Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

16 Şubat '09

 
Kategori
Alışveriş - Moda
 

Dokumanın başkenti: Buldan...

Dokumanın başkenti: Buldan...
 

BULDAN'IN GENEL GÖRÜNÜMÜ (Üstte) TARİHİ KONAK KAFETERYA OLMUŞ (Altta) ve VİTRİN MANKENLERİ (Solda)


Hüzünlü bir şarkıdır Buldan. Hüzün dolu, çile dolu bir şarkısı vardır o’nun. Hep kendisi söyler, kendisi dinler. İlkini kendi söyler, son mısrasını size söyletir. Bıkmıştır artık. Hep aynı hikaye üç bin yıldır dokumacılıkla uğraşır Buldanlı.

Çileli bir ‘takka da, tukka’sı’ vardır Buldan’ın. Dokuma tezgahlarından bu ses çıkarken, iniltiye dönüşmüştür. Bezgindir artık. Buldanlı bu el tezgahlarında çile dokur, dert dokur, hayal dokurlar.”

Bir ‘Dokumacılar Başkenti’dir’ Buldan. Girerken şehre, kocaman harflerle öyle yazıyordu. Şimdiye kadar Başkentlerinin marifetlerini kimseye kaptırmamışlardır. Nice başkentler batmış, çıkmış, yeniden kurulmuş ve tekrar batmışlardır. Ama onlar, 3 bin yıldır aynı tezgahın başında, başkentlerini göz nurları ile, nice saraylara, nice başkentlere saray mintanları dikmişlerdir. Tükenmeyen yorgun sesleriyle bu yokuşları çıkmışlardır, başkentlinin sevdalılığını, bayrak gibi ellerine alıp, 3 bin yıldan beridir de dalgalandırmaktadırlar.

TEĞET Mİ? Ya şimdi Buldan nicedir? Ne hallardadır. Halleri nicedir? Halini anlatabiliyor mu? Isınan, soğuyan teğet geçe geçe küresel krizin neresindeler? Tam teğet geçti derken, dokundu ha dokunacak sınırındalar mı? Yahut da teğet ne menem bir şey se onun gölgesi, Buldan’ın üzerine şöyle bir yalayarak geçip giderken, gölgesi kimlere değdi de bu dermansızlıklara düştüler? Sancılarını, sıkıntılarını da çekerken, teğet faslından çekiyorlar.

KRİZ: Önümüze rastladığımız ilk dükkandan içeri girdiğimizde, dükkan sahibi ile konuştuk bunları. 50 yıldır da dıokuma işi yapıyormuş Bekir Sert bey. Bu küresel krizin sıkıntısını gelecek sene de çekeriz diyor. İhracaatları kuvvetliymiş eskiden. Yunan, İsrail, İspanya, İngiltere, Almanya ve fuarlarına katılırmış Buldanlı. Şimdi ‘Tık’’ YOKMUŞ. Yıllık 200-250 milyon dolar girermiş Buldan’a... Kredi kartına yöneldi herkes. Durum bu özetle. Burası İpek yolu üzerinde bir yer. Kütahya uç sancak beyi imiş. Arazisi olmadığı için, insanlar burada el sanatlarına yönelmiş.

EL EMEĞİ :Oradan başka bir yere gidiyoruz. Orada anlatıyorlar. Sordukça, deştikçe her şeylerini ortaya döküveriyorlar. Teknoloji yaramamış kendilerine. İşler çabuk olsun diye, motorlu tezgahlara dönmüşler. Ama işleri beğenilmemiş. Yabancı alıcılar, ‘ El emeği ile yapılanlar daha para eder. Siz eski motorsuz el tezgahlarına dönün demişler amma, aması var. Ve çaresiz Buldanlı, el sanatlarına tekrar yöneldi amma, bu sefer de o eski tezgahları yok önlerinde. Bir isteksizlik var.” El emeği, ’’ dünyanın her yerinde para ediyor.

Meşhur Truva filmi vardır. Bilirsiniz. Filmin bütün kostümleri Buldan mamulleriyle bezenmiş. Cengaver Achill’ in kostümü de Buldan bezindenmiş. Avrupa devletlerinin başbakanları dahil, aktör ve Vali A. Schwarszenegger de evini Buldan işi eşyalarla döşemiş

NELER NELER: Buldan keteni, tülleri, ipekleri, el dokumaları, masa ve yatak örtüleri, renkli keten ekoseler, saçaklı işler, pike’likler, tiril tiril gömlekler, Pareo, makarna, cendere, kendir, potlu kumaşlar, ipekli boş dolu, şak şak, çok renkli ekoseler, lase masa örtüleri, peştemal, üstlük, havlular, Buldan bükülü’leri. Çarşaflıklar…

İpliklerin boyasına da Pamukkale ve Karahayıt’ın kırmızı suyundan kondu mu, renk veriyor. Tabi içersinde : Mazı, defne, ceviz yaprağı, palamut, meyankökü, kestane, soğan kabuğu da olacak.


RESİMLER : A- Buldan' da Yayla Gölü B- Bekir Sert (Tüccar) C- Dokuma tezgahı D- Bir dükkan önü E- Bir patron tezgahtar F- Evliyazadeler Konağı G- Konakta, çilingir sofrası ( İzmir Alsancaklılar) H-Vitrinlik mankenler (Yarışmaya kartılmışlar)J- Konaktaki patron tezgahtar K- Menderes'li oda L- Bir başka tezgah M- Buldan Çarşısı N- Bir başka tezgaahtar P - Çarşıdan başka bir görünüm
R- Buldan evleri S- Buldan Konak

 
Toplam blog
: 1616
: 918
Kayıt tarihi
: 13.08.06
 
 

Hayatın dikenli yollarından geçmenin  sırrı, aralarından çabuk geçmektir. Ümit, naylon çorap giyd..