Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

11 Aralık '12

 
Kategori
Hukuk
 

Doğum izni ve geçici iş göremezlik ödeneği

Doğum izni ve geçici iş göremezlik ödeneği
 

DOĞUM İZNİ ve GEÇİCİ İŞ GÖREMEZLİK ÖDENEĞİ


Değerli okurlarım, yazımda sizlerden gelen doğuma ilişkin soruların büyük bir bölümünü oluşturan geçici iş göremezlik ödeneği hususunda genel olarak bilgilendirmeyi amaçlamaktayım.

Bildiğiniz üzere, İş Kanunu’na tabi olarak çalışan kadınların doğum izni konusunu ( http://blog.milliyet.com.tr/dogum-izni-ve-calisan-kadin/Blog/?BlogNo=370821 ),  kadın memurların doğum izni konusunu ( http://blog.milliyet.com.tr/analik--dogum--izni-ve-kadin-memur/Blog/?BlogNo=380013 ) ve doğum/babalık izni konularını (http://blog.milliyet.com.tr/dogum-ve-babalik-izni/Blog/?BlogNo=373126 ) daha önceki yazılarımda açıklamaya çalışmıştım. Bu sebeple aynı konulara tekrar değinmeyeceğim.

Çalışan kadınların doğumu ile ilgili olarak geçici iş göremezlik ödeneği 5510 sayılı SosyalSigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nun 18. maddesinde düzenlenmiştir. Buna göre;

Kurumca yetkilendirilen hekim veya sağlık kurullarından istirahat raporu alınmış olması şartıyla;

-Hizmet akdi ile bir veya birden fazla işveren tarafından çalıştırılan,
-köy ve mahalle muhtarları ile hizmet akdine bağlı olmaksızın kendi adına ve hesabına bağımsız çalışanlardan ise; ticarî kazanç veya serbest meslek kazancı nedeniyle gerçek veya basit usûlde gelir vergisi mükellefi olanlar ile gelir vergisinden muaf olup, esnaf ve sanatkâr siciline kayıtlı olan, -Tarımsal faaliyette bulunan

sigortalı kadının analığı halinde, doğumdan önceki bir yıl içinde en az doksan gün kısa vadeli sigorta primi bildirilmiş olması şartıyla, doğumdan önceki ve sonraki sekizer haftalık sürede, çoğul gebelik halinde ise doğumdan önceki sekiz haftalık süreye iki haftalık süre ilâve edilerek çalışmadığı her gün için geçici iş göremezlik ödeneği verilir. Burada doğum öncesi ve doğum sonrası çalışmadığı sürelerde geçici iş göremezlik ödeneğinin ödenebilmesi için yatarak tedavi şartı da aranmayacaktır.

Ayrıca sigortalı kadının, erken doğum yapması halinde doğumdan önce kullanamadığı çalıştırılamayacak süreler ile isteği ve hekimin onayıyla doğuma üç hafta kalıncaya kadar çalışması halinde, doğum sonrası istirahat süresine eklenen süreler için, (13/2/2011 tarihli ve 6111 sayılı Kanunun 29 uncu maddesiyle, bu bentte yer alan “sigortalı kadının isteği ve hekimin onayı ile doğuma üç hafta kalıncaya kadar çalışması halinde,” ibaresi “sigortalı kadının, erken doğum yapması halinde doğumdan önce kullanamadığı çalıştırılamayacak süreler ile isteği ve hekimin onayıyla doğuma üç hafta kalıncaya kadar çalışması halinde,” şeklinde değiştirilmiş ve metne işlenmiştir.) geçici iş göremezlik ödeneği yine verilecektir.

İşveren açısından bakıldığında ise doğum izni sırasında çalışmayacağınız için işvereniniz size ücret ödemeyecek; sigorta primlerinizi yatırmayacaktır. Doğuma ilişkin sürelerin ücretini SGK ödeyecektir. Ancak bu ödemeler 16 haftanın sonunda yapılır. Ödenecek ücretiniz ise işvereninizin SGK’na bildirdiği brüt ücretiniz üzerinden hesaplanacak olup; bu ücret brüt ücretinizin 3/2’si oranında olacaktır. Bu durumda doğuma ilişkin olarak SGK’ndan alacağınız geçici iş göremezlik ödeneği net ücretinize yakın olacaktır.

Yukarıda belirttiğim üzere; işvereninizin doğum izni sürelerindeki ücretiniz ve SGK primlerinizi ödemek/yatırmak zorunda değildir. Ancak tamamen işvereninizin inisiyatifinde olarak işvereniniz sizin ücret ve SGK primlerinizi de ödeyebilir/yatırabilir. Bu durumda işveren sizin SGK’ndan alacağınız iş göremezlik ödeneğini isteyecektir.

Bir diğer konu da doğum izni süresince ödenmeyecek olan sigorta primleriniz hususudur. Ücretsiz doğum ya da analık izni süreleri ile hizmet akdi ile bir veya birden fazla işveren tarafından çalıştırılan sigortalı kadın, iki defaya mahsus olmak üzere doğum tarihinden sonra iki yıllık süreyi geçmemek kaydıyla hizmet akdine istinaden işyerinde çalışmaması ve çocuğunun yaşaması şartıyla talepte bulunulan süreleri borçlanabilir. Borçlandırılan süreler sigortalılığa sayılır. Başka bir anlatımla; doğum izni sürenize ait SGK primlerinizi “analık borçlanması” ile daha sonra ödemeniz mümkündür (bu konuya daha sonra ayrıntılı olarak değinilecektir).

 

Av. Gökhan ARICAN
Barbaros Mh. Tunalı Hilmi Caddesi Kuğulu İş Hanı
A Blok No:123/56, Kavaklıdere/Çankaya/ANKARA,
Tel: 0 312 466 56 34 – Faks: 0 312 466 56 40 – Gsm: 0 533 372 36 89
www.gokhanarican.av.tr – e-mail: info@gokhanarican.av.tr
http://www.facebook.com/BosanmaRehberi

 
Toplam blog
: 34
: 5252
Kayıt tarihi
: 29.05.12
 
 

Av. Gökhan ARICAN, 1977 yılında Mersin'de doğdu. Polis Koleji'ndeki eğitiminin ardından 1998 yılı..