Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

03 Nisan '11

 
Kategori
Gezi - Tatil
 

Doğu izlenimleri 1

Doğu izlenimleri 1
 

f


Her gün gördüğümüz 61 plakalı arabalardan uzak kaldığımız bir dört gün geçirdik. Gezimizde doğu illeri ziyareti vardı. 

25 (Erzurum) ile başladığımız gezinin devamında 21 plakaların ağırlıkta olduğunu görüyoruz. Plakada 21 Diyarbakır. Gündelikte bizim her zaman önyargı ile baktığımız bir yer. Terör olayların sürekli yaşandığı, şehir merkezinde eylemlerin yapıldığını halkın desteklediğini bilmekteyiz. Hal böyle olunda Diyarbakır adını duyduğumuz zaman orada bir dururuz. Ve böylece Diyarbakır insanına karşı fikirlerimiz hiç de iyi olmaz. 

Şehir merkezinde dolaştığımız zamanda Bordo Mavi tespihlerini hediye ettiğimiz kişiler oldu. Ummadığımız hiçbir tepkiyle karşılaşmadık dört gün boyunca. Gittiğimiz yerlerde Sinoplu da vardı, Trabzonlu, Oflu, Çaykaralıda. Burada farklı şehirli olup yaşamını sürdürenlere hiç tepki vermeyenler misafir olarak gittiğimiz yere neden tepki verecekler ki. Bizim bildiğimiz sadece zihinde ki önyargıların olması. Gün geçtikçe yıkılması gerekirken bu yargıların yıkılmaması konusunda inat ediyoruz. 

Rehberimiz Trabzon Bölgesinde yıllarca çalışmış tayin olarak gittiği Diyarbakır’a gelirken tereddüt içinde geldiğini fakat şimdi durumların ilk geldiği düşüncede gibi olmadığı tam tersi şehri çok sevdiğini söylemekte. 

Yaklaşan genel seçimler öncesinde DTP’nin oturma eylemini yaptığı yeri gördük. Geniş meydan alanında eylem planına halkın rağbet etmediğini, beklenen kaosun oluşması için çaba sarf edenlerin başarılı olamadığı rehber tarafından belirtilmişti. 

Tarihi yerlerde ve türbede küçük çocukların sizin etrafınızda dolaşıp oranın tarihi yerini anlatmak veya mezarlıklarda Yasin okuyabileceklerini söylüyorlar. Çocukları görünce aklıma taş atan çocuklar geliyor. Sürekli basında seyrettiğimiz çocukların ön planda tutularak taş atması daha küçük yaşlarda devlet sempatizanlığına yöneltilmeleri o yerin cehaletinden ve eğitimsizliğinden kaynaklanması nedenler arasında. Türbe etrafında ve tarihi yerlerde bulunan çocuklara vereceğin bilgi ne doğrultuda olursa olsun alıcılar açıktır ve ona göre eğitilir. 

Diyarbakır da ki bir türbe ziyaretimizde dışarıdan buranın yanlış bilindiğini söyledi birimiz. Bu cümleye karşı, yüzümüze bakamadan “suç bizde” demesi şaşkınlık uyandırdı. Hiç beklemediğimiz cevap karşısında söyledikleri halkın çaresiz kaldıkları kanıtı niteliğindeydi. Hükümetin Doğuya karşı yaptıklarına karşı imrenmekteler yalnız belediye başkanlarının talepleri reddetmekte olduğu için gelişememekten ve açılım yapmaktan şikâyetçiler. Ve bu konuda da kendilerini dışarıya karşı önyargıları yıkabilmek için elden gelen bir şey olamadığı için üzgün olduklarını belirtmekten çekinmiyorlar. 

 
Toplam blog
: 45
: 551
Kayıt tarihi
: 18.01.11
 
 

1988 yılında Çaykara doğumluyum. Bulancak ta ikamet etmekteyim. Yazı yazmayı hobi olarak yapmakta..