Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

09 Ekim '14

 
Kategori
Hamilelik Öncesi
 

Doğum için pozisyonlar

Doğum aşamasında neden farklı duruşlar bu kadar önemli? Bu kez bu konuyu inceleyeceğiz;

Pozisyon değiştirmek ve kasılmalar sırasındaki yürüyüşlerin doğumda değişik faydaları var. Bazı gebeler için bu faydalar gözle görülür örneğin, dalganın yarattığı baskı azalır, gebenin kontrol etme kaygısı azalır, kendisini daha serbest hisseder. Sadece aktif olma düşüncesi bile doğuran kadını çaresizlik duygusundan uzaklaştırır ve onu kendi doğumunun başrol oyuncusu yapar.

Bütün bu avantajların yanında, bu hareketlerin bebek ve doğum süreci üzerinde etkisi de önemli. Doğum sırasındaki değişen pozlar pelvisin şeklini ve boyutunu değiştirerek bebeğin başının doğumun ilk aşamasında uygun bir konuma ve bebeği ikinci etapta alacağı doğru pozisyona doğru yönlendirir.

Büyük yürüme, merdiven tırmanma, zıplama ve ileri geri sallanan, dalgalanan hareketlerin büyük yardımı vardır.

Hareket etme ve ayakta duruşlar kasılmaların sıklığı, süresi ve etkinliğini artırmak için katkı sağlar. Yerçekimi etkisi bebeğin hızla inişine yardımcı olur. Pozisyon değiştirmek, bebeğin düzenli ve yeterli oksijen almasını sağlar.  Dik pozisyonlarda rahim ana damarlara baskı oluşturmaz ve bebek ve rahme giden kan ve oksijen yeterli hale gelir. Değişen duruşlarla doğum zamanını azaltabiliriz.

Mendez- Baver ve Newton 1986 yılında yaptıkları araştırmalarda, değişik pozisyonlar deneyen gebelerde doğumdaki açılma 3cm-10cm olana kadar geçen süre diğerlerine oranla %50 oranında daha kısa sürdüğünü tespit etmişlerdir.

DOĞUMUN İLK AŞAMASI İÇİN POZİSYONLAR

a. Pasif hareketler (pelvisi gevşek bırakmak için):

 

 

 Yan Yatış: Baş 45(derece) yukarda ve bacağının arasına rahat etmek için yastık. 

 

Yarı oturur pozisyon yatağın arkasını yükseltip oturmak yada eşiniz arkanızda dursun sizde ona yaslanın. Eşinizin elleri ile size sarılsın.

 

Bir bacağınız yukarıda oturmak; Asimetrik duruşlar bir taraftan pelvisi genişletir diğer yandan pelvisin formunu değiştirerek bebeğin en iyi konumu bulmasına yardımcı olur.

b. Sallanmak, ritmik hareketler:Doğum sırasında gebe sallandığı ve nefesini takip ettiği zaman kendini nispeten daha iyi hisseder, eşi ona masajla destek olur.

 

Sallanan koltuk   

 

 

Pilates topunda oturmak 

 

 

 

 

Yavaş dans

 

 

 

Karnı destekleyerek dans.

c. Aktif hareketler:

(1) Yürümek, merdiven çıkmak ve atlamak: Bu hareketler bebeğin pelvise inmesine ve doğum için en doğru pozisyonu almasına yardımcı olur. Burada dikkat edilmesi gereken husus, bu hareketlerin doğumun başlangıç aşamasında yavaş yavaş icra edilmesi ve birden bire yüklenilmememsidir. Yürüyüşler doğumun aktif döneminde daha faydalıdır, böylelikle bebeğin başının rahim ağzına baskısı artacak ve daha hızlı ve kolay asılacak

 

 

 

 

 

 

Merdiven Çıkmak

 

Uzanan duruş

Bu pozisyonlar, bebeğin ensesi önde yüzü arkada olacak şekilde yerleşmesi, düzensiz kasılmalarda ve doğum yavaşladığında yardımcı olur.

(2) Öne Eğilme: Birçok kadın öne eğilmeyi kasılmalar sırasında rahatlatıcı bulur.

 

 

 

 

Sandalyenin arkasına yaslanarak oturmak,

 

 

 

 

Yüksek bir yere veya partnerine yaslanma,

 

 

 

 

Yatağın arkasını kaldırıp yaslama

 

(3) Eller ve dizler üzerinde diz çökme:

Sırt ağrısını hafifletir bebeğin dönüşlerine yardımcı olur. Sırtınıza destekçiniz veya partneriniz daha kolay masaj yapar. Pelvisin serbest hareket etmesine izin verir. Bu pozisyonda pelvisin ileri geri ve yanlara sallanması ile bebeğin rotasyonuna yardımcı olur ve konforunu arttırır. Dizlerinizin altına yastık koymakta fayda vardır. Vücudunuzun üst kısmını pilates topuna veya bir sandalyeye yaslayabilirsiniz.

