Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

20 Eylül '09

 
Kategori
Türkiye Ekonomisi
 

Dolar $ kuru ne olmalıdır? ve Türkiye ekonomisi

Dolar $ kuru ne olmalıdır? ve Türkiye ekonomisi
 

internetten


Ülke ekonomisinde dengeyi sağlayan 4 ana faktörün; faiz, döviz kuru, vergi ve sosyal güvenlik  politikaları olduğunu tekrar ettikten sonra Türkiye'de ABD $ kurunun nasıl hesaplanması (ne olması) gerektiğini irdeleyelim.

$ kuru; cari açık vermeyen, dış borcu ödeyebilen, özellikle ihracatı kolaylaştıran ve turizmi cezbeden düzeyde olmalıdır.

$ kuru düzeyi ülkedeki tüketim ürünlerinin birim fiyatlarının uluslararası piyasalara uygun olmasını sağlamalıdır. Aksi takdirde kaçakçılık için alt yapı oluşur.

Ülkedeki iç üretim birim fiyatları uluslararası fiyatlardan yüksek olmamalıdır. Aksi takdirde ithalat teşvik edilmiş olur.

Ülkedeki ücretlerin $ karşılığı ve SG primleri kaçak işçi göçü almayacak düzeyde olmalıdır, aksi takdirde işsizlik çözümlenemez.

Yukarıda sıraladığımız her kesimden insanın anlayacağı özet öncelikli temel göstergelerden sonra şu anki $ kuruna uluslararası kıstas oluşturacak fiyatları gözden geçirelim;

1 litre benzin = Avrupa’da 1 -1.5 $ bizde 2 $ dan fazla bu durumda ya bizde benzin pahalı veya $ ucuz, eğer cari açık ve dış borç artışı olmazsa bizde benzin pahalı diyebilirdik, ancak cari açık ve dış borç azalmazken ana ithal kalemimiz olan petrolün ve türevlerinin tüketim fiyatı pahalı diyemeyiz. ANCAK petrolden üretilen akaryakıt üzerindeki vergiler fazla dersek oda bütçeyi zor denkleştirmekte ve vergi yükü azaltıldığı zaman bütçe açığından öteye akaryakıt birim fiyatı azalacağından tüketiminin artmasını teşvik etmesi petrol ithalatını artıracak o zaman cari açık sonrasında dış borç daha da artacaktır.

Eğer $ kurunu benzinin fiyatını 1 $ a eşitleyecek düzeye getirecek şekilde bir düzenleme yapılırsa; yani 2010 yılı itibariyle 1.$ = 2.5 tl civarında olursa; benzin fiyatı $ bazında uluslar arası düzeye gelmiş olacak, böylece öncelikle petrol tüketimi olmak üzere ithalat frenlenecek, ihracatta ve turizmde rekabet gücümüz artacak, kaçak işçi talebi azalacaktır. BU ŞARTLARDA ithalat azalacak, ihracat artacak, cari açık fazlaya dönüşecek, dış borç azalma sürecine girecek, işsizlik azalacak, bütçe gelirleri artacak (fazla vermeye-kamu yatırımlarını fonları oluşacak). Yani ülke normalleşme sürecine girecek; işte bunun için faizin daha da düşürülmesi ve döviz alım kurunun yükseltilmesi gerekir, döviz alım kurunun yükseltilmesi ve faizin düşürülmesi enflasyonu artırır diye korkuluyorsa TL bazında bir kereliğine piyasa dengeleri sağlanacak değişimler yaşanır, ayrıca bu dönemde böyle bir durumu yaşama ihtimali çok düşüktür. Gerekenin yapılması halinde ülke ekonomisinin problem yaşama ihtimali minimize edilmiş olur.

Ancak faiz-kur (para ve kambiyo) düzenlemesi yapılırken Vergi ve Sosyal güvenlik fonlarında da gerçekçi bir düzenleme yapılması gerektiği göz ardı edilmemelidir. YANİ yürürlükteki vergi kanunlarının tam uygulanması halinde GSMH nın ne kadarını devletin istediği hesabı yapılarak verginin de taşınabilir makul oranlara-düzeye çekilmesi gereklidir, eğer ülke ekonomisinden toplanan kamu fonları devlet giderlerine yetmiyorsa, devlette ayağını yorganına göre uzatacak şekilde küçülmelidir. AKSİ takdirde devletin istediği vergiyi vatandaş ödeyemeyecekse; vergi kaçakçılığı kaçınılmaz olur ve örtülü meşruiyet kazanır.

Anlaşıldığı kadarıyla ulusal ekonomi yerine, kendi bilançosunu yönetme mantığına sahip Merkez Bankası’nın ve Bütçesini denkleştirmekle meşgul olam Maliye Bakanlığının durumu anlamaması halinde veya Merkez Bankası'nın siyasi sorumluluğu olmamasında ötürü kördüğüm yaşamaya devam ederiz, Türkiye ekonomisinin direnci nereye kadar devam edebilir ki?

Türkiye benzin fiyatı liginin lideri

Ülke 95 oktan benzin (1 lt/dolar)

Türkiye..................2.6
Hollanda...............2.0
İngiltere................1.8
İtalya....................1.8
Fransa..................1.7
Japonya...............1.5
Yunanistan...........1.3
ABD......................0.9
Rusya...................0.8
Suudi Arabistan....0.1

------------------------------------------------------------

Kadri KANPAK   -  kadrikanpak@hotmail.com 

 

 

Türkiye benzin fiyatı liginin lideri

Ülke 95 oktan benzin (1 lt/dolar)

Türkiye..................2.6
Hollanda..............2.0
İngiltere................1.8
İtalya.....................1.8
Fransa.................1.7
Japonya...............1.5
Yunanistan..........1.3
ABD.......................0.9
Rusya...................0.8
Suudi Arabistan..0.1  

 

 

 
Toplam blog
: 617
: 1221
Kayıt tarihi
: 03.12.07
 
 

Her kesimi anlama ve kabullenme bilincimle; her kişinin asgari yaşam şartlarına sahip olabildiği,..