , gündüzde sistem aynıdır. Yalnız çok Önemli: Yenidoğan bir bebek doğumdan sonra, ilk 7-8 gün süresince, emme aralığı 3 saati geçmemelidir. Bebek 3 saat tir uyumuş ve emmemişse uyandırın emzirin.

Sevgili Anneler, bebeğinizi kucağınıza, sevgiyle alın , sevgiyle emzirin, dışardan gelecek olumsuz düşünceleri , söylemleri dikkate almayın. Emzireceğinize inanın, kendinize güvenin...

Bir sonraki yazımda Anne Sütü nün önemi ve nasıl yapıldığına dair bilgiler olacak.

Sevgiyle Kalın

Not: Sorularınız olursa yorumlar kısmında sorabilirsiniz.

 
Toplam blog
: 9
: 659
Kayıt tarihi
: 13.12.07
 
 

Merhaba, Ankara'dayım, Ebe-Hemşireyim, Sağlık Bakanlığının hastanelerinde 30 yıl çalıştım. Emekli..