Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

23 Temmuz '10

 
Kategori
Sinema
 

Doğu felsefesi ‘Son Hava Bükücü’de…

Doğu felsefesi ‘Son Hava Bükücü’de…
 

İnsanlığın varoluşundan beri iyinin yanında mevcudiyet gösteren kötü, ele geçirip yönetme hırsıyla o derece yüklüdür ki, bu uğurda ruhani dünyanın sağladığı dengeyi bile bozabilir… Hava, su, toprak ve ateş elementlerinin temsilcilerinin dünyada huzur içinde yaşamasını sağlayacak ve ruhlar âlemiyle insanlar arasında bağlantıyı kurma göreviyse ‘Avatar’ındır! Seçilmiş olan ‘Avatar’, güçlerini öldürmek için değil yaşatmak için kullanır…

‘Avatar’lığı testle anlaşılan Aang, sorumluluktan ürküp uçan bizonu Appa ile kaçarak oluşturduğu hava topunun içinde 100 yıl kalır. Güney Kutbu’nda Su Bükücü Katara ve kardeşi Soka tarafından bulunduktan sonra Ateş Bükücülerin sürgün prensi Zuko’nun eline düşen Aang’ın ‘Avatar’ olduğu öğrenilir. Bundan cesaretlenen Toprak ve Su Bükücüler, Ateş Ulusu’na karşı direniş başlatır. Ruhlar dünyasındaki ejderhadan öğütler alan Aang da, dünyada düzeni sağlamak için harekete geçer. İlk işi, suya hükmetmeyi öğrenmektir…

Hinduizm ve Budizm gibi Uzakdoğu felsefelerini mitolojik bir anlatımla işleyen SON HAVA BÜKÜCÜ, en çok izlenen animasyon unvanına sahip! İçeriğindeki kültür çeşitliliği ve özenli yapısından dolayı dünya çapında kült haline gelen öykünün asıl adı ‘Avatar: Son Hava Bükücü’ olmasına rağmen ‘Avatar’ kelimesi filmde yok. Sebebiyse, bu orijinal adı filminde kullanan James Cameron’ın isim hakkını satın almış olması!

Mitolojik hikâyesiyle küçükler kadar büyüklerin de ilgisini çeken SON HAVA BÜKÜCÜ’de, farklı ulusların özelliklerinden faydalanılmış. Öykü, Hinduizm’in dört element fikrinden yola çıkıyor! Öldükten sonra yeniden dünyaya geldiğine inanılan ‘Avatar’ın seçimi, Budizm’in Lama seçiminde uygulanan yöntemle aynı. Su Bükücüler, Kuzey Ulusları ve Eskimolarla özdeşleştirilmiş! Toprak bükücüler, Çin kültürünü yansıtmakta. Ateş bükücülerse Hintli görünümünde. Bundan dolayı her ulusun dövüş stili farklı! Dans gibi, koreografi çerçevesinde sunulan dövüşlerin temelinde, Wushu denilen Çin savaş sanatı yatmakta!

Uzakdoğu dövüş sanatını ve felsefesini derinlemesine veren film, evrenin hassas dengeler üstüne oturtulduğunu, birinin devreden çıkması halinde tüm canlıların zarar göreceğini anlatıyor! Herkesin bir amaç için doğduğunu, gerekirse bu uğurda ölümün göze alınabileceği de öyküde mevcut! Bu felsefe de, ‘Ay Ruhu’nun öldürülmesiyle resmedilmiş.

M. Night Shyamalan’ın kendine özgü anlatımıyla şekillenen yapımda, görsel efektlerdeki zayıflık ve anlatımdaki kopukluk dikkat çekici! Uzun bir dizinin sınırlı süreye sığdırılma telaşından olsa gerek, olaylar arası atlamalar var. Bükme hareketlerindeki yavaşlık da aksiyonu düşürmüş. Tekvandoda Teksas Eyalet Şampiyonu olan Noah Ringer, yaşının küçüklüğünden, oyunculukla dövüşü birleştirememiş. Dolayısıyla ‘Milyoner’ filmiyle tanınan Dev Patel, öne çıkmış. O da kara kuşak karateci fakat bakışlarındaki boşluk rolüyle bağdaşmıyor! Çekimi için Grönland’a gidilen filmde, Kuzey Su Ulusu’nun kalesi ve Ateş Ulusu’nun gemileri dikkat çekici. Ancak bilgisayar grafikleri, bazen görüntülerin gerçekçiliğine gölge düşürmekte. Ayrıca, derinlik algısı da yeterince sağlanamamış. Farklı etnik kökenlerden oluşan filmin en büyük eksiğiyse, heyecan duygusunu verememesi! Üçleme olarak düşünülen yapımın devamı belki daha tatminkâr olur.

‘Güç, yapılanları meşrulaştırır’ zorbalığıyla iyiliği öldürmek isteyenlere, ‘Duyguların su gibi akmasına izin ver’ mistik felsefesiyle karşı duranları (animasyon serisindeki kadar kapsamlı olmasa da) izlemek isteyenler için SON HAVA BÜKÜCÜ fantastik bir yapım! Yazın sıcağından, buzul görüntüleriyle bir nebze kurtulmak için de ideal…

Anibal Güleroğlu

 
Toplam blog
: 1210
: 1542
Kayıt tarihi
: 10.04.10
 
 

İstanbul'da başlayan yaşamım, eski İstanbullu ailemden edindiğim kültürle gelişti. Birinciliklerl..