Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

01 Ağustos '10

 
Kategori
Yemek - Mutfak
 

Domates reçeli!

Domates reçeli!
 

Ne zamandır tartışması yapılan ama tarifine kimsenin yanaşmadığı bir konuyu “aracı kurum*” kimliğiyle açıklamak istiyorum dostlar!

“Domates reçeli!”

Uzakdoğu mutfağının vazgeçilmez lezzetlerinden biri olan domates reçeli ne yazık ki ülkemizde pek az bilinmektedir! (Nilgün Akad Hanım, Vakayinüvis ve ben! Toplam üç kişi!)

Sabah 06.30 civarında toplanmış domates yumruları geniş bir leğen içinde yaklaşık yarım gün bekletilir.(takribi altı saat!)

Dinlendirilmiş domates yumruları, yaklaşık bir santimetre küp ebadını geçmeyecek şekilde dilimlenir ve derin dondurucuya konur! Bir hafta kadar derin dondurucuda kalan bu parçacıklar, “dökme şeker” dediğimiz kaynatılmış ve soğutulmuş sanayi şekeri şurubuyla harmanlanarak cam kavanozlara doldurulur ve tekrar derin dondurucuya yerleştirilir!

Şeker şurubunun kristalize olmaması için içine birkaç damla limon suyu damlatmanız yeterlidir!

Not: Domates marmeladı yapmak isteyen meraklıların domatesleri el rendesiyle rendelemeleri daha uygundur. Geleneksel tatlarımızın medeniyetin cenderesinde ezilip yok edilmesi emek-göznuru denklemine vurulan darbedir!

*aracı kurum: kabzımal!

 
Toplam blog
: 1640
: 466
Kayıt tarihi
: 27.01.07
 
 

Doğum tarihim değişmedi ama çok şey değişti bu güne kadar. En başta, dede oluyorum! Evet; şaşırdı..