Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

04 Şubat '12

 
Kategori
Organik Ürünler
 

Domates; seni bilmek istiyorum!

Domates; seni bilmek istiyorum!
 

Osmaneli'de yetişen domateslerin tohumları İsrail'den geliyor.


Ah şimdi bir menemen olsa da yesek ne iyi giderdi değil mi ? Yumurtayı kıracaksın, domatesi de püre yapıp soslayacaksın o menemene oh ne güzel. Kahvaltı da yapmadım aslında yapsam mı  yapmasam mı?  Domates aslında çok faydalı bir sebze. Herderde deva. Genelde her yemekte ve salatada bulunanan vazgeçilmezlerden bir tanesidir. Kırmızıların en güzellerindendir.  Önemli bir bilgi : Tostlarınızın içine domates koyun. Bu sebze  kan basıncınızı düşürmeye yararlar.

& : Hipertansiyonu olan bir grup hasta üstünde yapılan bir araştırmada, hastaların günlük besinlerine domates ilave edilmiş.

8 hafta süren araştırmada her gün domates yiyen hastaların sistolik kan basıncının 10 derece düştüğü ve diyastolik kan basıncı değerlerinin de 4 derece düştüğü tesbit edildi.

Kulağa ilginç geliyor olsa da, domates bazı zamanlar derdi ve tasayı yokedebilir. '’Domatesin prostat kanseri riskini azalttığına dair yeteri kanıt yok’’ yorumlarına karşı, kanıtlanmış pek çok yararını size sayabiliriz.

Domatesin içinde bulunan A ve C vitaminleri, folik asit, potasyum, gıda lifi ve koruyucu antioksidanların faydaları tartışılamaz. Organik domatesler, bazı kimyasallardan arınarak yetiştirildiği için, daha çok flavonoit içerirler.

Aynı zamanda antiviral özellikleri bulunur. Bunları okuduktan sonra , sandviçlerinize, omletlerinize, soslarınıza ve salatalarınıza neden domates eklemeniz gerektiğinin önemini daha iyi anlayacaksınız.

Karotenler (likopen ve beta karoten) gibi sebze ve meyvelerden elde edilen koruyucu pigment değerleri düşük olan insanların, her gün domates yemesi önerilir.

Bakteri ve virüslerle savaşmaya yardımcı olan karoten bileşikleri çok önemlidir.

Günlük domates ihtiyacınızı bir bardak domates suyu ile karşılayabilirsiniz. Göreceksiniz, soğuk algınlığı ve gribe karşı vücudunuz daha çok dirençli olacaktır.

Bugün sofralarımızın vazgeçilmez lezzeti olan domatesin tadını Fatih Sultan Mehmed’in bilmediğini duyduğumda epey şaşırmıştım. Gerçekten de bugün sıradan şekilde kullandığımız birçok bitki çok yakın zamana kadar Türkiye’de bulunmuyordu. Domatesi ilk ehlileştiren Maya ve Orta Amerika çiftçileridir. Oysa bugün aynı kıtada kendi yabani köklerinden 2 bin kilometreden fazla bir uzaklıkta Güney Meksika ve Kuzey Orta Amerika’dayetiştirilmektedir. Domates 1521’de yerli halkın beslenmesinde önemli bir yer tutuyordu. Aztek yazıtlarında acı biber ve domatestem yapılan bir sostan da bahsedilmektedir.

  Domatesin yabani ataları İspanyol kaşifler tarafından 1500’lerde anavatanlarından kopartılmış, İspanya,İtalya ve Güney Fransa’ya getirilmiş ve  Akdeniz’in yağmursuz yazlarında serpilmiştir.Domates, yaklaşık 100 yıl önce Anadolu’ya getirilmiş ve aradan geçen onca zaman içinde Anadolu insanının elinde çeşitlenmiş,lezzetlenmiş,yüzlerce değişik şekle bürünmüştür.İçerdiği A ve C vitaminleri, demir elementi vücudumuzun ihtiyacının hatırı sayılır bir oranını karşılıyor.

Küçük bir hatırlatma : Amerika Tarım Bakanlığı marketlerde satılmak üzere üretilen domateslerde 35 çeşit Pestisit’in ( böcek ilacı ) izine rastlanmıştır.

Bunları yazdıktan sonra insan nasıl  menemen yapmaz yahu. Kibarca aranızdan kaçaraktan kendime bir menemen yapmaya gidiyorum :=) Son bir kıyak yapayım size. Görüşmek üzere...

MENEMEN :

Malzemeler
Buradaki porsiyon 5 kişiliktir.

  • 5 adet orta boy domates
  • 5 adet taze yumurta
  • 3 adet yeşil sivri biber
  • 2 diş sarımsak
  • 1 adet orta boy kuru soğan. İsteğe bağlı.
  • 1 adet kırmızı biber. İsteğe bağlı.
  • Tereyağ yada zeytinyağı. Miktarı size bağlı.


Yapılışı

  1. Tavada biberleri yağda 2 dk. posalayın. Ben, soğan da katıyorum.
  2. Kabuklarını soyduğunuz ve 2 cm. çapında, küp şeklinde kestiğiniz domatesleri ilave edin.
  3. Sarımsakları doğrayıp içine katın.
  4. Arasıra karıştırarak 10 dk. pişirin.
  5. Suyunu çekmeye başlayınca yumurtalara yuva açın.
  6. Bu yuvalara yumurtaları kırın. Sakın dağıtmayın!
  7. Kısık ateşte beyazları katılaşana kadar sabredin.
  8. Bu arada dibini yakmayın!
  9. Sonra arzunuza göre sarısını ister katı ister kayısı kıvamında pişirin.
  10. Ekmeği, banarak yemek için hazır ediniz.
  11. Çatalla yemek yok! Ekmek banın. Nasıl tadı?

& :  İtiraf ediyorum bazı kısımlar karışık kuruşuk alıntı yapılmıştır :

1 : Yazan Güzel İnsan : GÜNEŞİN AYDEMİR - ATLAS DERGİSİ -DOMATES ÖZLEMİ - Sayı :227 Şubat 2012

2 : http://mucizeiksirler.blogspot.com/                  

Diye faydalı yerlerden faydalandım bu yazımda.

 

 

 

 

 
Toplam blog
: 749
: 1983
Kayıt tarihi
: 11.10.07
 
 

Yazmanın hayatın akışının bir parçası olduğu kanısındayım. 6 Mayıs 1982'de doğdum ve İstanbul Kar..