Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

14 Ağustos '15

 
Kategori
Sağlıklı Yaşam
 

DOĞUM SONRASI CİNSEL YAŞAMDA NELERE DİKKAT ETMELİSİNİZ?

DOĞUM SONRASI CİNSEL YAŞAMDA NELERE DİKKAT ETMELİSİNİZ?
 

Doğum sonrasında keyifli bir cinsel yaşam mümkün!


   Pek çok çift için hamilelik ve doğum sonrasında cinsel yaşama geri dönmek kolay olmuyor.  Cinsel isteksizlik, kuruluk, cinsel ağrı gibi şikayetler çiftleri cinsellikten soğutuyor.  Alabileceğiniz bazı önlemlerle bu sürece daha kolay uyum sağlayabilirsiniz.

Hormonlar Değişir

   Doğum sonrası cinsel hayat açısından pek çok biyolojik, psikolojik ve sosyal değişimi beraberinde getiriyor.  Doğum sonrası kadınları bekleyen ciddi bir hormon değişimi var.  Emzirme hormonlarının aktive olmasıyla kadınlarda seks hormonları baskılanıyor.  Bu durum isteksizlik, uyarılma güçlüğü, kuruluk gibi şikayetlere yol açabiliyor. 

   Son dönemde Avustralya'da yapılan bir çalışmada doğum sonrası ilk cinsel birlikteliğin  10 kadından 9'u için ağrılı geçtiği ve bu kadınların %25'inin 18 ay sonra bile cinsel ağrı hissettiği gösterildi.  Cinsel ağrı çok yaygın bir sorun ve cinsellikten soğuma yarattığı, cinsel keyif ve tatmini azalttığı için de çok önemli bir problem. 

Psikolojik ve Sosyal Adaptasyon Çok Önemli 

   Biyolojik açıdan hormon değişimi dışında çiftleri en çok etkileyen sorun hayat değişimi.  Bebek bakımıyla ilgili yorgunluk, uykusuzluk, halsizlik, vakitsizlik gibi sıkıntılar cinselliğin ilişkideki yerini değiştiriyor. 

   Çoğu çift hamilelik ve loğusalıkla cinselliğe belli bir süre ara verdiğinden doğum sonrası ilk sekste heyecanla birlikte performans endişesi yaşayabiliyor.  Özellikle kadınlar için meme hassasiyeti, doğum yaralarının iyileşme süreci, vücut imajı gibi faktörler endişe sebepleri olabiliyor. 

   “Ses gider” endişesi de çok yaygın. 

   Çift seksüel çekimi, erotizmi, duygusal yakınlığı, ten temasını sağlamada tereddüt yaşayabiliyor. Kadınlarda loğusalıkla birlikte duygu durum değişimleri depresyona kadar ilerleyebiliyor.

   Çiftin bebek doğumu sonrasında yaşadığı adaptasyon süreci, iletişim, yakınlık gibi noktalar da cinsel hayata uyum açısından önemli oluyor.  Bu süreçte erkeklerde de isteksizlik görülebiliyor.  

NELERE DİKKAT EDECEKSİNİZ?

   Doğumdan üreme organlarının bir iyileşme dönemine ihtiyacı var.  Bu nedenle cinselliğe başlamak için sizi takip eden kadın doğum uzmanınızın  onay vermesini beklemelisiniz.

   Ortalama 6 haftalık bir bekleme süresinden sonra çoğu çift için bu onay çıkıyor.  Ancak bazen daha uzun sürebiliyor.

   Doğum sonrası emzirmeyle birlikte vücutta salgılanan süt hormonunun seks hormonlarını etkileyerek ciddi şekilde kuruluk yaratabileceğini bilmelisiniz.  Bu nedenle hekiminizle görüşerek size uygun bir vajinal destek (kayganlaştırıcı, vajinal PH düzenleyici vs) konusunda fikir almanızda fayda var.

   Hem cinsel isteğin gelişmesi hem de cinsel cevabın tam oluşması için zihinsel hazırlık şart.  Vajina sağlığı, vücut iyileşmesi gibi faktörler sağlandıktan sonra zihinsel olarak da kendinize iyileşme ve sekse adaptasyon süreci tanımalısınız.

    Yorgunluk, uykusuzluk, halsizlik, depresif ruh hali gibi pek çok doğum sonrası faktör kadınlarda doğum sonrası cinsel istek ve uyarılmasında etkili.  Bu nedenle kendinizi daha rahat, keyifli, dinlenmiş ve motive hissettiğiniz bir zamanı seçmenizde fayda var.

    Cinsellik öncesi kendinize hazırlanma için biraz süre tanımanız, gerekirse ılık bir duş alarak rahatlamanız, ortamda seksüel hissetmenizi kolaylaştıracak değişimler yapmanız, gerekirse loş bir ortam ve müzik hazırlanmanız, kendinizi beğendiğiniz bir kıyafetinizi giymeniz zihnen seks moduna geçmenizi kolaylaştıracaktır.

     Doğum sonrası ilk seks için kendinize yüksek hedefler koymak yerine ana odaklanmayı deneyin.  Cinselliğin ne kadar sürdüğünü, kaç kez seks yapıldığını vs bırakarak keyif ve tatmini ön plana alın.  Herşeyin zamanla daha iyi gideceğini hatırlayın.

    Yavaş dokunuşlar, iyi ve kaliteli bir önsevişme en doğal ağrı kesicidir.  Doğru pozisyon ve tekniklerin uygulanması da önemlidir.

   Cinsel ağrı oluşursa hemen panik yapmayın.  İlk önce vajina giriş bölgesinin sağlığı, kuruluk olup olmadığı, olası vajinal enfeksiyonlar gibi konular kontrol edilmeli.  Jinekolojik sıkıntıların tedavi edilmesi, cinsel bölge sağlığının, cinsel hijyenin ve kayganlığın tam olarak sağlanması gerekiyor.

   Cinsel ağrının önemli bir nedeni de kasılma problemi.  Kasılma şikayetinde sorun çok yerleşmeden vajinal kasların sistematik şekilde eğitilmesi ve uygun giriş çalışmalarıyla olası bir fobik durumun engellenmesi önem taşıyor. Cinsel bölge kanlanmasını arttıracak, ağrıyı hafifletecek, ağrı korkusunu ve beklentisini azaltacak, cinsel keyif ve mutluluğu yükseltecek cinsel öneriler, yaklaşımları da uygulamalısınız.

    Eşiniz veya siz yoğun isteksizlik veya başka bir cinsel sorun yaşıyorsanız  gecikmeden yardım alın. 

 
Toplam blog
: 18
: 187
Kayıt tarihi
: 07.04.15
 
 

Sağlıklı Yaşam ve Cinsel Sağlık Uzmanı ..