 

 

 

Dört ayak üzerinde

 

 

Sandalyeye dayanmak.

 

 

 

 

 

Doğum topuna yaslanmak

 Diz dirsek pozisyonu.

DOĞUMUN İKİNCİ AŞAMASI İÇİN POZİSYONLAR

İkinci aşama için ideal pozisyonlar,  pelvisin mümkün olduğunca en geniş açılmasını sağlayan ve dolayısıyla bebeğin kayarak kolayca doğum kanalına inişine yardımcı olan bu sayede de yerçekiminin etkisini artıran pozisyonlardır.

Böylece gebe kendini doğum eylemi içerisinde aktif ve etkin hisseder.
(Birkaç kasılmada farklı pozisyonlar deneyin. Etkili olur iyi hissedersiniz o pozisyonda kalın. Etkili olmaz ise kasılmalar arasında başka bir pozisyon deneyin.)

a. Standart pozisyonlar:

Herkes bu pozisyonları alabilir ve çoğu ebe bu pozisyonlarda bebeğin doğmasına yardımcı olur.

                      

 

Yarı oturur pozisyon:

Dizler, kollar ve sırt altına birer yastık. Kasılmalar sırasında ellerinizle dizlerinizi kendinize doğru çekin (çömelmiş pozisyonda olduğu gibi) Bir hastane ortamında en sık kullanılan pozisyondur. Bebeğin dönüş ve inişine yardımcı olur. Bu pozisyonda anne aktiftir ve doğum eylemi üzerinde kontrolü olduğunu hisseder. Ebe için de faydalıdır. Perineyi kolay görür ve perineye ulaşabilir.

 

Yan pozisyon:

Sırtı yan ve yukarıdaki bacağı partneri tarafından kaldırılıp tutuluyor. Yerçekimi nötr, ikinci faz için iyi bir pozisyon. Anne için rahatlatıcı bir pozisyon.

b. Dizler üzerindeki pozlar:Bu pozisyonları epidural analjezi almazsanız kullanabilirsiniz. Eğer hafif epidural anestezi almış iseniz de bu pozisyonları kullanmak mümkün. Ebenize bu pozisyonu almamda sakınca var mı diye sorabilirsiniz. Doulanızın yardımı ile bu pozisyonda durabilirsiniz.

 

 

 

 

 

Diz çökmek: Eller kollar yatağın üzerinde dizler birbirinden ayrı veya bir diz yüksekte. Bu perine yırtıklarından ve epizyodomiden kaçınmak için iyi bir duruştur annenin gücünü korur.

 

 

 

Dizler ve eller üzerinde: Bazen sırtı düz bazen de kavisli tutmak daha rahatlatıcı olur. Posteriyör yerleşmiş bebekler için bu pozisyon daha iyidir. Bir çok anne için bu pozisyon en rahatıdır.

c. Ayakta ve çömelerek pozisyonlar:Bu pozisyonları epidural analjezi alırsanız mümkün değil kullanamazsınız. Pratikte epidural analjeziden sonra ayağa kalkamazsınız.

 

Eşinizin kucağında oturur pozisyon: doğum sandalyesine pelvisi açar ve yerçekimi ile doğuma yardımcı olur. İtmek için doğal pozisyondur.

 

 

 

Destekle çömelme: Pelvisi açar, yerçekimini kullanmaya yardımcı olur, gebe doğumu kendisinin kontrol ettiğini hisseder. Pelvis sırt üstü pozisyonlara oranla %28 daha büyüktür. Kasılmalar arasında ayağa kalkın ya da oturun ki dinlenebilesiniz.

 

 

Bırakma, vücudun ağırlığını bırakıp sallanmak.

Yerçekimi daha etkili kullanılır. Perine/ Pelvis üzerinde hiçbir dış baskı yoktur. Bütün ağırlığını size bıraktığı için anneyi iyi tutmak gerekir. Bu pozisyonda annenin bebeğini görmesi yada dokunması zor olabilir.

Doğumunuzun aktif olarak sizin kontrolünüzde olmasını istiyorsanız sizin için en uygun olan pozisyonu doulanıza da danışarak uygulayın,

Ama asla ve asla hareketsiz kalmayın, pasif olmayın.

Doğumunuza sahip çıkın.

Nevin YEĞİT

 

 

 

Kaynak: http://transitiontoparenthood.com

 

 
Toplam blog
: 11
: 626
Kayıt tarihi
: 28.05.14
 
 

22 yıllık hemşireyim ve halen Nutrisyon Hemşiresi olarak görevime devam ediyorum. 2 yıl boyun..