Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

01 Ocak '13

 
Kategori
İnternet
 

Doğru kullanıldıklarında internet ve facebook yüz yüze görüşmeleri azaltmaz

Doğru kullanıldıklarında internet ve facebook yüz yüze görüşmeleri azaltmaz
 

Doğru kullanıldığında internet ve facebook yüz yüze iletişimi azaltmaz tersine artırır


Çok sık söylenir internet ve facebook insanların yüz yüze iletişiminin yerini aldı. Artık insanlar gerçek ilişkilere girmiyor yalnızlıklarını gidermek için tüm vakitlerini ekran karşısında geçiriyorlar bunun sorumlusu da internet, cep telefonları ve facebook diye.

Yanlış teşhisle doğru tedavi yapılamaz. Burda internet, cep telefonları, facebook değil sorun olan. Çözüm de internet kullanımını azaltmak değil. Kalabalık içinde yalnız olma sorunu internetten çok önce vardı. Kişinin sosyal ilişki kurma becerileri ve ruh hali ile alakalı birşey. Bu sorunu olan bir insan İnternet'te de sorununu çözemiyor interneti daha az kullanıp insanlarla yüz yüze görüşerek te yalnızlığını gideremiyor. Çözüm için insanlara ilgi duymalı ve sosyal ilişki kurma becerilerini geliştirmeli.

İnternet ve cep telefonlari doğru bir şekilde kullanılırsa yüz yüze sosyal ilişkileri azaltmaz tersine artırır. Bunu yapanlar da var. Önceden birbirini tanıyan ve internette tanışan insanların yüz yüze gelip sosyal ilişkilerde bulunmamaları için hiçbir sebep yok. Mecburiyet yok ama bir engel de yok. Tersine internet daha önce birbirlerini bulma imkanı olmayan eski arkadaşların birbirlerini bulmalarını ve benzer ilgi alanları ve kafa yapıları olan insanların tanışarak isterlerse daha sonra yüz yüze görüşme imkanını bu teknoloji olmadan öncekine göre çok artırmış oluyor. Özellikle facebooktaki etkinlikler fonksiyonu ile parti, doğum günü toplantısı, yemek, dans, spor sanat faaliyeti buluşmaları organize edip insanlara duyurmak ve davet etmek çok etkili bir yöntem. Gidilecek adresin de google haritası verildiğinde iş çok kolaylaşıyor. Herşeyde olduğu gibi internet, cep telefonları, sosyal medyayı yanlış kullananlar da var. Örneğin bir arkadaşımla buluştuğumda beni dinleyecek yerde sürekli cep telefonundan veya SMS yazarak başkası ile konuşması hiç hoşuma gitmiyor saygısızlık olarak görüyorum.

Ama kalabalıkta yalnızlık hissi teknolojinin yarattığı bir durum degil insanın karakterinden gelir. Teknolojiyi iletişim için kullanan insanların aile, akraba, arkadaşları ve yeni tanıştığı kişilerle yüz yüze görüşmesine bir engel yok. Bunun için internet kullanımını azaltmasına gerek yok. Birçok insan arkadaşlarıyla sık sık yüz yüze toplanıyor, dernek ve kulüpler insanları bir araya getiriyor ve tanıştırıyor internet ve Facebook sayesinde haberleşiyor ve organize oluyor. Bu teknoloji sayesinde birçok  insan tanışıyor ,  görüş alış verişi yapıyor, arkadaşlık kuruyor ve hobilerini paylaşıyor : Trekking, otomobil kulübü, konserler, yoga, ne ararsanız artık facebook ve diğer sosyal paylaşım siteleri sayesinde çok daha çabuk organize oluyorlar. Sosyal dayanışma toplantıları da internet ve facebook üzerinden organize oluyor örneğin 2012'de Türkiye'nin  birçok yerinde sokak hayvanları yasa tasarısına ve Suriye ile savaş ihtimaline karşı mitingler çeşitli sosyal paylaşım siteleri üzerinden organize edilmişti.


Sonuç olarak internet ve Facebook'un yüz yüze sosyal ilşkileri azaltıp azaltmaması nasıl kullanıldıklarına bağlı. Bütün gününü ekran başında geçirip yüz yüze görüşmelerini azaltan insanların ruhsal sorunları vardır. İnternet bu sorunun sebebi değil yansımasıdır.
Rasih Bensan 1 Ocak 2013

 
Toplam blog
: 368
: 2280
Kayıt tarihi
: 05.05.12
 
 

BİLİM özellikle astronomi ve çeşitli konularda araştırmacı ve yazar Amatör fotoğrafçı, Ka..