Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

29 Temmuz '14

 
Kategori
Sağlıklı Yaşam
 

Doğum bir ekip işidir.

Doğum bir ekip işidir.
 

Doğum bir ekip işidir ve desteksiz doğum olmaz.


Doğum cesaretinizi sınadığınız ve tek başınıza mücadele ettiğiniz bir arena değildir. Doğumda başarı ya da başarısızlık olmaz. Bu yüzden doğum bir ekip işidir.

Doğumda alacağınız coşku ve tatmin duygusunun temelinde daha çok, doğum anına kadar geçen sürede yaptığınız hazırlıklar yatar. Bu hazırlıklar fiziksel olduğu kadar, içsel ve zihinsel de olmalıdır. Yani doğum anı geldiğinde kendinizi doğumun o muhteşem dansına bırakabilecek gevşekliğe, doğumun size sunduğu her türlü seçeneği onur ve heyecanla karşılayacak bilgeliğe ulaşmanızdır.

Ama bir o kadar önemli olan da doğumda destektir. Çünkü desteksiz doğum olmaz, hele ülkemizde hiç olamaz. Bu yüzden doğum anında kimlerin yanınızda olmasını istediğinizi iyi seçiniz. Bu kişiler eşiniz, anneniz, ablanız veya bir arkadaşınız olabilir. Ama kim olursa olsun doğumda yanınızda olma onurunu taşımaları için bazı ortak özellikleri olmalıdır;

1.       Doğuma inanmalıdır. Doğumdan korkmamalıdır.

2.       Sizi yargılamamalı ve yorumlamamalıdır.

3.       Ne olursa olsun hep pozitif destek verme gücüne sahip olmalıdır.

Böyle bakıldığında doğumda en çok eş ve annelerin olduğunu ancak bu kişilerin doğum destekçiliği için o kadar da uygun olmadıklarını görüyoruz. Eşlerin eğitimi yeterli olmayıp genelde doğumda panik olarak kurtarıcı rolüne soyunurlar ve bu nedenle sezaryen sebeplerinin başında gelirler. Eşlerin yargılama konusuna hiç girmeyelim zaten. Anneler ise kendi doğum tecrübelerin doğum odasına taşıdıkları gibi, herhangi bir terslikte kolayca kızlarını koruma güdüsüne sarılıyorlar.

Burada öneri isterseniz iki çözümünüz var. Bunlardan ilki doğumda yanınıza alacağınız kişi ile aynı doğuma hazırlık eğitimine katılarak ortak bir dilinizin oluşmasını sağlamak. Gerçekten de kurslarımıza gelen eşler mükemmel doğum destekçileri oluyorlar ve doğumun kahramanı olarak ilk teşekkürü alıyorlar.

Diğer çözüm ise profesyonel doğum destekçisi yani doula ile çalışmanız. Doulalık eğitimini tamamlamış kişilerin sayısı gittikçe artıyor. Bunlar bazen bir ebe, bazen bir doğum psikoloğu bazen de diğer mesleklerden doulalar olabiliyorlar. Yukarıda saydığımız özelliklerin yanında öğrendikleri ilaç dışı rahatlatıcı tekniklerle doğumunuzun daha kolay geçmesini sağlıyorlar. Bu kişilerle çalıştığınızda doğumda müdahale ve sezaryen oranlarınız en az %50 düşüyor.

Desteksiz doğum olmaz ve ne güzel ki artık ülkemizde de bu desteği alabileceğiniz kişilerin sayısı hızla artıyor. Bu kişileri araştırmak ve onlara ulaşmak görevi de sizlere düşüyor.

Dr.Hakan Çoker

www.dogumakademisi.com

 
Toplam blog
: 14
: 601
Kayıt tarihi
: 18.04.14
 
 

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı, LCCE(Lamaze sertifikalı Hamile Eğitmeni),HP (HypnoBirthing® A..