Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

02 Kasım '09

 
Kategori
Ekonomi - Finans
 

Dolarla borçlanan sıkıntı yaşayabilir...

Dolarla borçlanan sıkıntı yaşayabilir...
 

Doların uzun süreden beri düşük sevilerde kalması birçok yatırımcıyı, dolarla borçlanmaya yönlendirdiği bilinen bir gerçek. Fakat finans uzmanları doların düşüşten yükselişe geçtiğinde büyük bir borç yükü ve beraberinde çöküş getireceği uyarısanda bulundular.

Doların düşüş seyri sonsuza kadar devam etmeyeceği bir gerçek. Fakat bir düzeltme ve yukarı çıkış yakalaması halinde dünya piyasalarında ciddi bir kriz ve zor kaldırılabilir çöküşe neden olabileceği söylentileri dillenmeye başladı. Bu görüşün kısa dönemde gerçekleşmesi zor. Ama reel ekonomideki kırılganlığının hâlâ ortadan kalkmamış olması Amerikan Merkez Bankası Fed'in faiz artırım silahını uzun bir süre kullanmaktan alıkoyacak görünüyor. Ama yinede piyasa uzmanları doların hala fonlama aracı durumunda olduğu için zayıflığının bir süre daha devam edeceğinide saklamıyorlar.

Beklentiler arasında krizin toparlanmasının yavaş olacağı görüşleri korunurken, ABD'nin bundan sonraki 2 yıl içinde yıllık %1-2 büyüyeceğini, Japonya ve Avrupa'nın ise büyüme oranlarında %1'in altında kalacağı var. Doların şimdilik sakin olduğu bir ortamda petrol fiyatlarının dikkat çekici bir yükleşi var. Fakat petroldeki bu hızlı yükseliş ekonomilerdeki toparlanmalarla kıyaslandığında fazla görünüyor

Konut sektöründe % 30-40 oranındaki daralma bankaları zor günlerin beklediğinin habercisi. Konut sektöründeki kayıpların piyasalara yansımasıyla, bankalar için fazladan kayıplar oluşacak. Altın fiyatlarında ise piyasa yorumcuları ikiye bölünmüş durumda. Bir grup ekonimist ve değerli maden analistleri altının ralli yapacağını söylerken diğer bir grup ise altında sert bir yükseliş beklemiyor ve 1500 doların altın için makul bir seviye olduğunu söylüyor. Fakat bunuda önümüzdeki iki yıl içinde öngörmüyorlar. Ekonomistler ayrıca ekonomik çöküş riskinin şimdilik ortadan kalkmış olmasına rağmen hükümetlerin para politikalarında hata yapabileceklerini, hata yapmadan dünyanın bu durumdan çıkmasının çok zor olduğunu vurguluyorlar.

 
Toplam blog
: 91
: 3105
Kayıt tarihi
: 16.02.09
 
 

Yıllardır yazmadım... Şimdi yine devam.. Haftanın belirli günleri... Çünkü eskisi kadar vaktim yo..