Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

22 Haziran '17

 
Kategori
Tıp
 

Doktorlar Nahçıvan’a toplandı; kanser riskleri ve tedavi yöntemleri görüşüldü

Doktorlar Nahçıvan’a toplandı; kanser riskleri ve tedavi yöntemleri görüşüldü
 

Konferansda Profesör Aziz Aliyev konuşma yaptı


Rauf Aliyev (Kengerli), AZERTAC’ın Nahçıvan Özerk Cumhutiyyeti’ndeki Büro Başkanı
 
Azerbaycan’a bağlı Nahçıvan Özerk Cumhurriyeti’nin Başkenti Nahçıvan kentinde bulunan ve donanımı açısından bölgenin en önemli hastanelerinden biri olan Nahçıvan Özerk Cumhuriyet Hastanesi’nde Azerbaycan Cumhuriyeti Sağlık Bakanlığı Milli Onkoloji Merkezi’nin doktorları çok önemli bir konferansda bölgedeki doktorlarla biraraya geldiler.
 
“Onkoloji hastalıkların muayene ve tedavisine modern yaklaşım” konulu bilimsel konferansda once Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti Sağlık Bakanı Niyazi Novruzov konuştu. Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti’nde sağlık sektorunun geliştiğini bildiren Bakan bugün Nahçıvan’da diğer hastalıklarla birlikte, onkoloji hastalıkların tedavisine de çok önem verildiği, devletin bu konuda gerekli önlemleri aldığını kaydetti.
 
Bakü’de bulunan Milli Onkoloji Merkezi’nin Baş-boyun tümörleri şubesi cerrah-onkoloqu, Azerbaycan’da ve Türkiye’de tanınan Profesör Aziz Aliyev’in “Baş-boyun tümörlerinin modern cerrahi tedavisi” konusunda konuşması doktorlar tarafında dikkatle dinlenildi. Azerbaycan’da onkoloji hastalıkların tedavisinde önemli gelişmelerin olduğunu söyleyen Aziz Aliyev şöyle konuştu; “Ülkemizde bu alanda sağlanan gelişmeler çok değerli sonuçlar veriyor. Bugün Azerbaycan’ın hızlı ekonomik gelişimi tüm sosyal alanlarla birlikte sağlık sektörünün gelişmine de olumlu etki yapıyor. Cumhurbaşkanımız Sayın İlham Aliyev sağlık sektörünün gelişimine önemli destek veriyor. Bu alanında başarıyla yapılan reformlar, sağlık kurumlarının donanımı ve personel hazırlığı ile bağlı görülmüş işler yeni yeni başarılara yol açmış”.
 
Aziz Aliyev konuşmasını şöyle sürdürmüş; “Ülkemizde en önemli alanlarından olan onkologiyaya da çok önem verilmekte. Cumhurbaşkanımız Sayın  İlham Aliyev’in desteği ile şu anda Milli Onkoloji Merkez en modern tıbbi cihazlar da dahil olmak üzere mobil tanı kompleksl?ri ile tam donatılmış bulunmaktatır. 2009 yılında Merkezin Cerrahiye Korpusunun, 2012’teyse Çocuk Onkoloji Kliniği’nin açılışı yapıldı. Merkezin bünyesinde bölgede birinci olan Çocuk Kliniği’nin kurulmasında Azerbaycan’ın Birinci Vitse-Prezidenti  Mehriban Aliyeva’nın büyük desteği oldu. Geçtiğimiz yıl merkezin bünyesinde Nükleer Sağlık Merkezi de açıldı. Bu Merkez Azerbaycan’da, hatta bölgede bu tip ilk ve tek tıp kurumudur.
 
Zengin lojistiyi ve güçlü kadro potansiyeli olan Milli Onkoloji Merkezi bu gün akademik Cemil Aliyev’in yönetimi altında başarıyla faaliyet göstermektedir. Dünyanın önde gelen sağlık kurumları ile aynı potensiala sahip olanMerkez Dünya Sağlık Örgütü, “MD Anderson” ve “Sloan Kettering” Onkoloji Merkezleri, Avrupa Nükleer Sağlık  Derneği ve diğer nüfuzlu merkezlerle, kuruluşlarla işbirliğini sürdürüyor”.
 
Bu gün insanlar Milli Onkoloji Merkeze sonsuz güven duyuyorlar. Buraya  başvuran hastaların sayısı da her yıl daha da artmaktadır.  2016 yılında 91 bin hasta Merkeze başvurmuş, onlardan yaklaşık 31 bin kişide kanser hastığı olduğu belli olmuş, 60 bin kişininse bu hastalığa yakalanmadığı tespit edilmiş. Aynı yıl merkezde 4 binedek başarılı ameliyat yapılmış.
 
Milli Onkoloji Merkezi’nin baş-boyun tümörleri şubesi cerrah-onkoloqu hazırda merkezin baş-boyun tümörleri ünitesinde laringektomiya, gırtlağın kısmen veya tamamen çıkarılması ameliyyatları yapıldığını söylemiş. Yeni yöntemle yapılan larinqektomiya sırasında hastanın topluma normal adaptasyonu, diğer insanlar gibi yeterli yaşam tarzına sahip olması sağlanıyor. Bu sürecin gerçekleşmesi için “Provoks” ses restorasyon sistemi veya protezi uygulanıyor. “Provoks” protezind?n hava hastanın ciğerlerine doğrudan trakestoma ile değil, protezin süzgeçleri vasıtasıyla girer. Bu nedenle hastada akciğer iltihabının oluşumu tehlikeside önlenmiş olur. Sonuçta hasta kendini iyi hisseder, rahat, serbest şekilde yakınları ile iletişim kurabilir. Merkezde son 3 yıldır uygulanan bu cerrahi işlem tıp alanında çok büyük adım, bir başarı olarak kabul ediliyor.
 
Etkinliğe katılanlara Akademik Cemil Aliyev’in ve Profesör İsa İsayev’in “Kötü huylu tümörlerin ışın tedavisi: teorik temelleri, uygulama ve sonuçları” adlı kitabı ve kanser hastalığının ortaya çıkmasına neden olan faktörler, onun tanısını, cerrahi tedavisini içeren kitap ve broşürler takdim edilmiş.
 
Toplam blog
: 43
: 1372
Kayıt tarihi
: 18.06.10
 
 

M.Ü. İletişim Fakültesi 1997 mezunuyum. Şu anda Azerbaycan'a bağlı Nahçıvan Özerk Cumhuriyyeti'nd..