Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

01 Mart '11

 
Kategori
Güncel
 

Dokunmayın bloguma!

Dokunmayın bloguma!
 

Bugün gazetelere www.blogspot.com adresiyle girdiğimiz google'ın blogger servis sağlayıcısının kapatıldığı yönünde bir haber düştü. Bu haberden ülkemizde 4 milyon blog kullanıcısının etkilendiğini okuyunca olayın boyutu çok net olarak ortaya çıktı.

Ben de bu servis sağlayıcısının yaklaşık 6 yıldır bir üyesiyim; www.antikaci.biz adresini kullandığım bir blog sayfam var ve bu bloga yaklaşık 6 aydır çeşitli sebeplerden ötürü giremiyorum. Bir kaç ay önce neden erişemediğimi sorguladığımda telekomun bazı IP adreslerini engellediğini bu sebeple de teknik olarak blog ayarlarına girip bir takım IP numaralarını değiştirmem istendi.

Tarif edilen şeyi aynen uyguladım. Blog bir iki hafta çalıştıktan sonra tekrar kapandı.

Telekom'a yapılan bir takım resmi başvurulardan ötürü IP numaralarının sürekli değiştirildiğini anladığımdan detayına girmedim. Ancak önceki hafta "blogger yardım forumuna" derdimi bir kere daha açtığımda şu cevap geldi.

"216 ile başlayan ip adresleri de telekom tarafından engellendi ip adreslerini 74.125.93.121 olarak düzeltmek zorunda kaldık."

Bu demek oluyordu ki artık bu blogtan bize fayda olmayacaktı.

Nihayetinde bugünkü durum da ortaya çıkmış oldu. Üstelik bir kaç yüz yasal olmayan kullanım yüzünden 4 milyon kullanıcının internet, serbest kürsü, konuşma, paylaşma özgürlüğü ellerinden alınmış oluyor.

Bu yasağın gerekçesini insanlara anlatamazsınız. Şu satırların yazıldığı platformun da bir blog sayfası, bununla sesini bir yerlere duyurmaya çalışan milyonların olduğunu hesaba katarsanız böylesi yasakların nasıl bir tepkiye karşılık geleceğini tahmin bile etmek zor olmasa gerekir.

Bu yasağı koyduran şikayetçinin digital platformda yayın yapan bir televizyon kurumu olması olayı bir başka içinden çıkılmaz hale sokuyor.

Çok merak ediyorum; bugün dijital, sanal, internet ortamında herhangi bir yayına sınırsız yasak koymak, engellemek mümkün müdür?

Teknik olarak bunu açıklamam kolay değil ancak sonuçlarını izleyebiliyor ve görebiliyorum ki mümkün değildir.

Korsanla mücadele etmenin yolu korsan ürünü yok etmek değil; korsan kullanan kişilerin bu bilincini, alışkanlığını değiştirmektir.

Bir yazar olarak da korsana karşı asla anlayışla yaklaşamam, kabullenemem.

Yaklaşık beş yıldır toplamda 900'e yakın blog yazmış ve her gün yazmaya devam eden "öncelikle" bir blog yazarı olarak bu uygulamayı kabul etmediğimi, yazma hakkımı elimden alacak her türlü yasağı reddettiğimi belirtmek istiyorum.

Dokunmayın bloguma...

Uzay Gökerman

http://twitter.com/uzaygokerman

 
Toplam blog
: 2033
: 1268
Kayıt tarihi
: 09.06.06
 
 

"Keyif verici bir yalnızlık" olarak gördüğüm yazma serüvenimin en önemli merkezlerinden bir tanes..