Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

10 Eylül '12

 
Kategori
Hamilelik Sonrası
 

Doğum sonrası da doğum öncesi kadar önemlidir...

Doğum sonrası da doğum öncesi kadar önemlidir...
 

Doğum yapan annenin, doğumu takip eden 40 günlük dönemine Loğusalık dönemi denir. Birçok kadın normal doğumdan 48 saat, sezeryan doğumdan 48 veya 72 saat sonra hastaneden çıkarılarak evine gönderilir. Doğumu izleyen ilk saatlerde yakın gözleme ihtiyacı vardır. Bu dönemde yaşanan hormonal ve ruhsal değişimler, östrojen hormonunun düşmesi, lohusada depresif ruh halinin ortaya çıkmasına neden olabilir.

Doğumdan 1-2 saat sonra anne herhangi bir engel yoksa ayağa kaldırılır. Bu kabızlığı ve idrar torbası ile ilgili sorunları azaltmakta ve hareketsizliğe bağlı toplar damarlar içinde kan pıhtılaşmasını önlemektedir.

Ani fizyolojik değişikliklerin meydana geldiği ve erken puerperal dönem adı verilen dönem bir çok yerde doğum eyleminin 4. safhası olarak ele alınır.
İlk 6 saatte nabız, fundus, kanama ve mesane kontrolü en az saatte bir kez yapılır. Eğer her şey normal seyrediyorsa sonraki 24 saatte 4 saatte bir takip edilir. Postpartum birinci günden sonra, daha sık takip edilme indikasyonu yoksa, günde 2 defa izlenir.


Eğer normal doğum yaptıysanız doğumdan hemen sonra banyo yapabilirsiniz. Fakat sezeryan ile doğum yaptıysanız 2 gün sonra banyo yapabilirsiniz. İster normal ister sezeryan doğum olsun yapılan banyo ayakta duş şeklinde olmalıdır. Hijyen açısından bu dönemde küvette banyo önerilmez.Banyo sonrası sezeryan kesi yeri ve epizyotomi hattı temiz ve kuru tutulmalıdır.Doğumdan sonra ikinci günden itibaren oturma banyoları güvenlidir ancak vajene su girmemesine dikkat edilmelidir.

Doğum yapan anneye 2 ay kadar demir takviyesi ve multivitaminler verilirı, düzenli uyku ve beslenmesine önem göstermesi söylenir.


Doğumdan hemen sonra annenin ateşinde hafif bir yükselme olabilir. Normal bir annenin ateşi 38 dereceyi geçmemelidir. Doğumu takib eden ilk 48 saatlik dönemde 38 derece kalabilir. 3.-4. günlerde de laktasyonun başlaması ile birlikte ateşte hafif bir yükselme görülür, ancak bu ateş 12 saatten fazla sürmez.
Yüksek ateşi olan bir anneyi genel halsizlik, huzursuzluk, titreme, lokal ağrı ve hassasiyet gibi diğer enfeksiyon belirtileri açısından gözlemek gerekir. 38 derecenin üstündeki ateş doktora bildirilmelidir. Normal durumlarda günde en az 2 defa ateş takibi yapılmalıdır.

Anne bebeği ile sürekli temas halinde olacağından özellikle emzirme esnasında gögüs temizliğine dikkat etmelidir. Emzirmeden önce gazlı bezi ıslatıp gögüsucu temizliğini yapmalıdır.

Erken puerperiumda nabız sayısı diğer zamanlara göre düşüktür. İlk iki günde nabız sayısı 60-70 vurum/dk. arasındadır.
Kalp atım sayısı 7.-10. günlerde normale döner. Erken puerperiumda hızlı nabız, aşırı kan kaybı, kardiak rahatsızlık veya huzursuzluk (anksiyete) belirtisi olabilir. Hızlı nabız ateş yükselmesi ile birlikte seyrediyorsa enfeksiyon belirtisi olabilir. Vajinal kültür ve steril idrar örneklerinin incelenmesi gerekir.


Doğumdan sonra nasıl bebeğinizi kontrole götürüyorsanız sizde doğumunuzu yaptıran doktorunuza muayene olmalısınız. Hamilelik öncesine göre rahim doğumdan sonra biraz daha büyük kalır. Gebelikte rahim boyu ve ağırlığı 10 kat artar. Doğumdan sonra 1 kg kalır ve boyu göbek hizasındadır. Doğumdan 1 hafta sonra boyu kalça kemiğinin ortasına kadar uzanır. Rahmin normale dönmesi 6 haftayı bulur.


Kan basıncı 4. güne kadar günde iki defa ölçülmelidir. Ancak anne preeklemsili ise veya vajinal kanama fazla olmuşsa daha sık takib edilmelidir. Düşük kan basıncı doğum sonu kanama belirtisi olabilir.
Nadiren görülen puerperal preeklemsi nedeniyle kan basıncında yükselme kaydedilebilir.

Doğum sonrasında normal cinsel yaşam ağrıların olmadığı ve löşi adı verilen akıntının kesildiği zaman dönülür. İstendiği taktird 3. haftada başlanabilir ama normalde 6-8. haftadır. Bunun sebebi ise doğum sonrası kadında görülen cinsel isteksizliktir.

Hamileliğiniz boyunca sağlıksız ve dengesiz beslendiyseniz eski kilonuza kavuşmanız biraz uzun ve zahmetli olacaktır. Doğum gerçekleştikten hemen sonra yaklaşık vücudunuzdan 7 kg azalır. Gebelikte en ideal 12 kg alınmasıdır. Bunun 7 kg gittiğinde size geriye 5 kg kalır ve ortalama 6-9 ay içinde eski kilonuza kavuşursunuz. Ayda 2 kg fazla vermek doğru değildir. Hızlı kilo verdiren diyetler tehlike yaratabilir. Bebeğinizi emzirdiğinizden dolayı asla aşırı diyet uygulamayınız.

 

Melissa Karabulut

http://www.hamilelikguncesi.com

 
Toplam blog
: 15
: 3058
Kayıt tarihi
: 10.09.12
 
 

Merhaba ben üniversite mezunu 1 çocuk annesi bir bayanım. Oğlumdan dolayı mesleğime ara vermek du..