Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

13 Nisan '17

     
    Kategori
    Üniversiteler
     

    Doktora yapmak isteyenlere tavsiyeler

    Merhaba.

    Akademisyen olmak isteyen arkadaşlarımız için doktora eğitimiyle ilgili bilgiler vermek istiyorum. Akademik kariyer açısından aşılması gereken en önemli aşama doktora (PhD) eğitimidir. İsminizin önüne Dr. ünvanı almak için doktora mezunu olmak gereklidir. Eğer bir üniversiteden kadro da bulabilirseniz Yrd. Doç. Dr. ünvanı alırsınız.

    Bu yazımızda doktora kaç yıl, doktora nasıl yapılır gibi sorulara cevap veriyoruz. Üniversiteler arası farklılıklar olmakla birlikte çoğu üniversitenin doktor unvanı vermek için belirledikleri şartlar şunlardır:

    Ders aşaması : Bu aşamada sizden 7 ya da 8 tane dersi başarıyla vermeniz istenecektir.

    Doktora Yeterlilik Sınavı: Ders aşamasından sonra doktora yeterlilik sınavına girmeniz gereklidir. Sınav günü sabahı yazılı sınava girmeniz sonra da bir jüri karşısına çıkmanız istenecektir. Jüri genelde 5 öğretim üyesinden oluşur. Bunlardan 2 tanesi diğer üniversitelerden gelen akademisyenlerdir. Bu sınav bir öğrencinin öğrenci ünvanı ile girdiği en son sınavdır denilebilir. Doktora yeterlilik sınavında kalmak ve bir dönem daha beklemek istemiyorsanız bu sınava iyi hazırlanmalısınız.

    Tez öneri sınavı: Hazırlamayı düşündüğünüz tez konusuyla ilgili İlk önce bir tez öneri formu doldurup enstitünüze teslim etmelisiniz. Daha sonra bir sunum hazırlayıp 3 kişiden oluşan bir jüri önünde bu önerinizi sunmanız gereklidir. Danışman öğretim üyesi bu konuda size yardımcı olacaktır. Bu sınavda pek kalan olmaz.

    Tez izleme aşaması: Yeterlik sınavını başarıyla atlatan (PhD) adayımızın bir sonraki durağı tez izleme sınavlarıdır. 3 tez izleme sınavına girmelisiniz. Bu sınavlar adı sınav olsa da daha çok sunum ve bilgi alışverişi şeklinde düşünülebilir.

    SCI – SSCI Makale Şartı: Bu şart belki de sizi en çok zorlayacak olan şarttır. Fen bilimleri enstitüsünde öğrenciyseniz SCI indeksli dergilerde makale yazmanız gereklidir. Sosyal bilimler enstitüsü için SSCI makale şartı vardır. Bu indeksli dergilerin yayın kriterleri sizi zorlayabilir.

    Tüm bu aşamaları atlatan birisi için son aşama tezin bir jüri önünde sunulmasıdır. Tüm şartları sağlayıp tez sunumuna geçen birisinin tezi genellikle kabul edilir ve kendisine doktor ünvanı verilir. Doktora kaç yıl sorusunun cevabına gelirsek tüm bu süreç en az 4 yıl sürmektedir. En fazla 7 yıl içerisinde tezinizi teslim etmelisiniz. Son olarak PhD açılımı Doctor of Philosophy’dir bilim doktoru anlamına gelir. Tüm doktor adaylarına başarılar diliyoruz.[1]

    Can Yıldız - Bilgisayar Mühendisi

    Kaynaklar:

    [1] Yöksis ilan https://yoksisilan.com

     
    Toplam blog
    : 1
    : 355
    Kayıt tarihi
    : 27.03.17
     
     

    Merhaba Sakarya Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği bölümü mezunuyum.  Aynı zamanda aynı ünivers..