Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

06 Kasım '09

 
Kategori
Siyaset
 

Doğulu Türkiye Avrupa'yı Korkutuyor

Doğulu Türkiye Avrupa'yı Korkutuyor
 

Türkiye özellikle son bir yıldır batılı devletler ve Avrupa Birliği’nin çok sıkı denetimi altında. Amerika Birleşik Devletleri’nin de dahil olduğu bu batılı devletler topluluğu Türkiye’nin her siyasi adımını yakından takip ederken Türkiye’nin yaptıkları izleyen devletleri şaşırtmaya devam ediyor.

AKP hükümeti ile beraber geçmişte Avrupa Birliği ve onun oluşumuna Hıristiyan Birliği adını takanlar ve birliğe aday olmamızı bile eleştirenler bugün Avrupa Birliği’ne girebilmek için türlü yolu seçerken aynı zamanda günden güne “doğulu” bir görünüm de izlemeye başladılar.

Batılı devletlerin korkuyla ve çelişkiyle izledikleri bu siyasetin sonunun nereye varacağı belli değil ama Türkiye’de başta komşuları ile olmak üzere ikili ilişkilerde devletlerle tutarlı bir çizgide değil.

Ermeni açılımı adı altında girişilen eylem sayesinde Ermenilerle yakınlaşmayı bırakın Azerilerle aramız bir hayli bozuldu. Kaldı ki anlamsal olarak net ifade edilmeyen bir paket ve içeriğini ne Türkler anladı ne de Ermeniler, üstüne Azeriler’e bu paketi anlatmak çok mümkün olmadı. Karşılıklı restler, bayrak krizleri, doğalgazı keserim tehditleri gibi tehditlerle Türkiye Azerbaycan arasındaki sıcak ilişki durağan bir hale geldi.

Öte yandan İran ile ilişkilerde başlayan bahar havası diğer devletlerin endişe etmesini sağlayan en önemli olgulardan. Bence iki ülke arasında yapılabilecek bir sürü işbirliği Türkiye’nin “batıya yüz çevirmişliği ezberiyle” yapılamıyordu. Türkiye’nin batıyla ilişkilerinin yanı sıra komşu ve güçlü İran’la işbirliğinin olamayacağını savunanlar Türkiye açısından kötülük isteyenler zannımca.

İran’la yakınlaşan ve birçok sektörde işbirliği çabalarını geliştiren bir Türkiye tüm batının kaygıyla izlediği konuma geldi. Tabi ülke içinden de farklı sesler yükselmedi değil. Laiklik kaygıları, bilindik korku sesleri telaffuz edilmeye başladı.

Afganistan, Pakistan gibi Asya ülkeleri ile bile girişilen siyasi yakınlaşma birçok açıdan başkalarını tedirgin ederken aslında Türkiye’nin tek başına dik duruşunu temsil ediyor olabilir mi?

Türkiye sorunlu bölgeler arasında kendine biçtiği arabulucu, büyük devlet imajını nereye kadar götürür bilinmez ama batılıların bizi her geçen gün daha şiddetle tartışacakları kesin gibi…

Abdullah Gül’ün Tepkisi

Sudan’ın katil lideri El Beşir’in İslam Konferansı Örgütü’nün toplantısına katılmak üzere Türkiye’ye geleceğinin belirtilmesi üzerine Avrupa Birliği, Uluslararası Ceza Mahkemesi tutuklama kararını hatırlatarak El Beşir’in tutuklanmasını isteyerek Türkiye’ye nota vermişti.

Bu durumun sorulduğu Abdullah Gül ise gülerek, “kim kime nota veriyormuş, onlar kim oluyormuş” dedi.

Buradan bakıldığında tepkinin verilişi, tonlaması ve hedef kitlesi izlendiğinde nasıl bir mesaj verilmek isteniyor anlamak lazım. Acaba Türkiye olarak güçlü bir ülkeyiz, ne istersek onu yaparız mı yoksa İslam ülkelerinden birinin liderini kimseye vermeyiz gibi bir şey mi?

Ortada uluslararası hukuk kurallarına ters bir durum olduğu apaçık. Türkiye’nin gidişatı El Beşir olayından bakıldığında oldukça ilginç, yorumu başkalarına bırakmak lazım.

Ahmet Buğra TOKMAKOĞLU

Abtokmakoglu@gmail.com

 
Toplam blog
: 430
: 2186
Kayıt tarihi
: 18.06.07
 
 

20 Nisan 1989'da İzmir'de doğdu. İlköğretim ve lise öğrenimini Karşıyaka'da tamamladı. 20..