Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

07 Şubat '14

 
Kategori
Ekonomi - Finans
 

Dolar bazında hisse senetlerinde çakıldık. Dr. Ali Topçubaşı

2013 yılı sonuna doğru ekonomideki olumsuz göstergelerin artması, hisse senetlerinde de kendini daha fazla hissettirmeye başladı. İhracatın yerinde sayması, İmalat sanayinde üretimin beklenenin altında seyretmesi, Bankacılık karlarının geçmiş yıllara göre azalma eğiliminde olması hisse senetlerini vurmaya devam ettirmektedir. 17 Aralık süreci ile de hem dövizdeki hızlı artış, hemde hisse senetlerinde azalma yönünde gelişmeler, söz konusu durumu etkileyen faktörlerdendir..
AB ve ABD ekonomisindeki toparlanmanın da etkisi ile,  Dünya genelinde hisse senetleri artış yönünde olurken, Ülkemizde azalma yönünde devam etmektedir. Ocak 2014 sonu itibari ile ABD s&p 500  hisse senetlerindeki yıllık artış  yüzde 24.4 olurken, teknoloji ağırlıklı Nasdax hisse senetlerindeki artış yüzde 34.2 ye çıkmaktadır. 2012 yılında krizden başını kaldıramayan ülkelerden İspanya da yıllık bazda hisse senetleri yüzde yüzde 26.7 artış gösterirken, İtalya da artış yüzde 23.0, Yunanistan da ise yüzde 28.4 e çıkmaktadır.
Ocak 2014 sonu itibari ile Türkiye de dolar bazında hisse senetleri bir yıl öncesine göre yüzde 37.2 oranında düşme ile adeta çakılmıştır. Bu oranda düşüş yıllık bazda dünya da en büyük düşüş olarak kabul edilmektedir. Bizden başka  kırılgan beşli olarak kabul edilen ülkelerden Brezilya da düşüş yüzde 34.2 olurken, Endonezya da yüzde 18.9, G.Afrika da yüzde 12.2 olurken, diğer zayıf halkalardan kabul edilen Hindistan da bu oran yüzde yüzde 6.8 olmaktadır.
2014 ün ilk ayında  faizdeki radikal artışın üretim ve yatırım kararlarını olumsuz etkilemesinin yanı sıra, hisse senetlerine yönelecek paranın da yönüne etki edeceği şüphesizdir. Ayrıca, siyasi belirsizliğin ağırlığının artma ihtimali, 2014 yılında alım fırsatı olması gereken hisse senetleri için caydırıcı unsurlardan olma ihtimalini arttırmaktadır.

 
Toplam blog
: 76
: 635
Kayıt tarihi
: 07.06.11
 
 

Ekonomi doktorası yaptım. İyi derecede İngilizce, orta derecede Almanca biliyorum. Ülkemizde kdv ..