Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

01 Mayıs '15

 
Kategori
Çalışma Yaşamı
 

Doğum borçlanmasıyla daha erken emekli olun

Doğum borçlanmasıyla daha erken emekli olun
 

5510 sayılı yasayla 01.10.2008 tarihi itibariye uygulamaya giren doğum borçlanması, doğum yapması sebebiyle çalışma yaşamına ara veren sigortalı kadınlara, çalışamadıkları dönemler için hizmet borçlanması imkanı sunmuştur. Emekli olabilmek için hizmet günü eksik olan kadınlar doğum borçlanmasıyla daha erken emekli olabilirler.
 
Doğum borçlanmasının faydası nedir ?
 
Doğum yaptığı için çalışma hayatına ara vermek zorunda kalan kadınlar sosyal güvence olarak da sistemin dışında kalmaktaydılar. Doğum borçlanması emekli olmak için hizmet günü eksik kalan kadınlara çalışamadığı dönemlerin açığını kapatma imkanı sunmuştur.
Doğum Borçlanmasından Yararlanma Şartları Nelerdir ?
Doğumdan önce çalışmaya başlayarak sigortasının olması. Bu şartı nedeniyle doğum borçlanması askerlik borçlanmasındaki gibi işe giriş tarihini geriye çekmez.
İlk sigortalılık tarihinden önceki doğumlar için borçlanma yapılamaz. 
Doğumdan sonraki iki yıl çalışmamış olması,
Çocuğun sağ doğması ve borçlanacağı süre içerisinde çocuğun sağ olması.
 
Kaç Yıl Doğum Borçlanması Yapılabilir?
 
Bir çocuk için en fazla iki yıl borçlanılabilir. Toplamda en fazla üç çocuk için altı yıl doğum borçlanması yapılabilir. 
Doğumdan sonra iki yıllık süre geçmeden ve çalışmaya başlamadan önce tekrar doğum yapanlar, iki doğum arasındaki süre kadar için doğum borçlanması yapabilirler.
 
Doğum Borçlanması İçin Ne Kadar Ödenmesi Gerekir?    
 
Borçlanmanın yapılacağı tarihteki prime esas günlük alt ve üst kazanç sınırları arasında seçilecek günlük  kazancın yüzde otuz ikisi oranında prim tutarı hesaplanır. Örenğin 2015 yılı ilk dönem asgari ücretinden borçlanma yaparsanız günlük borçlanma primi 1.201,50 TL / 30 gün = 40,05 TL, 40,05 TL * %32 prim 12,82 TL'dir.  Kaç gün borçlanma yapılacak ise 12,82 TL ile çarpılır. Diyelim ki iki çocuk için 720 gün borçlanma yapılacak ise 720 * 12,82 TL = 9.230,40 TL prim ödenmesi gerekir.
 
muhasebegurusu.blogspot.com.tr
 
Mali Müşavir Umut DENGİZ
 
Toplam blog
: 8
: 2399
Kayıt tarihi
: 16.03.15
 
 

Anadolu Üniversitesi İşletme Bölümü mezunuyum. Mali Müşavirim. 13 yıldır muhasebe mesleğini icra ..