Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

09 Haziran '15

 
Kategori
Deneme
 

Doğru olmakla doğru söylemek farklı; doğru söyleyerek de insanlar kandırılır

Doğru olmakla doğru söylemek farklı;  doğru söyleyerek de insanlar kandırılır
 

Doğru konuşmak davranış, doğru olmak karakterdir. Doğru konuşan herkes doğru insan değildir. Doğru konuşmanın tanımı da izaha muhtaç. Doğruyu söylemek iki şekilde anlaşılmalı.  İlki yalan söylememe anlamında. Diğeri ise haklı/mantıklı olanı söyleme.

İnsanların çoğu yalan söylemeyen kimselere kapılır. Oysa hayatında hiç yalan söylemeyen kimse bile size kötülük edebilir. İnsan içinde bulunduğu şartlara göre davranır. Bu nedenle davranışa itibar edilmemeli, karaktere bakılmalı.

Yalan söylemeyen ve doğru hareket eden kimselerin bu halleri bizi yanıltır. Onlara güveniriz. Bunların bu tavırları maske olabilir ayrı da doğruluk gerektiren yanlış şeyler de vardır. Kelle kesen IŞİD militanları yalan söylemez, ahlaksızlık yapmazlar mesela. Zaten kelle kesmeyi de kendilerince dinin emri gereği yaparlar.

Doğru söyleyen ve dürüst hareket eden kimseler bu itibara ulaştıklarında tehlike başlar. İçlerinde haklı olduklarını düşündükleri niyetleri olabilir. Bu tür insanlar iyi insan olmalarının karşılığı olarak bir şeyleri hak ettiklerini düşünürler. Ve hak ettiklerini almak için yanlış davranışlar içine girebilirler. Ayrıca bu tür insanların gerekirse her ne pahasına olursa olsun korumaları gereken sahip oldukları değerler vardır. Örneğin bayraklarına yapılan bir davranışa çok ağır tepki verebilirler. Ama öte yandan bunlar ahlaklı, dürüst, vatansever, doğru sözlü insanlardır.

İyi insanlara daha çok kanılır. Karşınızdaki her şeyi size doğru söyleyebilir. Ama niyetini bilemezsiniz. Doğru sözlü olmakla doğru olmayı birbirinden ayırmamız lazım. İnsanlar hiçbir şey yapmayarak da iyi insan olurlar; kimseye zararı yok deriz. Zaten yalanı herkes söyler. Mesele özünün doğru olması. Zaten iyi insan diye alnında yazmıyor ya, kimseye zararı yoksa doğruyu konuşuyorsa, sözünde duruyorsa falan iyi insan deriz. Ama işte böyle olduğu halde başkalarına zarar verebilir. Kişinin doğruyu konuşmasına falan bakmamak lazım. Zaten yalancı demek kötü insan demek değildir. Yalan söylemek kötü bir alışkanlıktır ama yalan söylememek kişinin doğruluğunu göstermez. İnsanlarımız bu konuda çok büyük yanılgılara düşmekte, kanmakta kandırılmaktadırlar. Kişi sözünde de duruyor olabilir. Yardımseverdir falan. Bütün bunlara rağmen içinde kötülük olabilir.

 
Toplam blog
: 6332
: 653
Kayıt tarihi
: 21.09.08
 
 

Sadece sayfalarda kalan yazılar şaheser olsalar bile önemsiz ve anlamsızdır. İnsanlara ulaşan ve ..