Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

14 Aralık '16

 
Kategori
Türkiye Ekonomisi
 

Dolar yumurtayı nasıl vurdu?

Dolar yumurtayı nasıl vurdu?
 

Bir yandan başkanlık, öbür yandan terör derken ekonomiyi yine unuttuk. Bu arada hızla yükselen ve her bir kuruşluk artışıyla ekonomimize 2.1milyar lira zarar veren dolar bu kez halkın beslenmesine göz dikti!

Kur fiyatlarındaki artış ile zamlanan yem fiyatları ve komşu ülkelerdeki kuş gribi vakaları ile yumurta fiyatları 15 günde neredeyse iki katına çıktı.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK)’in açıkladığı 2016 yılı Ekim ayı ‘Kümes Hayvancılığı Üretimi İstatistikleri “ne göre tavuk yumurtası üretimi Ekim ayında bir önceki aya göre yüzde 3,2, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 13,8 arttı.

Ancak üretim artışına karşın yumurta fiyatlarında da artış görüldü.

Yumurta satıcıları 15 gün önce ortalama 7 lira olan 30’lu koli fiyatı 2 kat artarak 14-15 liraya kadar yükseldi.

İnanmıyorsanız alıveriş yaptığınız marketin raflarındaki yumurta fiyatlarına bakabilirsiniz.

Peki, yumurta ile doların ne ilgisi var diye bir soru akıllara gelebilir. Tüketici olarak da bunu sorgulamak bizim hakkımız. Buna en güzel cevabı(!) Yumurta Üreticileri Merkezi veriyor.

Yumurta Üreticileri Merkez Birliği Genel Sekreteri Hüseyin Sungur, fiyatlardaki artışı 2 nedene bağladı. Sungur, birinci neden olarak Türkiye’de kullanılan damızlık yem ve aşıların yurt dışından getirildiğini söyleyerek, dolar kurunun artmasıyla yem fiyatlarının da arttığını ve bunun yumurta fiyatlarına da yansıdığını söyledi.

Gerçeklik payı nedir?

Fiyatların yüzde yüze yakın artmasını bu nedene veya başka nedenlere bağlamak tüketiciye yapılan bir haksızlıktır. Tavuk üreticileri kötü giden ekonomiyi fırsata dönüştürmek isteyerek, tüketiciyi soymaya kalkmaktadırlar.

Gelelim diğer bir nedene:

Bir diğer nedenin ise komşu ülkelerdeki kuş gribi olduğunu söyleyen Sungur “Geçtiğimiz yıllarda Türkiye’de yaşanan kuş gribi ve ekonomik kriz üzerine şirketlerde yaşanan iflaslar üzerine üretici sürülerini ve materyallerini yenileyemedi. Bunun üzerine arzda daralma yaşandı. Fiyatlar üretim maliyeti olan 20 – 22 kuruşun da altına düştü. Ancak İran ve Ukrayna gibi ülkelerde yaşanan kuş gribi üzerine Türkiye’ye olan talep arttı. Üretim azken talep artınca bu durum fiyatlara da yansıdı” dedi. Sungur fiyatlardaki artışın geçici olduğunu, yumurta fiyatların yeniden eski seviyelerine çekileceğini de sözlerine ekledi.

Peki, üretim düştü mü?

TÜİK verilerine göre; geçen yılki üretimden yüzde 13.8 daha fazla yumurta üretmişiz.

Talepte bu kadar bir artış var mı?

Talepte bu kadar bir artış olacağını da düşünmüyorum. Çünkü talepteki bu kadar artış ekonominin ve tüketimin tabiatına aykırı!

Peki, olan nedir?

Yumurta üreticilerinin fırsatçılığı!

 

 
Toplam blog
: 3842
: 3093
Kayıt tarihi
: 23.03.08
 
 

Antalya'da 1956 yılında doğdum. Emekliyim, Üniversite mezunuyum. Evliyim, bir oğlum var Mimar. Gü..