Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

16 Haziran '17

 
Kategori
Ekonomi - Finans
 

Dolardan kaçış Borsa İstanbul’a yarıyor

Dolardan kaçış Borsa İstanbul’a yarıyor
 

Dolardan kaçış Borsa İstanbul’a yarıyor


Borsa İstanbul BIST 100 endeksi 2 Aralık 2016’da 71 bin 962 puanda bulunuyordu. Neredeyse bu günden itibaren her gün değer kazanan BIST 100 endeksi bugün itibarıyla 100 bin psikolojik sınırını açtı. Daha önce de beklentilerin hala yüksek olduğunu ve 100 bin puanın görüleceğini belirtmiştim.

Borsa İstanbul’daki yükseliş genel olarak gelişmekte olan piyasalar ile paralel bir seyir izliyor.

Son 6 aydır gelişmekte olan piyasalarda para girişleri gözlemleniyor.

Borsa İstanbul’da bu para girişlerini arkasına alarak yılbaşından bugüne dek yüzde 28 yükselmeyi başardı. Tarihte ilk kez 100 bin puan direncini kıran BIST 100 endeksi, her ne kadar 100 bin puanın üzerinde kalmayı başaramamış olsa da; bu seviyelerin bir süre dinlenme noktası olacağını düşünüyorum.

Türkiye ekonomisinin ilk çeyrek verilerine göre, piyasalarda taleplerde artış yaşanmış durumda. İkinci çeyrekte de aynı verilerin yaşanması bekleniyorken, bu durum özellikle Türk lirasının değerlenmesine de katkıda bulunacak ve bu dolar ve euronun da aşağı yönlü sarkmasını sağlayacak.

Dolar – TL kuru ise 27 Ocak günü 3,87 TL’de bulunuyordu.

Bugün ise dolar kuru 3,52 TL’e kadar sarkmış durumda. Borsa İstanbul’un yükselişine paralel olarak dolarda da kayıp sürüyor.

Bu kadar paralel göstergelerden anlayabileceğimiz en önemli nokta, dolardan kar eden yada artık kar edemeyeceğini düşünen yatırımcılar, dolarını bozdurarak Türk Lirası’nın değer kazanacağını düşünerek Borsa İstanbul’da hisse senetlerine yöneldi.

Bu süreçten sonra ise 99 bin ila 101 bin puan bandında Borsa İstanbul’da bir süre dinlenme yaşanabilir.

Haziran ve Temmuz ayında ise doların yönelimi, ABD Başkanı Donald Trump’un yeni kararları, FED’in faiz kararları ve petrol fiyatlarına dikkat etmek gerekecek.

 
Toplam blog
: 23
: 279
Kayıt tarihi
: 11.06.17
 
 

Borsacı, gazeteci, analist ..