Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

04 Aralık '17

 
Kategori
Deneme
 

Doğu Mars'a Gitse Bile Yolda Yürümeyi Batıdan Öğrenecek

Medeniyetle bilim-teknoloji arasında sanki bağlantı yok. Yani şimdi doğuda bilim ve teknolojide ileri gitmiş ülkeler yok mu? Ama doğu hala batının yaşam tarzını taklit ediyor.

Japonya, Kore, Tayland, Çin bilmem ne görüyorsunuz bilimde teknolojide çok şeyler yapılıyor. Hatta bazı alanlarda batıdan da ilerideler. Ama yaşam tarzları cococola.

Bunun nedeni ne olabilir? Benim öngörüm doğu kültürü bu kadar bilim ve teknolojiye rağmen muhafazakâr. Dünyada hayat binlerce yıl öncesinde olduğu gibi devam ediyor. O zamanlarda da batılı filozof bilgeydi, doğulu filozof dervişti.

Yani doğuda daha fazla din törelerine bağlılık var falan değil, batı insanının karakter yapısıyla ilgili. Doğuda bilmem kaç milyar insanın anladığımız manada bir dini bile yok. İstedikleri gibi yaşayabilirler. Ama onların yönleri batıya dönük.

Hayat yaratmak teknoloji yaratmaya benzemiyor, özgür bir ruhunuz olacak. Batının insanı her şekilde yaşayabilir. Sayısız yaşam tarzı ortaya koyar. Doğunun insanı ise bir şekilde yaşayabilir o da öğrendiği şekilde.

Evrensel değerleri batıya mal etmesek de uygulama ister istemez batıya götürüyor; çünkü örneğin Japon özgürlük deyince Özgürlük anıtına bakıyor, kendi bir özgürlük anlayışı yok.

Kısaca doğu, batıyı her alanda geçebilir; medeniyet hariç.

 

 
Toplam blog
: 6332
: 653
Kayıt tarihi
: 21.09.08
 
 

Sadece sayfalarda kalan yazılar şaheser olsalar bile önemsiz ve anlamsızdır. İnsanlara ulaşan ve ..