Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

12 Ekim '15

 
Kategori
Bebek - Çocuk
 

Doğumsal Herediter Anjioödem

Doğumsal Herediter Anjioödem
 

Çok alerjik  kişilerde  bazen hayatı  tehdit  edecek  kadar tehlikeli, nadir de  görülse  önemli bir  genetik  hastalıktır Doğumsal Herediter Anjioödem. Konunun detayını  sizler için  Çocuk Alerji Profösörü  Dr. Ahmet  Akçay’a  sorduk.

Herediter anjioödem nedir?
Herediter anjioödem kompleman (C)1 inhibitörü denilen maddenin doğumsal yetmezliği sonucu gelişen deride şişlik, karın ağrısı ve üst solunum yolları obstrüksiyonu sonucu larinks ödemi gelişebilen bir hastalıktır. Larinks ödemi sonrası hızla nefes alamama gelişebilir  ve acil müdahale gerektirir.
 
Sıklığı nedir?
Yaklaşık 50 bin kişide bir görülür. Çok nadir bir durumdur.
 
Belirtileri nelerdir?
Zaman zaman dudakta, yüzde, kol, bacaklarda ve dilde şişlik olabilir. Bu şişlik 5-7 gün içinde kendiliğinden düzelir. Kaşıntı olmaz. Bazen larinks ödemi nedeniyle ciddi nefes sıkışmasına neden olarak acil müdahale gerekebilir. 5-7 gün süren kramp tarzı karın ağrısı da olabilmektedir. 
 
Nedenleri nelerdir?
Çoğu durumda neden genetik yani doğumsaldır. %75’inde neden anne ve babadan geçen genetik bozukluktur. %25 ise kendiliğinden gen mutasyonu sonucu gelişmektedir. Çok nadir olarak da doğum sonrası da görülebilmektedir.
 
Teşhisi nasıl konulur?
Kanda bazı maddelere bakılarak kesin teşhis konulmaktadır.
 
Tedavisi nedir?
Taze donmuş plazma antifibrinolitik ilaçlar, zayıf androjenler ve C1 inhibitör ekstresi gibi tedaviler kullanılabilmektedir. 

 

Kaynak:

http://www.doktoramcam.com/Makale/Detay/herediter-anjioodem/776

Bu makale de ilginizi çekebilir:

Tenya (Şerit-Yassı Solucan)

 

 
Toplam blog
: 374
: 1291
Kayıt tarihi
: 04.08.11
 
 

09.05.1970 tarihinde İstanbul’da doğdum. İlköğrenimimi Göztepe Yeşilbahar İlkokulu’nda yaparak 19..