Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

20 Şubat '21

 
Kategori
Hamilelik Sonrası
 

Doğum Sonrası Kiloları...

          Sevgili anneler ve anne adayları;

Hepimizin bildiği üzere günümüzde  obezite neredeyse sıradanlaştı. Aşırı kilolu olmak kişileri rahatsız etmemeye başlarken kadınların arkalarına sığınıkları bahanelerde gün geçtikçe kiloları ile beraber artmaya devam ediyor. Artan stresli çalışma hayatı, kadın erkek eşitsizlikleri, evlerinde uğradıkları şiddet, hayatlarının her safhasında uğradıkları tavizler, trafikde mağruz kaldıkları magandalıklar...

         Yanlış anlaşılmak istemem bende bir ''KADIN''ım ve bu durumdan gurur duyuyorum. Yukarıda saydığım olumsuz durumların bir çoğuna bende mağruz kaldım ama bu zorluklar ancak bizi daha güçlü mücadele etmeye sevk etmeli... 

         Benim bahsetmek istediğim asıl konu şu; Eğer doğumdan önce hamilelik sürecinde doğru beslenemediyseniz ve gereğinden fazla kilo aldıysanız bunlardan nasıl kurtulursunuz? Kadınların hamilelik sürecinde yaşadıkları hormon artışlarının getirmiş olduğu ruh hali değişimi kadını sağlıklı yada her zaman ki gibi düşünmesine engel olabiliyor.

Kadınlar artık günümüzde eskiden olduğu gibi rahatlıkla hamile kalamıyorlar. Doğal yad aorganik olmayan beslenme alışkanlıklarımız kirli hava stresli yaşam koşulları GDOlu besinler v.s v.s bununla ilgili uzun uzadıya bir makale yazılabilir. bu konunun bizim konu başlığımızla ne ilgisi var sorusuna gelecek olursak.

Hamile kalabilme sürecinde kadınlar eğer zorluk çekiyorlarsa hasret ve özlemle beklendi ve büyük emekler sarf edildiyse hamilelik için gebelik haberi alınır alınmaz anne, kayınvalide, doğum yapmış kız kardeş, yapmamış kız kardeş ( sanki bana bilir kişi) arkadaşlar, dostlar teyzeler, halalar kısacası aklınıza anne almuş yada olma ihtimali olan kimvarsa onları getirin konuşuyor, tavsiye veriyor, yapılacak listesi, yapılmayacak listesi, yenilecekler ( zaten başımıza ne geliyorsa o liste yüzünden geliyor ) yenilmeyecekler listesi her konuda bir fikirlerin olması anne adaylarını şişiriyor her anlamda. Genelde bu verilen yemek tavsiyeleri hep yanlış yada fazla olur bide anne adayımız zor sahip olduğu için gebeliğine zarar gelmesin aman evladıma bişey olmasın büyüsün gelişsin diye yedikce yiyor ve sonunda aşırı alınan kilolarla hem doğumda kendi sağlığını hemde bebeğin sağlığını riske atıyor farkına varmadan.

Kilolar alındı, doğumda yapılıdı. Elimizde ne kaldı doğumda vücudumuzda bebekle beraber çıkmayan gebelik kiloları. Gebeyken bebeğime bişey olmasın diye homini gırtlak yedik sapa sağlam dünyaya geldi bebeğimiz. Şimdide emzirmemiz gerek anne sütü ilk 6 ay çok önemli diyor uzmanlar. ( gebeyken az ve dengeli yiyin dediklerinde kulak ardı ettiğiniz uzmanlar hani ). anne çok yemezse çok sütü olmaz gibi bir inanca sahip olan yukarıda bahsettiğimiz akrabalar bu kezde süt için bize beslenme listesi veriyor tabii...

Anneler vefakar cefakar bir tavırla yine kendi sağlıklarını hiçe sayıp sırf evladı sütsüz kalmasın diye gebelik kilolarına birde doğum sonrası kilolarını eklemeye devam ediyor. Bu süreç böyle devam ederken çocuk biraz büyüyor annemiz kendine geliyor olayların farkına varmaya başladığında birde bakıyor ki eşi artık eskisi kadar ona kadınsılığını hissettirmiyor. Ona eskisi kadar sokulmuyor eve daha geç saatlerde gelmeye başlıyor arkadaşlarla daha uzun görüşülür oluyor. Sonunda herkesin bildiği ve beklediği o hazin son her ne kadar her evlilikde yaşanmasada aldatmaların çoğu çocuk sahibi oldukdan sonra yaşanıyor günümüzde. Yazımı okudukdan sonra şunu söyleyenlarını olacak muhakkak: '' eğer dış görünüşüm için beni sevecek bana sadık olacaksa defolsun, asıl olan iç güzellik''. Evet katılıyorum iç güzellik önemli dışarıdan bakıldığında bir için su tabirine yaraşır bir hanım efendinin içinde şeytanın il temsilciliğini yapacak bir canlı varsa evet o kadınla yada erkeklede bir ömür geçmez. Fakat unutmayalımki ruhlar aleminde de yaşamıyoruz iç güzellikde bir yere kadar ayrıca erkekler daha basit canlılardır kadınlara göre alışkanlılarının dışına çıkmayı sevmezler siz önce manken gibi çıktınız karşısına şimdi iste bu alışkanlığı alıyorrsunuz elinden. 

        Yazıyı çok uzattım büyük ihtimalle birçok ziyaretçi sonuna kadar okumayacaktır o yüzden artık sonuca gelmek gerekirse. Hamilelik sürecinizin başlaması ile beraber iyi bir doktora gidip sürecin tamamını doktorunuzun tavsiyelerine uyarak geçirin.Yemek sizi her ne kadar rahatlatsada kendinizi kaptırmayın. Korkmayın doktorunuzun vereceği tavsiyeler bebeğinizin gelişimi için yeterli olacaktır. Fazla kilo almaktan kaçının, süreci eşinizle paylaşın. Doğumdan sonrada emzirme sürecinde yine doktor tavsiyesi ile beslenmenize devam edip vucüt bütünlüğünüz sağlığına kavuşur kavuşmaz spora başlayın bütün erkekler genç yaşlı fark etmez dış görünüşe önem verir sizi kırmamak için hayır deselerde bu gerçeği aklınızdan çıkartmayın ve öz saygınızdan dolayı güzelliğinizi kaybetmeyin.

Mutlu bir gebelik, mutlu bir annelik, ailenizle birlikte sağlıklı uzun bir hayat diliyorum hepinize,...

 

                                                                                                                                YELİZ C. KARAHAN

 
Toplam blog
: 5
: 33
Kayıt tarihi
: 27.01.21
 
 

Anne,kız,kızkardeş,arkadaş,sevgili,işçi arı kozmik araştırmacı ve ziraatciyim... ..