Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

30 Aralık '15

 
Kategori
Güncel
 

Domatesin tanesini 6 TL'ye alan Rusya!

Domatesin tanesini 6 TL'ye alan Rusya!
 

Geride bırakmaya hazırlandığımız yılın en çarpıcı olaylarından birisi Rusya ile yaşadığımız uçak krizi idi. Sınır ihlali gerekçesiyle düşürülen Rus uçağı, 2 ülke arasındaki diplomatik ilişkileri koparma seviyesine gelmişti.

Durum kısa zamanda o kadar fazla şekilde tırmamıştı ki, Ruslar bizden sebze ve meyve almayı kesmiş hatta ''Bize doğalgaz vermezler artık.'' şeklinde yorumlara yol açan boykotlara başlamışlardı.

Bahsettiğimiz bu ithalat boykotu ülkemiz esnafını derinden etkilemiş ve birçok firma elinde malı ülkemiz piyasasına yaymak zorunda kalmıştı.

Bu durumun bir benzerini de sebze ve meyve üreticileri yaşamıştı. Özellikle domates ve portakal konusunda büyük alımlar gerçekleştiren Rusya, elini bizim pazarımızdan çekince ürünler elde almıştı.

Kriz durumunun bizde yarattığı sıkıntıların yanı sıra etkisini Rusya'da da göstermesi de haliyle kaçınılmaz oldu. Bu yönde bir haber domates ile ilgili olarak bugün geldi.

Dün Rusya'daki bir marketten çekilen görüntüde 260 gram gelen domatesin tanesi 145 ruble yani yaklaşık 6 TL'ye satıldığı görüldü. Domatesi kilo olarak almak isteyen Rusların 23,5 TL ödemesi gerekiyor. Domatesin kilosu 560 ruble yani 23,5 TL oldu.

Ülkemizde kilosu 4-5 TL civarı olan domatesin, Rusya'da tanesi 6 TL'ye satılması ülke insanın canını fena şekilde sıkmış gibi görünüyor.

Bu arada bilindiği üzere 1 Ocak 2016 itibariyle ülkemizden et, tahıl, meyve ve sebze ithalatı Rusya tarafından yasaklanıyor. Yani bu pahalılık durumunun daha da artması muhtemel gibi görünüyor.

Hadi onlar bu tavırları sayesinde domatesi pahalıya yiyiyor. E peki biz niye kilosu 6-7 TL'ye kadar çıkan domatesleri almak zorunda kalıyoruz?

Bunun sorusunu bulsak, Ruslara da bir sorun buluruz evelallah!

Yani umarım.

 

Anıl Koldaş

twitter.com/koldasanil

koldasanil@gmail.com

 
Toplam blog
: 670
: 3634
Kayıt tarihi
: 11.02.13
 
 

Balıkesir Üniversitesi Sosyoloji Bölümü mezunuyum. Koyu Fenerbahçeli, Ankara aşığı olup; anlataca..