Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

18 Mart '15

 
Kategori
Türkiye Ekonomisi
 

Dolaylı Vergi Haraca ne kadar vergi ödedik?

Dolaylı Vergi Haraca ne kadar vergi ödedik?
 

Bizim gibi ülkelerde vergi toplamak çok zordur. Bu nedenle vergiyi tabana yayıyoruz edebiyatı ile herkesten aynı oranda vergi alınır. Vermeyenlerin kapısına haciz memurunu dayayıp, yine de söke söke alırlar.

Gelin vergiyi tabana yayıyoruz edebiyatı ile alınan vergilere bakalım.

Vergiler dolaylı ve dolaysız olarak ikiye ayrılır.

Dolaylı vergi, dolaysız vergi terimlerini ekonomi haberlerinde sık sık duyarız. Peki, dolaylı ve dolaysız vergiler nelerdir, özellikleri nedir, oranları nelerdir?

Dolaylı Vergi

Dolaylı vergi nedir? Dolaylı vergi, halk arasında Katma Değer Vergisi olarak adlandırılan KDV’dir. Yani bireyin toplam gelirine ve servetine bakılmaksızın, herkesten mal ya da hizmet alırken alınan vergidir. Dolaylı vergi oranlarının yüksek olması, geliri düşük olanların alım güçlerini azaltan ve tüketimi azaltan bir etmendir. Dolaylı vergi denmesinin nedeni de, vergiyi devletin direk almıyor, aracılar kullanarak alıyor olmasından kaynaklanmaktadır. Yani bakkaldan deterjan alırken ödenen vergi direk devlete değil, bakkala ödenir. Bakkal da gider o vergiyi sonradan devlete öder.

Dolaylı Vergiler Nelerdir Türleri Çeşitleri

Katma Değer Vergisi, Damga Vergisi, Harçlar, Gümrük Vergisi, Akaryakıttan alınan vergiler, Özel iletişim vergisi (öiv), özel tüketim vergisi (ötv)dolaylı vergi örneklerindendirler.

Dolaysız Vergi

Birey ya da vergi mükellefinin direk olarak aracı kullanılmadan devlete ödediği vergilerdir. Tahsil açısından da dolaysız vergiler mükellefe belirli dönemlerde tahakkuk eder, birey ya da kurum da, kendisine düşen vergiyi devlete öder. Bir ülkenin refahı açısından, dolaysız vergilerin dolaylı vergilerden daha fazla olması iyidir. Çünkü dolaysız vergi gelire oranla alınan vergilerdir. Geliri 10 bin lira olanla 10 milyon lira olan kişiden aynı oranda alınmaz. Ama geliri 10 milyon lira olan ile 10 bin lira olan kişi, dolaylı vergiyi (bakkaldan sakız alırken) aynı miktarda ve oranda öder.

Ülke ekonomisinin yarıya yakını kayıt dışı. Gelir vergisinin %60’ını ücretliler, %40’ını sermaye ve diğer kesimler ödüyor. Buna karşın milli gelirlerden ücretlilerin aldığı pay % 26,6, sermaye kesimlerinin aldığı pay ise % 73,4 dür.

Bütçe 6 yıl öncesi ile karşılaştırıldığında, sağlık, eğitim gibi sosyal harcamaların payının %24 den %14 e, yatırımlara ayrılan payların ise, % 17 den % 6 ya düştüğü gözlenmektedir. Yukarıdaki rakamlardan ortaya çıkan sonuç şudur: Her türlü kamu hizmetinin temel insan hakkı olmaktan çıkarılıp, kamusal alanın özel mülkiyetin denetimine- işletmesine devredilmesi, devlet ile yurttaş arasındaki ilişkiyi, tüccar- müşteri ilişkisine dönüştürmüştür. Yolların ücretli, eğitim ve sağlığın paralı, su ve elektriğin fahiş olarak fiyatlandırıldığı bir tabloda "ödemiş olduğumuz her kuruş vergi rantiyeye faiz olarak ödenecektir demek daha doğru bir ifade olacaktır.

Bu yazımızın konusu Harçlar…

Vatandaşın cebinden geçen yıl pasaporttan tapuya, trafikten notere kadar tüm harçlar için yaklaşık 14 milyar 778 milyon 209 bin lira çıktı.

Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) verilerinden derlenen bilgilere göre vatandaş harç kalemleri içerisinde en yüklü ödemeyi tapu harçları için yaptı. Konut alım satımı yapacakları yakından ilgilendiren konular arasında gelen, tapu masrafı olarak da adlandırılan bu ücret için geçen yıl 8 milyar 94 milyon 595 bin lira ödendi.

Tapu harçlarını 2 milyar 478 milyon 871 bin lira ile yargı harçları takip ediyor.

 
Toplam blog
: 3842
: 3093
Kayıt tarihi
: 23.03.08
 
 

Antalya'da 1956 yılında doğdum. Emekliyim, Üniversite mezunuyum. Evliyim, bir oğlum var Mimar. Gü..