Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

02 Nisan '18

 
Kategori
Türkiye Ekonomisi
 

Dolar Yükseliyor da Türk Lirasının Değeri mi Düşüyor Doların Değeri mi Artıyor Belli Değil

Dolar Yükseliyor da Türk Lirasının Değeri mi Düşüyor Doların Değeri mi Artıyor Belli Değil
 

Bu da soru mu birinin değeri yükseliyorsa diğerininki düşer.

Tam da öyle değil gibi…

Paramızın değeri dolar yüzünden düşüyor gibi bir durum var. Dolar karşısında evet. Ama aynı anda diğer para birimleri karşısında da TL’nin değeri düşlüyorsa bir değer kaybetmeden bahsedebiliriz. Değilse doların değeri artıyordur, bizimle bir ilgisi yok.

Kaldı ki diğer paralar da dolar karşısında değer kaybediyor. Burada doların alıp başını gitmesinden (değerlenmesinden)söz edilebilinir.

Ama genel algı dolar arttığı için bizim paramızın değeri düşüyor… Dolar artmasa da diğer para birimleri karşısında değer kaybedebilir, tek para dolar değil ki.

Paramızın değer kaybetmesi tamamen ekonomiyle ilgili… Paramız dolarla yarışamıyorsa ekonomiye bakmak lazım. 2000’lerde 1 dolar 1,7 TL’ydi, hem de kriz varken; demek ki dolar da aynıymış.

Doların düşmesi ya da yükselmesi bizim elimizde mi? Değil tabi ama TL’yi değerli hale getirmek elimizde, ekonomiyi geliştirmek. TL değerlenince de dolar ile aradaki fark kapanacak.

Doların diğer paralar karşısında düşmeyip sadece TL karşısında değer kazanması, doların değerlenmesi değil TL’nin değer kaybetmesidir.

Dolar bazı nedenlere bağlı olarak değerleniyor, şeytan aldı götürdü meselesi değil.

 

 
Toplam blog
: 6332
: 653
Kayıt tarihi
: 21.09.08
 
 

Sadece sayfalarda kalan yazılar şaheser olsalar bile önemsiz ve anlamsızdır. İnsanlara ulaşan ve ..