Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

08 Ağustos '18

 
Kategori
Otomobil
 

Dolar Artışının Araba Piyasası Üzerine Etkisi

Dolar Artışının Araba Piyasası Üzerine Etkisi
 

Hepinizin malümü üzerine, TL'deki değer kaybını günden güne elimizden bir şey gelmez bir halde izliyoruz. Tabiki bu durumun baş aktörü şüphesiz ki dolar / TL kurundaki siyasal ekonomik gelişmeler sonucu artış. Tabi bu artış köpük müdür, köpüğü gidip kendisi kalınca kaç TL olacak belli değil ama şu anki dolar kuru 5.3 TL civarında seyrederken euro 6.1 TL civarında seyretmekte. 

Tabi bu döviz kurundaki artışların bir çok sektöre etkisi oluyor. Direkt olarak veya dolaylı olarak da olsa piyasada dövizin etkisi hissedilmeye başlandı. Ekmek bile zamlanıyor. Ekmek dolarla mı geliyor diyeniniz vardır ama ekmeği dolarla değil, buğdayı veya ekmek yapmak için gereken makineyi ithal ettiğimizden dolayı etkileniyoruz. 

Araba piyasasında da aynı şekilde. Yerli arabamız bile olsaydı şu anda o bile zamlanırdı kaldı ki yerli yapım bir arabamız yok. Yani tüm kullandığımız araçları ithal ediyoruz. İthal ederken kullandığımız para birimi ise Dolar veya Euro. Ama son kullanıcı ise TL olarak satın alıyor. Döviz kurundaki artış da haliyle araç fiyatlarına yansıyor.

Bunun yanında ikinci el araç sektöründe de artış var. 1990 - 2000 Model avrupa menşeili bir sedan arabayı 20.000 TL bandından aşağı bulmak neredeyse imkansızlaştı. Milletin araba ihtiyacı var mecburen araba alıyor. Bankalar tarafından kredi kanalları da bu dönemde kısıldı. Canlı parası olmayan senetle araba alıyor. 20 Bin TL değerindeki arabayı senet ile vadeleyip, 25 - 30 Bin TL bandında alıyor.

Kısacası senetle de olsa araba alıyoruz. Alım gücümüzü zorluyoruz şu sıralar ama freni patlamış bir ekonomi gündeme gelirse, diğer tüm sektörler gibi araba sektörü de etkilenecektir. Hatta ilk etkilenecek sektörlerin başında gelecektir.

 

Kaynaklar;

1- https://www.milligazete.com.tr/haber/1654377/araba-piyasasi-guncel-durum

2- http://www.milliyet.com.tr/arac-alimi-satiminda-ikinci-el-piyasasi-ordu-yerelhaber-2917837/

3- http://bankaekonomi.net/senetle-araba-alinir-mi-senetle-araba-nasil-alinir/

 
Toplam blog
: 5
: 170
Kayıt tarihi
: 27.11.17
 
 

Özel bir bankada yatırım müdürü olarak görev yapmaktayım. Ekonomi & finans konularında edindiğim ..