Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

15 Ekim '17

 
Kategori
Kültür - Sanat
 

Doğu ve Batı'nın Notaları İstanbul'da Kesişti

Doğu ve Batı'nın Notaları İstanbul'da Kesişti
 

Geçtiğimiz hafta İstanbul iki önemli konsere ev sahipliği yaptı. Birisi çiçeği burnunda Limak Filarmoni’nin İstanbul gala konseri, diğeri de Berlin Senfoni ve Erdal Akkaya’ı bir araya getiren konserdi.

Önce ilkinden başlayayım. 11 Ekim Çarşamba akşamı Zorlu PSM’de epeydir heyecanla beklediğim bir konsere dünya gözüyle tanıklık ettim. Rengin Gökmen’in şefi olduğu Limak Filarmoni Ankara’dan sonra İstanbul’da gala konserini verdi.

Dünyaca ünlü tenorumuz Murat Karahan’ın da öncülerinden yer aldığı Limak Filarmoni yola Zeki Müren’in seslendirdiği şarkılarla çıktı. Bir Demet Yasamen, Şimdi Uzaklardasın, Manolyam ve daha nicesi tamamen dolu olan salonda yankılandı. Murat Karahan’ın enerjisi ve repertuarından etkisiyle bir süre sonra tüm seyirciler şarkılara hep bir ağızdan eşlik etmeye başladı.

Türk Sanat Müziği ve özelde Zeki Müren şarkılarının sürekli çalındığı bir ortamda büyümemin etkisiyle şarkılara eşlik ederken bir yandan bestelerin birçoğunun Batı müziği formuna ne denli yatkın olduğunu fark ettim. Bunda tabii düzenlemelerdeki başarının da etkisi büyük. Düzenlemelerin arkasındaki isim Yusuf Yalçın.

Limak Filarmoni’nin konserlerinin artacağı müjdesini de Limak Vakfı başkanı Ebru Özdemir’in konser öncesi yaptığı konuşmadan almış olduk. Bunun gibi büyük müzik organizasyonlarının arkasında ekonomik desteğin olması çok önemli. Borusan Filarmoni ve Tekfen Filarmoni de bu alandaki başarılı diğer örnekler.

Haftanın bir diğer önemli organizasyonu 14 Ekim Cumartesi gecesi Aya İrini’nin olağanüstü atmosferinde gerçekleşti. Berlin Senfoni Oda Orkestrası ve Erdal Akkaya, senfonik müziği Anadolu ezgileriyle harmanladıkları bir seçkiyle dinleyicilerin karşısına çıktılar. Müzikal olarak bir Doğu – Batı  sentezinin daha gerçekleştiği gecede Mozart’tan Anadolu türkülerine uzanan bir repertuardan oluşan eserler çalındı.

Her iki konserde de etkinlik alanının tamamen dolu olması ve dinleyicinin ilgisi umarım bu tür müziğe ilgi duyanları cesaretlendirir ve yeni projelere yöneltir.

Ek olarak 19 Ekim’de Borusan Filarmoni’nin sezon açılış konserinin de gerçekleşeceğinin haberini vermiş olayım. Müzikle kalın.

www.instagram.com/ihsandinovski

ihsan.dindar@milliyet.com.tr

 
Toplam blog
: 55
: 143
Kayıt tarihi
: 22.11.12
 
 

Kültür Mantarı ..