Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

09 Temmuz '08

 
Kategori
İlişkiler
 

Dolunay gibi küre göz bebeklerin

Dolunay gibi küre göz bebeklerin
 

Göz çukurlarının ortasında konumlanmış, parıltılı, küresel, renkli cisimler. Yüzeyleri, güzel kokulu bir kahvenin fincanda görünen puslu, siyahımsı rengine benzer bir renkle boyanmış; tüyleri seyrek ince bir fırça ile hafifçe serpiştirilmiş; küçük darbelerle özenle değdirilmiş. Gizemli bir boşluğun ortasında bana bakıyorlar. Suya değdirilmişler de, ıslanmışlar, buğulanmışlar. Işıltılı, parlak ve çekici. Ancak, küçük bir çocuğun çok sevdiği bir bilyeye karşı duyumsayabileceği özlemi hissettiriyor. Özenle sakladığı, diğer bilyelerden ayırdığı kıymetli bir parça.

Su, kendi yolunu izler önüne bir engel koymadıkça. Bu haline engel olmam. Derin vadilerin arasından durmadan akarsın, karşı tepelerin ardında keskin kayalardan beyaz köpükler saçarak yuvarlanırsın.Yeri gelir, ekinime kaynak olursun, yeri gelir, kurumuş dilimi ıslatırsın.

Zaman devir eder, gün olur, güneş doğar. Neden olur, dolunayı belirsizleştirir. Göz kapakların güneş olur, kapanınca saklar gözlerini. Durgun, içine kapanık, terk edilmiş bir oyuncak gibi yalnız bırakır beni.

Gölgem geriden gelir, yapması gerektiği gibi. Sesim karşı tepeden yankılanır, döner söyleneni anımsatır. Bensiz kalır mı bedenin, nefesiz kalır mı ciğerin? Sensiz kalır mı bedenim, nefessiz kalır mı ciğerim?

Onlar, göz çukurunun ortasında, gece gökyüzünde salınan birer dolunay. Gündüz, sessiz mi sessiz, doğası gereği ilgisiz; gece, göz kapaklarının ardından, sisli ufuktan doğan parlak bir kütle; haşin, haşarı bir çocuk. Beni, sesimi, benliğimi hayasızca takip eden, kendine hapsetmek isteyen bir yetişkin. Ne yapacağım ben onunla dedirten tatlı bir bela.

-
Görsel: Egon Schiele, Sitting Woman with Legs Drawn Up, 1917. Kağıt üzerine guvaş, sulu boya ve siyah mumboya. e30, y46 cm.Naodri Galerie, Prag
Sinirli bir enerji ile dolu olan Schiele’in modeli sere serpe yere oturmuş olarak resmedilmiş. Kadın doğrudan izleyiciye bakıyor; hem pozu, hem bakışı çok erotik, ama aslında resim Schiele’nin bir çok kadın portresinden daha az saldırgan. Kadının kaslı gövdesi, acı dolu elleri ve bükülmüş boynu bu yoğun resmi daha da rahatsız edici kılıyor. Schiele’nin gerilimli ve çarpıtılmış imgeleri, insan duygularını hiç ödün vermeden yansıtır. Sigmund Freud’un bilinç altına yönelik araştırmalarından çok etkilenmiş olan sanatçı yapıtlarında kendi korkularına ve güvensizliklerine biçim vermiştir. Kısa sanat yaşamı boyunca, büyük bölümünde cinselliğin öne çıktığı çok sayıda yapıt vermiş; hatta “ahlaksız resimler yaptığı” için kısa bir süre hapiste yatmıştır. Kendini onlardan saymasa da, üslubundaki keskin sinirsel yoğunluk Schiele’yi en önemli Dışavurumcu ressamlardan biri yapmıştır. Sanatçı tüm yapıtları ün kazanmaya başlarken genç yaşta gripten ölmüştür.
Tablonun bu açıklaması, Yapı Endüstri Merkezi Yayınlarından satın aldığım "Sanat Kitabından" alıntıdır. Sayfa : 415. İkinci Baskı.

 
Toplam blog
: 136
: 1494
Kayıt tarihi
: 16.02.07
 
 

Yaşam ışığını 1968 yılında Bafra’da gördü. İnşaat Mühendisi ve aynı sektörde yazılım geliştiren bir ..