Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

20 Ekim '08

 
Kategori
Kent Yaşamı
 

Dolandırıcılık ve alınacak önlemler...

Dolandırıcılık ve alınacak önlemler...
 

İnsanları soymanın yollarını Emniyet Genel Müdürlüğü, halkın en iyi şekilde anlayabileceği şekilde yayınlamış!

Gelin hangi yöntemlerle soyuluyormuşuz, bir, bir ele alalım.

Kapkaç: Genellikle tenha sokaklarda yürüyen bayanların mobiletli veya yaya şahıslar tarafından çantalarının ani bir hareketle çalınarak kaçılması.

Sahtekârlık: Kendisini sahte rütbe ve makamlarda göstererek, sahte resmi üniformalar giyerek, sahte kartlar bastırarak (doktor, polis, subay, müfettiş vs.) şahısların para, mal ve ziynet eşyalarının alınması.

Muslukçuluk: Cami avlusunda abdest alan şahsın ceketinin üzerine kendi ceketini asmak suretiyle diğer cekette bulunan para veya eşyanın çalınması.

Tırnakçılık: Dolandırıcının şahsa ait para destelerinden bir kısmını, saymak veya bakmak amacıyla alıp el ayasının içinde parayı ikiye bölmek suretiyle alması!

Tantanacılık: Genellikle yaşlıların önlerinde iki veya üç şahsın birbirleri ile kavga eder görüntüsü vererek aralarına aldıkları kişinin cebinde bulunan paranın çalınması.

Söğüşçülük: Alkolün etkisi ile kendisini kaybeden, sızan, açıkta uyuyan şahısların üzerindeki para ve kıymetli eşyalarının çalınması ya da bir kişiyi tanıma numarası ile samimiyet kurduktan sonra içeceklerine ilaç koyarak şahsın kendinden geçmesini sağlayıp para veya eşyalarının alınması.

Pislikçilik: Vatandaşın kıyafetlerine bulaştırdıkları pislikleri temizlemek için yardım ederken para ve cüzdanlarının çalınması.

Madaracılık: Şahıslara tanıyor gibi yaklaşıp, el şakaları yaparken üzerinde bulunan para ve cüzdanlarının çalınması.

Silkeleme: Dolandıracağı kişiye yaklaşıp, başından geçen bir olayı anlatırken şahsın kemer ve elbisesinden tutup, tartaklar gibi yaparken para ve cüzdanının çalınması.

Üçkâğıtçılık: Halk dilinde bul karayı, al parayı diye tabir edilen üç iskambil kâğıdıyla şahısların kandırılarak paralarının alınması.

Falcılık: Şahısların evlerine gidilerek gelecekten haber verme bahanesi ile ziynet eşyalarının el çabukluğu ile araklanması.

Tavcılık: Şahısları tanıyor gibi yapıp patronu, babası ya da kardeşinin borçları olduğuna ikna edip kandırarak paralarının alınması.

Kaldırımcılık: Dükkân içi ve önü hatta tezgâh üzerindeki malların el çabukluğu ile çalınması. Bu, pazar tezgâhından olabileceği gibi kuyumcuda, otoda veya lokantada asılı monttan, el çantasından ya da hesap öderken kasaya koyduğunuz çek defterinden bile kısa sürede alınabilen bir yöntem.

Tombalacılık: Sigara veya pahası az eşyaları kazandırmak bahanesi ile torbaya koyulan numaralarla vatandaşın kandırılması.

Teker üstü: Toplu taşıma araçlarındaki sıkışıklıktan faydalanarak kişilerin çantaları veya ceplerinden paralarının çalınması.

Nakliye dolandırıcılığı: Sahte plaka ve kimlik kullanarak kamyonlarına yükledikleri malların istenilen yere götürmeyip, piyasaya düşük fiyatla satılması.

Aloculuk: Kendilerini yüksek mevkide tanıtarak, telefonla ikna ettikleri işyerlerine yardım toplamak bahanesi ile gönderdikleri şahıslarca para toplanması.(Parsadan olayı hala hafızalarda)

Bankamatik dolandırıcılığı: Bankamatiklere kâğıt veya bir cisim yerleştirerek vatandaşın kartlarının sıkışmasını sağladıktan sonra, yardım bahanesi ile şifrelerini öğrenip hesaptaki paranın çekilmesi.

Gelin bizler tarafından alınması gereken ve canımızın yanmasını önleyecek, küçük tedbirlere de bir göz atalım.

Kalabalık yerlerde ceplerinizi sık, sık kontrol edin. Ancak dikkat çekmeden yapın ki! Karşıdakini uyandırmayın.

Otobüs ve minibüslere binerken cüzdanınızı muhafaza altına alın. Kimse göremeyecek ve ulaşamayacak şekilde saklayın.

Çantanızı sırtınızda değil, vücudunuzun ön tarafında taşıyın. Hele, hele koltuk altına gelecek şekilde, toplu taşıma araçlarındaki kalabalık arasına girmeyin.

Yüklü miktarda parayla dolaşmayın. Dolaşmak zorunda kalırsanız bile dikkat çekecek hareketlerden kaçının.

Üzerinizde para taşımanız gerekiyorsa birkaç parçaya ayırın. Paraları birbirinden ilgisiz yere koyarak, her hangi bir çalınma olayına karşı, paranın bir kısmını koruma imkânına kavuşun. Bu esnada size yaklaşan tanımadığınız şahıslara karşı dikkatli olun.

Para yerine kredi kartı ve çek kullanmayı tercih edin.

Banka çıkışlarında, paranızı ortalıkta saymayın.

Yürürken, kavga ederek size yaklaşan, yardım isteyen şahıslardan uzak durun.

Şahıslar ısrarla üzerinize geliyorsa cüzdanınızı muhafaza edin, dikkatinizi dağıtmayın.

Sizi arabalarına bindirmek isteyenlere ve bir şeyler ikram etmek isteyenlere karşı uyanık olun.

Para bulduklarını söyleyerek, size de vermek isteyenlere inanmayın. Çünkü hiçbir kimse bulduğu her hangi bir nesneyi sizinle paylaşmaz.

Bu işleri yapan kişiler genelikle toplu taşıma araçları, Hayvan Pazarları, Kalabalık caddeler, Bankamatik önleri, Banka şubelerinin önünde emekli maaşı alan yaşlıların bol bulunduğu yerlerde faaliyetlerine devam ederler.

En basitinden yukarıdaki önlemleri alırsanız, bu tip insanları savmış olursunuz.

 
Toplam blog
: 3842
: 3093
Kayıt tarihi
: 23.03.08
 
 

Antalya'da 1956 yılında doğdum. Emekliyim, Üniversite mezunuyum. Evliyim, bir oğlum var Mimar. Gü..