Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

09 Nisan '08

 
Kategori
Kitap
 

Dolores Claiborne (Stephen King)

Dolores Claiborne (Stephen King)
 

Aynı Adlı Filmin Afişi


Dolores küçük bir ada olan Little Tall Adası’nda yaşayan bir kadındır. Kocası Joe alkoliktir ve tembelin tekidir. Dolares birbirinden zeki üç çocuğunu okutmak, daha bir geleceğe sahip olmalarını sağlamak için ada zenginlerinden huysuz, geçimsiz ve titiz Vera’nın yanında hizmetçilik yapmaktadır.

Vera’nın yanında en fazla dayanan hizmetçidir. Dolores’in günleri benzer şekilde geçmektedir. Gündüzleri Vera’nın yanında azarlanmalar, geceleri sarhoş kocasından yediği dayaklar. Dolores’e koca dayağı canından bezdirmiştir. Dayanacak gücü kalmayınca Joe’ya karşı gelir. Bu kavgayı gören en büyük çocuğu ve tek kızı Selena’nın psikolojisi bozulur. Annesinden nefret etmeye başlar ve alkolik babasına yaklaşmaya başlar. Fakat Joe tam bir pisliktir, Dolores’in karşı çıkması onu korkutmuştur.

Dolares Claiborne temizlik hastası Vera’nın dediklerini yaptığı için Vera tarafından sevilmese bile işini düzgün yaptığı için tutulmaktadır. Patronunun tüm kaprislerine katlanmaktadır. Evde her işin bir kuralı vardır. Yıkanan çamaşırlar asılırken mutlaka 6 adet mandal kullanılması bunlardan biridir.

Joe’nun sorumsuz davranışları evin huzurunu iyice bozmaya başlar. Çocuklarının geleceği için Dolores bir şeyler yapmak zorundadır.

Kitabın başında Dolores Claiborne dedektiflerce sorgulandığını görüyoruz. Dolares, Joe ve Vera’nın ölümünden suçlanmaktadır. Dolores tüm olanları anlatır.

Stephen King değişik bir teknik kullanmış. Sorgu sırasında dedektiflerin soruları, konuşmaları yazılmamış. Dolares dedektiflerin sorularını tekrarlayarak bizleri bilgilendiriyor.

Sigmund Freud’un “Bir kadın ne ister?” sözünü kitabın başında görüyoruz. 1993 yılında yazılan kitapta Stephen King gerilim unsurunu ustaca kullanıyor. Bazı kısımlarda korkmamak elde değil. Ayrıca okuru sonraki sayfalarda meraklandırmayı çok güzel beceriyor.

Kitabın aynı isimle çekilmiş 1995 yapımı filmi de var.

Kesinlikle tavsiye ederim. Özellikle kuyu ile ilgili bölüm çok gerilimli. Kadın olmak her yerde ve her zamanda zor. Bir kadın ne ister? Bir kadın SAYGI ister.

 
Toplam blog
: 150
: 2951
Kayıt tarihi
: 14.01.07
 
 

1975 Aydın doğumluğum, bir Ege sevdalısıyım. Dostluğa, arkadaşlığa önem veririm...