Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

11 Ekim '09

 
Kategori
Ekonomi - Finans
 

Dolar'ın tahtını petrol yakacak...

Dolar'ın tahtını petrol yakacak...
 

Son zamanlarda uluslararası ticarette ve para birimleri karşısında hızlı değer kaybeden ABD Doları dünya ticaretinde de hatırlanacağı gibi ilk darbeyi İran'dan yemiş, İran bundan sonra petrol satışlarında ABD Doları kullanmayacağını açıklamıştı. İran Petrol Bakanlığı da yaptığı resmi açıklamalarda dolar yerine uluslararası alanda Euro ve başka değerli para birimlerinin kullanılacağını ve ABD Dolarının ülkesinde petrol satışlarından tamemen kaldırıldığını söylemişlerdi. Bakanlık bunu dolardaki aşırı değer kaybı ve Amerika'ya olan güvensizliğin, petrol ihracı yapan ülkeleri mecbur bıraktığını belirtti. İran dolardan vazgeçerken, diğer OPEC ülkelerine de ABD para biriminden vazgeçin çağrısı yapmış ve konuyu tartışmaya açmıştı. Bugün de durum farklı değil ve destek giderek artan bir eğilim sergiliyor. Yani petrol satışlarında dolardan vazgeçilme planları yapılıyor.

İngilizlerin meşhur Independent gazetesi doların seyrine dikkat çeken bir haberi yayınladı geçtiğimiz günlerde. Gazetenin manşet resmi ortadan ikiye ayrılmış bir ABD dolarının resmi. Haber'de, Arap ülkeleri ki özellikle Petrol İhrac Eden Ülkeler (OPEC), Avrupada Rusya ve Fransa, Asyada Çin'le yapılan gizli pazarlıklar ABD Dolarının sonu olacak. Bunu belkide ençok isteyen ülke İran zaten. Ve bunu da birkaç yıl önce OPEC toplantısında açıklamıştı. Sonrasında gelinen nokta ise bütün OPEC ülkelerinin petrol ihracatlarını dolardan başka bir para birimiyle yapmak. Bu durumda doların yerine aday çok. Japon Yeni, Çin Yuanı, Euro, hatta Rus Rublesi gibi yeni para birimleri veya altın bile kullanılacak alternatifler arasında sıralanıyor. Her ne kadar Avrupa devletleri işin içinde olsada dünya ekonomisinin gücü yavaş yavşa doğuya doğru kayıyor gibi görünüyor. Doların bitişi yeni bir düzenin de doğuşu anlamına geliyor tabiiki. Son kriz aynı zamanda dünya ticaretindeki Amerikan bağımlılığının karşı konulamaz olmadığınıda kanıtlamış oldu.

Şimdi dünya ticaretinde akılları zorlayan bir tek soru var? "Çin, Amerika'yı bir şekilde sollayacak. Ama bunun ne zaman?" Bizim kuşak görürmü o günleri o da meçhul!..

 
Toplam blog
: 91
: 3105
Kayıt tarihi
: 16.02.09
 
 

Yıllardır yazmadım... Şimdi yine devam.. Haftanın belirli günleri... Çünkü eskisi kadar vaktim yo..