Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

Doç Dr Sezen Bozkurt Köseoğlu

http://blog.milliyet.com.tr/docdrsezenbozkurt

07 Temmuz '21

 
Kategori
Sağlıklı Yaşam
 

Doğum Sonrası Depresyon

Doğum sonrası depresyon nedir?
 
Doğum sonrası depresyon  (Postpartum Depresyon), doğum sonrası yeni anne olan kadında fiziksel, duygusal ve davranışsal değişimlerin eşlik ettiği karmaşık bir ruh halidir. Bu durum doğumdan birkaç gün sonra ve bazen aylar sonra bile gerçekleşebilir.
 
Yeni annelerin çoğu doğumdan sonra ''doğum sonrası melankolisi'' durumunu yaşar. Melankoli halinde çok mutlu ve sonra çok üzgün hissetmek gibi ani ruh hali değişiklikleri vardır. Sebepsiz yere ağlayabilir ve sabırsız, rahatsız, tedirgin, endişeli, yalnız ve üzgün hissedebilir. Bu kadınların her 10 tanesinde biri doğumdan sonra daha şiddetli ve uzun süreli depresyon geliştirecektir. Her bin kadından biri postpartum psikozu denen daha ciddi bir durum geliştirir.
 
Doğum sonrası depresyon neden olur?
 
Doğum sonrası depresyonda genetik ve hormonal faktörler rol oynar. Doğumdan sonra kadının kanında hormonlarda hızla bir düşme meydana gelir.  Doğumdan sonraki üç gün içinde bu hormonların seviyeleri hamilelik öncesi hale gelmesi ile bebek sahibi olmakla ilişkili olan sosyal ve psikolojik değişiklikler bu depresyon riskini arttırır.
 
Belirtiler nelerdir?
 
Belirtiler kişiden kişiye değişmekle birlikte  uyku eksikliği, iştah değişmesi, aşırı yorgunluk, azalan libido ve sürekli değişen ruh hali durumları görülebilir.  Bazı kadınlarda ise değersizlik hissi, umutsuzluk ve acizlik, ölüm veya intihar düşünceleri majör depresyon belirtileri duruma eşlik eder.
 
Kimler risk altındadır?
 
Gebelik esnasında depresyon, gebelik yaşının genç olması, gebelik planlama konusunda ikilem yaşamış olmak, çok çocuk sahibi olmak, sosyal desteğin az olması, yalnız yaşamak ve evlilik çatışmaları riski arttırır.
 
Nasıl tedavi edilir?
 
Melankoli halinin tedavisine gerek yoktur. Tedavi edilmemiş postpartum depresyon ise yeni anneler ve çocukları için tehlikeli olabilir. Belirtiler iki haftadan fazla süredir devam ediyorsa, günlük durumlarla başa çıkamadığında, kendisine veya bebeğe zarar vermeyi düşünüyorsa, günün çoğunu aşırı endişeli, korkmuş veya panik halinde geçiriyorsa profesyonel yardım alınmalıdır. 
 
Duygusal ve sosyal destek, anti-anksiyete ve anti-depresyon ilaçlar kullanmak tedavi seçenekleri arasındadır. Çoğu anne emzirme döneminde ilaç kullanamayacağını düşünür ama emzirme dönemine uygun ilaçları hekimizle birlikte seçebilirsiniz.
 
 
 
Önlemek için neler yapılabilir?
 
-Çevrenizden ebeveynlerinizden yardım isteyin ve size nasıl yardımcı olabileceklerini söyleyin. 
 
- Bebeğiniz uyuduğunda uyuyun veya dinlenin.
 
-Kendiniz ve bebeğiniz için beklentilerinizde gerçekçi olun. 
 
-Yürüyüş yapın/ bir süreliğine evden çıkın. 
 
-Eşinizle ilişkinizi geliştirin birbirinize zaman ayırın. 
 
-Aile ve arkadaşlarınızla iletişim içinde olun kendinizi izole etmeyin.
 
- Eve ilk çıktığınızda ziyaretçilere sınır koyun.  
 
 
Toplam blog
: 11
: 62
Kayıt tarihi
: 06.05.21
 
 

12 Ocak 1984 yılında Hatay'ın İskenderun ilçesinde doğdum. İlk, orta ve lise eğitimimi İskenderun'd..