Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

01 Ağustos '10

 
Kategori
Yemek - Mutfak
Okunma Sayısı
483
 

Domates reçeli!

Domates reçeli!
 

Ne zamandır tartışması yapılan ama tarifine kimsenin yanaşmadığı bir konuyu “aracı kurum*” kimliğiyle açıklamak istiyorum dostlar!

“Domates reçeli!”

Uzakdoğu mutfağının vazgeçilmez lezzetlerinden biri olan domates reçeli ne yazık ki ülkemizde pek az bilinmektedir! (Nilgün Akad Hanım, Vakayinüvis ve ben! Toplam üç kişi!)

Sabah 06.30 civarında toplanmış domates yumruları geniş bir leğen içinde yaklaşık yarım gün bekletilir.(takribi altı saat!)

Dinlendirilmiş domates yumruları, yaklaşık bir santimetre küp ebadını geçmeyecek şekilde dilimlenir ve derin dondurucuya konur! Bir hafta kadar derin dondurucuda kalan bu parçacıklar, “dökme şeker” dediğimiz kaynatılmış ve soğutulmuş sanayi şekeri şurubuyla harmanlanarak cam kavanozlara doldurulur ve tekrar derin dondurucuya yerleştirilir!

Şeker şurubunun kristalize olmaması için içine birkaç damla limon suyu damlatmanız yeterlidir!

Not: Domates marmeladı yapmak isteyen meraklıların domatesleri el rendesiyle rendelemeleri daha uygundur. Geleneksel tatlarımızın medeniyetin cenderesinde ezilip yok edilmesi emek-göznuru denklemine vurulan darbedir!

*aracı kurum: kabzımal!

Önerilerine Ekle Beğendiğiniz blogları önerin, herkes okusun.

 
Tıklayın, siz de blog yazarı olun! Aklınızdan geçenleri paylaşın!
 
 

Neden olmasın Hamsiden reçel oluyor da:) sevgi ve saygıyla

Meral Yağcıoğlu 
 02.08.2010 14:35
Cevap :
Birbirimizi ne güzel anlıyoruz!!! Bunların ufku dar Meral Hanım!! Görüyorsun işte!!  02.08.2010 14:36
 

Cami yok, minaresi var.. Cemaat minarenin dibinde mi ibadet edecek? Bu nasıl inşaatçılık bu nasıl projelendirme?

Nilgün Akad 
 01.08.2010 22:08
Cevap :
Herkes evinde kılıyormuş duyduğuma göre! Müezzin ezanı okuyor evine gidiyor. Böylelikle cami giderleri olmuyor. Ayakkabılar çalınmıyor!! MuDo çağımızın Sinanı!!!  02.08.2010 13:13
 

Uzakdoğuda bir gün 12 saat demek ki! Yarım gün 6 saat ettiğine göre...
Bu tariften benim anladığım şu:
yeteri kadar domates salçasını toz/pudra şekerle iyice karıştırıyor, bir çay kaşığı limon suyu ekliyor ve içine doldurduğumuz kavanozu derin dondurucuda bir süre tutup, daha sonra da afiyetle yiyoruz.

MuDo 
 01.08.2010 12:42
Cevap :
Abi domatesi israf ediyormuşuz bu zamana kadar. Bu konuda ısrarcı olacğım!! MuDoo caminin kubbesi yok! Nasıl cami yapıyorsunuz!! Sadece ezan okumakla iman mı olur!!!  01.08.2010 15:06
 

ilk kez sizden duydum,,,,,,,denemeğe değer ama seveceğimi sanmam,,,,,,domatesi salça yaparız bizzz,,,,,,,,,sevgilerr,,,

Alyoşa-Sevmek Güzeldir. 
 01.08.2010 12:36
Cevap :
En fazla bir kilo domates beş kilo şeker zarar edersin!! Dene bence!!  01.08.2010 15:16
 
Facebook hesabınızla yorum yapın, daha çabuk onaylansın!
 
Toplam blog
: 1607
Toplam yorum
: 13268
Toplam mesaj
: 82
Ort. okunma sayısı
: 436
Kayıt tarihi
: 27.01.07
 
 

Doğum tarihim değişmedi ama çok şey değişti bu güne kadar. En başta, dede oluyorum! Evet; şaşırdı..

 
 
Yazarı paylaş
  • Tümünü göster