- Kategori
- Beslenme / Diyet
Domates Konservesi Zehirlenmesi Tehlikesi ve Hijyen
Domates hasadının sonuna yaklaşılan şu günlerde kışlık memenem konservesi hazırlama çalışmaları da hızlandı.
Bu yılın Nisan ayında Adana’da domates konservesi tüketip gıda zehirlenmesinden yaşamlarını yitiren aynı aileden 4 kişinin kaybı anımsandığında domates konservesinin hazırlanmasında dikkat edilmesi gereken hususlar önem kazanıyor.
Gereken özenin gösterilmemesi durumunda konservelerde “clostridium botulinum” adlı bakterin yol açtığı ve sonderece ölümcül olan“botulismus” hastalığı riski oluşuyor.[1]
Riskle karşılaşmamak için ev konservesi yapımında mutlaka cam kavanoz ve yeni kapak kullanılması, bunların mutlaka 15-20 dakika kaynatılarak sterilize edilmeleri, yine konserve yapılacak sebzelerin de en az bu kadar kaynatılması, konservenin tüketilmeden önce de en az bu kadar süre kaynatılması, yine kapakları kabaran, bombeleşen, sızdıran, içeriği küflenmiş, kokmuş, açılırken fışkıran… konservelerin kesinlikle tüketilmemesi[2] uzmanlarca öneriliyor.
Sağlıkla…
Kenan IŞIK