Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

09 Şubat '19

 
Kategori
Dünya
 

Doğunun Kabalığı Karakter

Batının, doğu hakkında, geri kalmışlığa dayandırıp medeniyet eksikliği diye tanımladığı davranış tarzı, aslında doğu insanının karakteridir.

Hoş bir karakterdir bu ama biraz kuralsız ve kendine özgü. Batının kibarlığında samimiyet yoktur çünkü şeklidir ama kaba olarak algılanan doğu davranışı yürektendir.

Doğuda ve batıda yaşamış, her iki toplumu da bilen biri olarak bu algının haksız olduğunu düşünüyorum.

Doğu insanına özgü bu davranış tarzının bu insanların karakteri olduğunu anladığımız zaman sorun çözülür.

Yanlış(bozulmuş) karakter olabilir ama karakterin kendisi yanlış olamaz. Sen “merhaba” dersin O “lo” der, bizim için ikisi de aynı.

Kibarlık gibi bir derdim olmadığı için doğu insanını hiç kendimden farklı görmedim. İlla da bir fark varsa yüreğinin güzelliği bozulmamış diyebiliriz.

Önemli olan şöyle ya da böyle davranmak değil doğru davranmak. Farklı davranışlar değişik coğrafyalarda farklı kültürlerle oluşmuş hayatın/insanlığın renkleridir.

Söylediğimiz gibi bir algı var mı? Var maalesef… Ama mesela benim böyle bir algım yok, oralarda o güzel insanlarla yaşadığınız zaman sizin de olmayacak.

Töreye, kültüre, geri kalmışlığa bağlamak da doğru değil. Mesela Pekin’de üniversite yok mu? Orada sadece Pekin ördeği mi öğretiliyor? Batı medeniyeti denilen şeyin olması doğuda medeniyet olmadığını göstermez, belki mesafe farkı.

Hatta belki doğununki de medeniyettir. Onların doğrusu da böyledir.

 

 
Toplam blog
: 6332
: 653
Kayıt tarihi
: 21.09.08
 
 

Sadece sayfalarda kalan yazılar şaheser olsalar bile önemsiz ve anlamsızdır. İnsanlara ulaşan ve ..