Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

06 Ekim '10

 
Kategori
Güncel
 

Domates 3 lira, tarım kaç lira?

Domates 3 lira, tarım kaç lira?
 

Domatesin kilogram fiyatı 3 lirayı bulunca tüketiciler hariç herkes isyan bayrağını çekti. Domatesin kilogram fiyatının üç lira olması Eylül ayı yükselen enflasyon oranlarının domates bağlanıp çabucak unutulmasına neden oldu. Enflasyon gündemi düştü.

YÖK başkanı domatesler GDO'lu dedi yediğimiz pirinç, soya ürünleri, mısır, ayçiçeği, şeker pancarı gibi ürünlerdeki GDO gerçeği unutuldu top yine suçsuz domatese atıldı.

Domatesin fiyatının yüksek olmasından çiftçilerin ve üreticilerin kazandığı söylendi; zaten üreticiler çok fazla üretim yapabilselerdi fiyat 3 lira değilde 10 kuruş olurdu herkes bu konuyu unuttu. Bu durumdan en çok kazanan her zaman ve her koşulda olduğu gibi aracılar oldu.

Domatesin kilogramı 3 lira oldu taze fasulyenin pabucu dama (sonraki aylara) atıldı.

Cola, içki, meyve suyu, süt ürünleri satan firmalar her yıl karlarını sürekli olarak %20-25'lere varan oranlarda artırırlar ve bunu fiyatlara yansıtırlar v hiç kimse de itiraz etmeden paşa paşa satın alır. Ama iş domatese ya da tarım ürünlerine geldiği zaman herkes konuşur ve üretici hariç herkes kazanır.

Tarım ve tarımsal ürünlerimiz en önemli stratejik üstünlüğümüz iken üretim ve satış rakamlarımız paradan pula dönüşür hiç kimsenin haberi olmaz.

Gazetelerde boy boy haberler verilir. İkinci kırmızıda da fiyat arttı deyip etin yanına bir de domates konur hiç kimse itiraz etmez.

Tarım bu ülkenin en önemli stratejik konusudur ama bu konuda hiç bir çalışma yapılmaz. Tarım arazilerine baraj kurulur ki gelecekte bir savaş çıkarsa barajlar imha edilip önündeki bütün yerleşim alanlarını süpürüp gitsin.

Domates önemli bir üründür ve her eve giren ender tarım ürünlerinden biridir. Domatessiz ev olmaz ama tarımda da istikrarsız üretim ve desteksiz gelişim olmaz.

 
Toplam blog
: 537
: 1884
Kayıt tarihi
: 10.06.10
 
 

Gündemi ve olayları yakından takip etmeye çalışıyorum. Sinema, kitaplar, spor, doğa, siyaset, miz..