Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

15 Temmuz '07

 
Kategori
Sağlıklı Yaşam
 

Domates = Antioksidan

Domates = Antioksidan
 

SAĞLKLI BESLENMEYE DİKKAT

Likopen nedir?

Özellikle bir antioksidan, son yıllarda araştırmacıların çok dikkatini çekti.

Likopen, domates, pembe greyfurt ve karpuz gibi meyve ve sebzelere kırmızı rengi veren renk maddesidir.

Aynı zamanda güçlü antioksidan kapasitesine sahiptir. Birden fazla çalışma, bol likopenli besin tüketimi ile prostat

Kanseri ve kalp ve damar hastalıkları riskinin azalması arasında bağlantı olduğuna işaret ediyor. 1995'de Harvard Üniversitesi'nde 47 894 erkek üzerinde yapılan bir çalışmada, araştırmacılar, haftada 10 ve daha fazla porsiyon domates ürünü yemekle prostat kanserinde yüzde otuz dörde varan bir risk azalması arasında bağlantı buldular.

Antioksidanların kalp hastalığına karşı koruyucu etkisi iyice incelenmiştir. Yakın zamanda yayınlanan bir araştırmada, vücut yağlarında yüksek miktarda likopen bulunan erkeklerin kalp krizi geçirme ihtimalinin, vücut yağlarında çok az miktarda likopen bulunanlara oranla yarı yarıya azaldığı görüldü.

Araştırmacılar, vücut yağındaki likopenin, diyetteki likopen miktarını gösterdiğini belirledi. Likopeni nerede bulabilirim?

Vücudumuz likopen üretmez. Bu yüzden onun faydasına, ancak likopence zengin besinler tüketerek ulaşabiliriz. Makarna sosu, domates suyu, keççap ve pizza sosu gibi domates ürünleri tipik Amerikan beslenme alışkanlığındaki en zengin likopen kaynaklarıdır.

Gerçekten bu besinler A. B. D.'de tüketilen toplam likopenin yüzde 80'ini sağlarlar. Karpuz ve pembe greyfurt gibi gıdalar da daha az miktarda likopen verir. Likopen işlenmiş domates ürünlerinden alındığında, taze domatese oranla vücutta daha kolay emilir. Bunun sebebi hâlâ açık değildir.


Bir çalışmada, domates salçasındaki likopenin, taze domatese oranla 2.5 kat daha fazla emildiği gözlendi. Taze domatesin az miktar yağ ile pişirilmesi likopen emilimini büyük çapta arttırıyor. Şimdi likopence zengin besinler almanın yararlarını bildiğinize göre, onu beslenme programınıza almak için aşağıdaki ip uçlarını değerlendirebilirsiniz:

Besinlerde Likopen Besin Likopen (mg) Domates çorbası (1 bardak) 24, 8 Domates veya makarna sosu (½ bardak) 19, 4 Konserve domates (½ bardak) 11, 8 Karpuz (1 bardak) 7, 8 Keççap (2 yemek kaşığı) 5, 1 Taze domates (1 adet orta boy) 3, 7 Kan greyfurt (½ bardak) 1, 8

Likopen tüketiminizi arttırmanın yolları: Çabuk ve basit bir yemek için, bir domates esaslı sos açın ve en sevdiğiniz makarna çeşidinin üstüne dökün. Üstüne buharda pişmiş sebze veya rendelenmiş peynir koyun.

Kendi spagetti sosunuzu yaparken domates salçası ve az miktarda zeytin yağı kullanın. Ara öğünlerinizde domates suyu veya sebze suyu için. Çorba seçerken domatesi de düşünün!

Karpuz, hafif, yağsız bir üstlüktür. En sevdiğiniz kahvaltıya taze pembe greyfurt ekleyerek tat duyunuzu uyandırın.

Ha bu arada bol ılık su tüketmekten ve beyaz ekmekten uzak kalmayı asla ihmal etmeyin sevgili blog dostlarım.

ESEN KALIN.

NİLGÜN Ç.

15 TEMMUZ 2007/17.19 PAZAR

 
Toplam blog
: 238
: 1468
Kayıt tarihi
: 26.03.07
 
 

Bursa'dan bir milliyet okuru olarak, burada sizlerle olmak çok güzel. Bir ev hanımıyım, iki çocuk..